5 x niet te missen in het feeërieke Cappadocië

Een ballonvaart bij zonsopgang in het Turkse Cappadocië staat bij heel wat reislustigen – helemaal terecht – bovenaan de bucketlist. Maar de regio in het hart van Turkije heeft nog heel wat ander moois in petto! Benieuwd wat je er allemaal kan beleven? Wij zetten graag vijf toppers voor jou op een rijtje.

De typische feeënschoorstenen

De mooiste feeënschoorstenen bewonder je in Paşabağ.

Een prachtig staaltje vakwerk van Moeder Natuur: de feeënschoorstenen duiken her en der op in het landschap en staan symbool voor de regio. De lange, opvallende rotsformaties zijn niet door de mens gebouwd. Ze ontstonden door erosie van regen en wind. Zo bewerkt de wind hun grillige vormen vandaag nog altijd.

De mooiste exemplaren bewonder je in Paşabağ. Daar bestaat het bovenste gedeelte van de cilindervormige feeënschoorstenen uit hard gesteente. Waardoor het lijkt alsof de feeënschoorstenen een hoedje dragen. In Ürgüp prijken er zo drie exemplaren naast elkaar. De lokale inwoners gaven hen de bijnaam ‘the three beauties’. Je bezichtigt de feeënschoorsteenlandschappen het best tijdens september en oktober, wanneer mildere temperaturen hun intrede doen.

Een luchtballonvaart bij zonsopgang

Een kippenvelmomentje: de zonsopgang bewonderen vanuit een luchtballon.

De feeënschoorstenen van bovenaf bewonderen? Dat kan, elke ochtend stijgen er namelijk tientallen luchtballonnen op die je trakteren op een waanzinnig uitzicht over de vallei.

Tip: de luchtballonnen gunnen je ongetwijfeld de meest adembenemende kijk op Cappadocië. Al verken je de regio ook op talloze andere manieren. Zo maak je een uitdagende wandeltocht, doorkruis je de streek te paard of zigzag je tussen de rotsen tijdens een spannende offroad safari.

Ondergrondse stad

Het Göreme Open Air Museum behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Tijd om wat Unesco Werelderfgoed te bewonderen, want ook ondergronds valt er in de regio heel wat moois te ontdekken. Tussen de achtste en zevende eeuw voor Christus groeven de oorspronkelijke bewoners zich een weg in de rotsen. Ze holden niet alleen ondergrondse kamers en huizen uit. Ze beitelden zelfs heuse wijnkelders, tempels en winkels uit. Die verbonden ze met elkaar via complexe, ondergrondse gangenstelsels.

In het Göreme Open Air Museum, dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort, baan je je een weg door zo’n ondergrondse stad, gekenmerkt door zijn vroegchristelijke kloosters en kerken uitgehouwen in de rotsen en versierd met fresco’s geïnspireerd op de meest gerespecteerde heiligen. Ook de ondergrondse steden Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak en Mazı bleven uitstekend bewaard. Een andere must see in de buurt? Dat is het Ortahisar kasteel. Ook dit bouwwerk werd in de rosten uitgehold. Al steekt het tientallen meters boven de omliggende huizen uit. Het kasteel was trouwens ooit één van ’s werelds eerste gebouwen die meerdere verdiepingen telden, wat het monument extra uniek maakt.

Unieke overnachting in een grothotel

Vanop de bovengrondse terrassen geniet je van sublieme uitzichten.

Benieuwd hoe het leven er onder de grond aan toeging? Dan kunnen we een overnachting in een authentiek grothotel tippen. Hoewel deze hotels zich diep in de rotsen verbergen, boet je er niet in aan rust en comfort, integendeel. Heel wat grothotels zijn erg smaakvol en luxueus ingericht. Zo spot je er zelfs regelmatig exclusieve designstukken. Veel hotels pakken zelfs uit met een ondergronds wellnesscentrum én een reeks oogverblindende bovengrondse terrassen. Sublieme uitzichten? Check!

Dineren in een traditioneel restaurant

Sla zeker de traditionele restaurantjes niet over.

Ook foodies worden in Cappadocië verwend. Een etentje in een traditioneel restaurant mag dan ook niet ontbreken tijdens je trip. De inwoners maken van elke maaltijd een feestje. Ze koken met verse, lokale groenten en fruit. Daarmee bereiden ze pure, smaakvolle gerechten om duimen en vingers bij af te likken. Welke specialiteiten je simpelweg eens moet uitproberen? Testi kebabı, nevşehir mantisı (een soort ravioli), abrikozenstoofpot en rijstpudding met kurkuma.

Deze gerechten combineren moeiteloos met een glas lokale wijn. In Cappadocië komen namelijk heel wat verrukkelijke druivensoorten voor. Plan dus zeker een uitstapje naar een plaatselijke wijngaard. Nog zo’n rijke traditie? Dat is die van het pottenbakken. Tijdens je lunch of diner eet je dan ook vaak uit een prachtig, handgemaakt bord. Lijkt pottenbakken jou wel wat? Volg dan een workshop in Avanos. Deze stad vleit zich langs de oevers van de rivier Kizilirmak. Waardoor de ondergrond er uit zachte, goed bewerkbare klei bestaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier