Duurzaam reizen: 7 tips voor een groene vakantie in de Vendée

Grenzend aan de Atlantische Oceaan is de Vendée een streek vol natuurpracht waar Frankrijk terecht trots op kan zijn. De zilte zeelucht, de rust en het gezapige tempo nodigen uit tot heerlijk ontspannen. Dit schitterende natuurgebied kun je overigens ook verkennen zonder zware ecologische voetafdruk. Ziehier 7 tips om een geslaagde groene vakantie te beleven.

1. Leve de duurzame adresjes

Kies voor accommodatie en restaurants met het label Clef Verte, dat garant staat voor duurzaam toerisme.

Op de camping La Forêt logeer je in een ecologische mobilhome te midden van de natuur en dicht bij het strand.

Ferme du Marais Girard

2. Verruim je kennis over het milieu

Bezoek Biotopia in Notre-Dame-de-Monts, die interactieve tochten en een tentoonstelling over de oceaan, duinen en bossen organiseert. Kinderen en volwassenen worden op een speelse, interactieve manier milieubewust gemaakt.

3. Ontdek het groene Venetië

Vaar met een bootje op de kanalen van het bekende moerasland Marais Poitevin. Dit natuurpark heeft zelfs het label Grand site de France gekregen voor zijn duurzame initiatieven. Net zoals Venetië is het moeras een echt doolhof van kanalen en eilanden. Met bomen in plaats van gebouwen! Dit gebied leent zich uitstekend voor avontuurlijke activiteiten zoals kajak of geocaching.

4. Opteer voor alternatieve vervoermiddelen

Trek je stapschoenen aan en volg de volg de GR8 langs de kustlijn van de Vendée. Geen zin om te stappen? Maak dan een tocht in een huifkar langs het strand of de zoutpannen.
Of mag het wat sneller vooruitgaan? Huur dan een EcoMobile, een elektrische Mehari, en zoef met dit een leuke, milieuvriendelijke vervoermiddel door het mooie platteland van de Vendée.


Daarnaast wordt de Vendée doorkruist door ruim 1 800 kilometer fietspaden. De kans is groot dat je een fiets kunt huren op je verblijfsplaats. Zo niet telt de Vendée ook tal van fietsverhuurders.

5. Eet lokaal

Proef de lokale specialiteiten zoals paalmosselen, fleur de sel, briochebrood, sardienen, aardappelen van Noirmoutier …

  • Eet je buikje vol met biologisch lekkers bij Moments Café in Longeville-sur-Mer, terwijl de zandkorrels tussen je tenen kriebelen.

Restaurant Julie dans la Cuisine in L’Aiguillon-sur-mer serveert verse producten, meestal afkomstig van de lokale biologische landbouw. Op het menu: talrijke streekspecialiteiten en natuurlijk vers geoogste mosselen in het seizoen.

6. Verken een prachtig natuurreservaat

Trek erop uit in de Réserve Biologique Dirigée van Pointe d’Arçay, een zorgvuldig onderhouden natuurreservaat van liefst 750 hectare, waar honderden vogel- en plantensoorten een beschermde thuis hebben gevonden. Dit jaar viert het reservaat trouwens zijn 40e verjaardag.

7. Ontdek heerlijke biowijnen

Bezoek het familiale wijndomein Mourat, dat al generaties lang wijn verbouwt op de vruchtbare gronden van de Vendée en volledig is overgeschakeld op biologische teelt. Huur een fiets of elektrische auto en verken de wijngaarden op je eigen ritme. ’s Middags geniet je van een picknick te midden van de wijnranken. En uiteraard vertrek je niet zonder een degustatie van de huiswijnen …

Meer informatie over de Vendée: www.vendee-tourisme.com

Foto’s: Vendée Tourisme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier