Daarom is Parijs de ideale bestemming voor een wintertripje

De lichtstad is altijd een goed idee, ook in de winter en al zeker als je een lijstje met topadressen van Parijskenners op zak hebt.

4 x dineren met Parijse flair

– Franser dan L’Ami Jean wordt het niet. Hier waan je je in de film Ratatouille. Verwacht je dus aan een klassieke Franse keuken en dito interieur. In hun tastingmenu zitten vijf à zes gangen, die telkens anders zijn. De avond eindigt altijd met hun signatuurdessert: rijstpap. Er wordt dan een grote pot op tafel gezet, die je deelt met je tafelgenoten.

27 Rue Malar, instagram.com/l_ami_jean.


– Bij Bonhomie klopt het plaatje: lekkere gerechtjes om te delen, perfect geshakete cocktails, hartelijk personeel… En dat alles overgoten met een portie Franse schwung.

22 Rue d’Enghien, bonhomie.paris.


– Het sfeervolle Clown Bar is een must voor elke foodie. Je vindt het restaurant in een historisch pand dat dienstdeed als ontmoetingsplek voor circusartiesten, en dat merk je aan het interieur: muurschilderingen, glas-in-loodramen, een prachtige toog… Het eten is waanzinnig lekker, en bij je gerechtjes krijg je de beste natuurwijnen geserveerd.

114 Rue Amelot, clown-bar-paris.fr.

The Cali Sisters.
The Cali Sisters.

The Cali Sisters wordt uitgebaat door Capucine en Juliette, twee zussen met een passie voor Californië. Ze hebben ondertussen twee vestigingen in Parijs. De ene is geïnspireerd op Venice Beach, de andere op Palm Springs. Hun pancakes en taco’s zijn ongezien lekker.

17 Rue Notre Dame des Victoires en 36 Rue de Paradis,thecalisisters.com.


3 x koffiedrinken

– Wat is er Franser dan met een bos bloemen door de straten van Parijs struinen? Desirée is een ecobloemenzaak en koffiebar. Ze verkopen uitsluitend seizoensbloemen uit Frankrijk en serveren daarnaast koffie en simpele lunchgerechtjes. Een casual adres met vriendelijke barista’s en een jong, hip interieur.

5 Rue de la Folie Méricourt en 96 Rue de Meaux,desireefleurs.fr.


– Je vindt de hippe koffiezaak Café du Clown in de overdekte delicatessenmarkt van Saint-Germain, en ze serveren er naast echt goede koffie ook heerlijke patisserie.

6 Rue Lobineau, instagram.com/cafeduclown.

“Shoppen, dineren en koffiedrinken als de locals”


– Hippe koffiebars genoeg in Parijs, maar 10 Belles was een van de eerste. Bonen uit een loods aan de Antwerpse haven worden in de werkplaats van Belleville gebrand en zorgvuldig gebrouwen tot slappe maar heerlijke filterkoffie of zurig-intense espresso.

10 Rue de la Grange aux Belles,tenbelles.com.


Le Bon Marché.
Le Bon Marché.

3 x shoppen

– Op-en-top Franse stijl vind je bij de merken Rouje en Sézane. Altijd classy en romantisch met een vleugje sexiness.

fr.rouje.com en sezane.com


– In de warenhuizen in Parijs maak je bijna een daguitstap. De meeste toeristen trekken naar Galeries Lafayette, maar dwaal ook eens rond in Le Bon Marché. Hier lopen de echte Parijzenaren rond, want het is een walhalla voor zowel mode- als decoliefhebbers. Ga iets drinken op de eerste verdieping, want in de koffiebar verkopen ze vinylplaten. Ook de foodafdeling is de moeite: haal er wat charcuterie en kazen, en picknick bij mooi weer in Jardin Catherine-Labouré.

24 Rue de Sèvres, lebonmarche.com.


– Concepstore Merci is dé referentie in Parijs, maar is best prijzig Een leuk alternatief is conceptstore Fleux, waarvan Parijs verschillende vestigingen telt. Het staat er tjokvol interieur- en beautyspullen, muziekplaten en modeaccessoires.

Verschillende locaties, instagram.com/fleux.


3 x slapen

– Wil je graag als een local in Parijs logeren? Check dan zeker eens Airbnb. Een koffietje drinken op je minibalkon, met het stadsgedruis op de achtergrond? Oui, oui! Ook een goede optie voor wie reist met kinderen.

airbnb.be


– Mama Shelter heeft inmiddels drie vestigingen in Parijs (East, West en La Défense). Ze liggen niet in het bruisende hart van de stad, maar je kan wel bij alle drie parkeren, wat handig is als je met de auto naar de stad komt. Alle kamers zijn bijzonder origineel en je kan er ook heerlijk ontbijten en dineren.

mamashelter.com


– Midden in Montmartre ligt Hotel Rochechouart in een art-decogebouw. Het prachtige interieur, de rooftopbar met zicht op de Sacré-Coeur en het restaurant maken van dit adresje dé plaats om te logeren tijdens een romantische getaway.

hotelrochechouart.com


Praktisch

– Heel handig: met de Eurostar sta je zonder parkeerstress in anderhalf uur in hartje Parijs. Met de auto is het een ritje van zo’n vier uur van Brussel naar Parijs.

– In de stad verplaats je je heel makkelijk met de metro. Koop een carnet de 10, die kan je ook delen met je gezelschap. De metro rijdt van ongeveer 5.30 tot 1.15 uur.

Ook een beleving: met de fiets alle adresjes ontdekken. Hoewel de stad druk is, is ze eigenlijk best fietsvriendelijk. Plan Vélo 2021-2026 wil van Parijs een van de meest fietsvriendelijke steden maken.


Meer tips nodig?

Lange tijd wilde hij ze met niemand delen, maar nu schreef Bent Van Looy ze toch neer: zijn verborgen pareltjes in Parijs.

Mijn Parijs – € 24,99 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

(tekst Marie Monsieur en Judith Hendrickx)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier