Op safari in eigen regio

Voor olifanten, leeuwen of giraffen moet je naar Afrika of naar de zoo. Maar er lopen bij ons in het wild ook heel wat boeiende dieren rond: bevers, dassen, boomkikkers,… Ga deze zomer op safari in eigen land (of vlak over de grens)!

Bevers

* Beverdagtochten met de kano (beversporen en beverburchten zien, niet de bever zelf): zondag 31 juli. In Nederlands Limburg, vlakbij de grens met Belgisch Limburg.

http://Info: www.landschapvzw.be

* Bevers zoeken met GPS: In het Broek in Blaasveld kan je gewapend met een GPS-toestel zelfstandig ontdekken waarom dit knaagdier het zo fijn vindt in dit gebied. Je ontdekt levensechte beversporen, zijn burcht en zoveel meer mooie plaatsen waar hij graag vertoeft. En wie weet vang je een glimp op van de bever zelf!

Elke zondagnamiddag tot eind oktober, vrij vertrek tussen 14h en 15h. (Duurtijd 1h – 2h maximum). Plaats: onthaalcentrum het Broek: Het Broek 1 in 2830 Willebroek.

Reservatie: natuurgidsenbroekgebieden@gmail.com

Dassen

Dassen zijn nachtdieren en dus niet makkelijk te spotten. (foto's istock)
Dassen zijn nachtdieren en dus niet makkelijk te spotten. (foto’s istock)

* Slapen bij de das: Deze zomer voegt Landschap vzw een nieuwe ervaring toe aan het aanbod van spectaculaire natuurbelevenissen. Samen met de Vlaamse Jeugdherbergen, Hostel De Veurs in Sint-Martens-Voeren en Toerisme Voerstreek stelt Landschap vzw een nieuwe dassenkijkhut in de Voerstreek voor. Vanuit de nieuwe kijkhut kan je dassen zien op minder dan een meter afstand, terwijl de dassen jou niet kunnen zien, horen of ruiken. Verstoring is dus uitgesloten, maar de natuurbeleving is fantastisch!
Het arrangement start met een hartelijke ontvangst (vanaf 17u) en een lekker driegangenmenu (om 18u30) in Hostel De Veurs. Na het eten volgt de dassenfilm van Toerisme Voerstreek. Vervolgens avondwandeling met gids langs de befaamde dassenburchten van de Voerstreek. Je leert loopsporen – de zogenaamde wissels – herkennen en je komt alles te weten over het leven van de das. Zodra het gaat schemeren, vatten de deelnemers post in de fonkelnieuwe dassenkijkhut. Je mag je verwachten aan dassen die op slechts enkele meter afstand op zoek zijn naar voedsel. De dassen kunnen jou niet zien of horen, maar jij zit wel op de eerste rij om zelfs hun hoektandjes te kunnen zien, zo dicht komen ze! De kans bestaat dat er ook nog een steenmarter of een vos op het toneel verschijnt.
Omdat alles zich ’s avonds laat afspeelt, wordt deze beleving uitsluitend aangeboden in combinatie met een overnachting in halfpension. Voor de dassenexcursie met kijkavond betaal je 15 euro p.p. als lid van Landschap vzw en 18 euro als niet-lid. Voor kinderen onder 12 jaar betaal je 9 euro. De overnachting in halfpension kost 34,35 euro p.p. (-30 jaar) of 36,65 euro p.p. (+30 jaar). Voor kinderen onder 12 jaar kost het verblijf 25,55 euro. De jaarleden van de Vlaamse Jeugdherbergen krijgen extra korting op de overnachting.
Het arrangement ‘Slapen bij de das’ kan op eender welke datum georganiseerd worden op aanvraag voor groepen vanaf minimaal 10 personen. Gezinnen en individuele geïnteresseerden kunnen deelnemen op de zaterdagen 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus. Wellicht worden later nog nieuwe data bekendgemaakt op de websites van de partners.
De dassenexcursie met kijkavond kan je boeken door een mailtje te sturen naar dassen@landschapvzw.be

* Dassen spotten in de Ardennen (de das zelf zien, van héél dichtbij): er worden excursies voorzien op zaterdag 27 augustus, zaterdag 3 september, zaterdag 10 september, zaterdag 17 september.

Info: www.landschapvzw.be

Edelherten

* Bronstexcursie edelherten: burlende edelherten zien en horen, eventueel gevechten observeren: zaterdag 24 september en zaterdag 1 oktober. In Weert bij Eindhoven.

Info: www.landschapvzw.be

Damherten en reeën

Ideale plaats om damherten en reeën te spotten is het Drongengoed (Ursel, Knesselare)

Info: www.natuurenbos.be/drongengoed

Boomkikkers

Boomkikker_Jef_Pauwels_gecomprimeerd_3Boomkikkers zijn bijzondere beestjes die zich maar zelden laten bewonderen. Op een plek in Nederlands Limburg die enkel bekend gemaakt wordt aan wie zich inschrijft voor een excursie, wemelt het van deze groene jongens. Zaterdag 16 en zondag 17 juli.

Info: www.landschapvzw.be

Everzwijnen

Overal in Limburg: Voeren, Bilzen, Lanaken, Diepenbeek, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode, ….

Info: www.natuurenbos.be

Zeehonden

* Zeehondencruise op de Westerschelde (boottocht naar zo’n 100 zeehonden): Zaterdag 23 juli en zaterdag 20 augustus.

Info: www.landschapvzw.be

zeehond

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier