2 x ecovriendelijk en dichtbij logeren

In een nog niet zo ver verleden werden we verplicht binnen de landsgrenzen te reizen en te wandelen. Vandaag zijn dichtbijtripjes richting de natuur en de eenvoud meer dan ooit booming business . Het is goedkoper én beter voor het milieu.

Nutchel: terug naar de basis

Disconnect to reconnect . Dat is de slagzin van het Belgische Nutchel in Martelange, in het hartje van de Ardennen. Een organisatie met 30 cosy cabins langs de kronkelige rivier de Sûre. Fijne houten hutten met basisvoorzieningen zoals een houtkachel, warm water en enkele lampen. De filosofie hier is duidelijk: om te ontspannen heb je geen luxe nodig, integendeel. Laat moderne – lees: stresserende – technologieën even voor wat ze zijn. Dompel je onder in de basis en connecteer met de natuur.

Bij aankomst in onze hut krijgen we een plannetje met daarop de plek waar we gesprokkeld hout kunnen halen en om hoe laat we onze raclette- en ontbijtmand kunnen oppikken. Vooraleer we aan ons aperitief kunnen denken, moet er vuur gemaakt worden. Dan komt de fijnste ontdekking: er is geen wifi (en amper bereik), wel een hottub op het dak. Zo ontspannen ben ik al lang niet meer geweest blijkt als ik amper een uur later in slaap val voor de kachel. Opstaan is ijskoud en net daarom heel fijn. Dikke trui en jogging aan, de taken ‘ontbijt halen en vuur maken’ verdelen en wakker worden met de natuur in onze neus.

Na een lokaal en eenvoudig ontbijt gaan we enkele uren in de prachtige omgeving wandelen. Veel meer is er niet te beleven. Wat perfect in de ervaring past. ’s Avonds maken we raclette op theelichtjes en vallen moe maar voldaan in slaap. Na twee dagen vind ik mijn verloren telefoon terug onder een kussen. Dat zegt genoeg. Verwacht hier geen luxe, wel een eerlijke en verantwoorde plek voor een romantisch uitje of een familietrip. En weet dat bij jouw boeking 15% rechtstreeks naar de herbebossing van de Nutchel forest villages gaat. Het enige minpuntje is dat de hutjes, indien allemaal volgeboekt, redelijk dicht bij elkaar staan en je dan inboet aan privacy.


Forest Village Les Ardennes, Rue de Radelange 51 in Martelange – Nutchel.be

Lokale seizoensgroenten krijgen een hoofdrol in de fijne gerechten.© GF
Lokale seizoensgroenten krijgen een hoofdrol in de fijne gerechten.© GF

Indrani Lodge: ecoluxe

In Genappe, op een steenworp van Waterloo en tussen de glooiende velden, ligt Indrani Lodge. Het ecoverantwoordelijke project van ondernemers Philippe en Jessica. Herbronning en ontspanning in harmonie met de omgeving staan er centraal. Wij komen aan in het donker en schuiven onmiddellijk aan voor een verrassingsmenu in het nieuwe fijnproeversrestaurant Elements, dat met 36 plaatsen stampvol zit met een zeer divers publiek van jong tot oud. De sfeer is uitgelaten en vrolijk, de bediening adviseert ons enkele fijne natuurwijntjes bij de zeven kleine gerechtjes met vooral lokale seizoensgroenten in de hoofdrol. Zowaar 75 procent van wat op ons bord komt bestaat uit producten die binnen een straal van 150 meter zijn geteeld.

Na het diner gaan we meteen slapen in een van de recent vernieuwde kamers. Want morgenvroeg wacht een yogales. Een toegankelijke ashtangaklas, van een van de zeven yogaleraars die er werken. Na anderhalf uur sporten is het ontbijt, met jam en honing uit de tuin, welverdiend.

Behalve dienstdoen als een toeristisch ontsnappingsplekje staat Indrani Lodge ook in voor ‘Espace de vie Morimont’, een geïntegreerd project voor landelijk wonen in mede-eigendom van zeven woningen op één hectare. Door de installatie van een biomassacentrale, het gebruik van geothermie om eigen warmte te produceren – een ondergronds verwarmingsnet op basis van lokaal houtafval -, een reeks zonnepanelen en batterijmuren is Indrani Lodge vrijwel energieonafhankelijk én CO2-neutraal. Hier lonkt de natuur en onze ochtend gaat te snel voorbij. Enig minpuntje: voor een sprong in het uitzonderlijke zwembad, dat is ondergebracht in een voormalige schuur, is er geen tijd meer. Dus doen we een bescheiden wandeling in de buurt, kijken en luisteren we naar de vogels en de stilte en trekken daarna nog even richting de Leeuw van Waterloo.


Chemin de la Waronche 1 in Loupoigne – indranilodge.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier