Triptip: een veelzijdige ode aan Brussel

De Fransen hebben hun quatorze juillet,  de Amerikanen vieren feest op de fourth of July, en op 21 juli vieren wij trots de onafhankelijkheid van ons Belgenlandje. België mag dan klein zijn, maar daarom niet minder mooi. En hoe beter vieren dan op 21 juli Brussel te (her)ontdekken!

Elton John schreef over zijn bezoek aan onze hoofdstad en Jacques Brel uitte zijn gemis toen hij vertrok naar Frankrijk. Artiesten van vandaag als Angèle, Damso, Zwangere Guy, Raymond van het Groenewoud en meer bewijzen aan de hand van hun muzikale talent hoe schoon Brussel is. Naast de Grote Markt, Brusselse wafels en Belgische chocolade valt er veel meer te zien en te beleven. Herontdek de diversiteitcultuur en Belgische trots allemaal aan de hand van deze korte gids. De kers op de taart van je bezoek aan Brussel is een verblijf bij Le Louise MGallery, die dit jaar een eerbetoon brengen aan iconische figuren die een speciale band hebben met onze hoofdstad.

Art Déco

Art Nouveau siert sinds 1890 de straten van Brussel dankzij Horta, Hankar, Cauchie en Blérot. Ze vonden inspiratie in de organische vormen van de natuur, waar ze soms een vleugje Japanse inspiratie aan toevoegden. Het Brusselse stadsbeeld werd in een mum van tijd omgetoverd door de vele prachtige façades die je vandaag nog steeds kan bewonderen. Deze zijn hun bezoek meer dan waard.

Villa Empain

Eén van de mooiste meesterwerken van de art-decoarchitectuur staat in de Franklin Rooseveltlaan: Villa Empain. Een 21-jarige baron, Louis Empain, liet dit huis in 1930 ontwerpen door de Zwitserse architect Michel Polak. De gevels van de villa zijn gepolijst in graniet, de villa heeft een grote tuin met imposant zwembad, een pergola en een portierswoning. Denk aan afwerkingen in marmer, brons, gietijzer en fijne houtsoorten. De verfijdne details en de harmonie zijn het succes van het indrukwekkende gebouw.
Sinds 2010 is het beschikbaar voor het grote publiek en worden er zomerfeesten gegeven aan het zwembad, kan je er kunst tentoonstellingen bekijken en is er zelfs een café binnen in. Plan hier je bezoek en dompel je onder in de grandeur van Brussel.

Adres: Av. Franklin Roosevelt 67, 1050 Bruxelles
Instagram: @fondationboghossian

Tasselhotel

In 2000 werd het Tassel hotel uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Gewaagde boogramen, gebruik van zichtbare ijzeren structuren en opmerkelijke dakramen zijn nog maar enkele van de elementen waaraan je kan zien dat het gaat om de art décostijl. Het interieur is al even betoverend als het exterieur en verrast met een vloer in marmermozaïek met spiraalvormig motief, een prachtige gebogen trap en een achthoekige hal waar de typerende Japanse invloeden in terugkomen. Okerkleurige booglijnen zijn als sierplanten langs de muren omhoog geschilderd.
Het Tasselhuis is op afspraak te bezoeken.

Adres: Belgium Ixelles, Rue Paul Emile Janson, Ixelles

Horta Museum

Het Hortamuseum typeert het hoogtepunt van de Art Nouveau in Brussel. Het is ondergebracht in het eigen huis en het atelier van de architect Victor Horta. Het interieur van het woonhuis bleef grotendeels bewaard: mozaïeken, glas-in-loodramen, meubilair en muurschilderingen vormen een harmonieus geheel dat tot in de kleinste details blijk geeft van subtiliteit. Hier kan je op afspraak het persoonlijke archief van de architect, evenals een collectie plannen van zijn gebouwen en de bibliotheek, bewonderen.
Tip: De ART NOUVEAU PASS geeft kortingen op art nouveau-rondleidingen naar keuze.

Adres: Rue Américaine 27, 1060 Bruxelles
Instagram: @hortamuseum

Musea

Brussel heeft meer dan 150 musea die uiteenlopende onderwerpen tentoonstellen.

Designmuseum brengt een ode aan Belgisch Design

Door middel van tentoonstellingen, rondleidingen, workshops, conferenties en evenementen wil het museum design begrijpelijk en toegankelijk maken voor iedereen.
In september 2020 opende het Design Museum Brussels een nieuwe permanente tentoonstellingsruimte gewijd aan Belgisch design en zijn geschiedenis. Om de geschiedenis, de functie, de diversiteit, het publiek en de artiesten van modern en hedendaags Belgisch design in vraag te stellen, werd BELGISCH DESIGN BELGE ontworpen als een laboratorium in de vorm van pop-ups die elkaar chronologisch opvolgen.

Adres: Trade Mart Brussels, Belgiëplein 1, 1020 Brussel
Instagram: @designmuseumbrussels

Stripmuseum

Een niet te vergeten stop tijdens je bezoek aan Brussel is het Stripmuseum. Kuifje en de Smurfen nemen je in de Art Deco stijl van Horta mee op avontuur naar een wereld van onbegrensde creativiteit. Al meer dan 25 jaar worden de auteurs die het striplandschap in België bepaalde in de spotlights gezet. Talrijke originele platen, nooit eerder geziene documenten, decors in 3D en ludieke elementen houden je zeker anderhalf uur geboeid.

Adres: Rue des Sables 20, 1000 Bruxelles 

Food and drinks

La Pharmacie Anglaise op de Koudenberg

Als Mick Jagger voor zijn concert in Brussel deze plek uitkiest voor een cocktail, weet je dat je goed zit. Met een indrukwekkende decor en een al even indrukwekkende cocktailkaart verwelkomt La Pharmacie Anglaise je voor het perfecte aperitief. Zowel de gevel als het interieur van deze bar stralen de Brusselse grandeur uit en weten de kieskeurige cocktailliefhebber tot in de puntjes te behagen.

Adres: Coudenberg 66, 1000 Bruxelles
Instagram: @lapharmacieanglaise

The Nightshop

Sinds begin dit jaar is Brussel een prachtige zaak rijker. Dichtbij de vijvers van Sint-Katelijne, waar je echt even moet stoppen om te genieten als een local, vind je Nightshop. Achter een garagedeur waar je nietsvermoedend zou voorbij wandelen, schuilt een wijnwinkeltje, koffiebranderij en restaurant. De betonnen toonbank is een prachtige eye-catcher die zowel dienst doet als werkblad voor het team als tafel voor de klanten. Een perfecte verlichting door sfeerlampen en kaarsen geven warmte aan de ruimte, die bekleed wordt door een combinatie van industrieel en hedendaags design.

Adres: Rue de Flandre 167, 1000 Bruxelles
Instagram: @nightshop.brussels

Le Conteur

Le Conteur maakt van elke maaltijd een feest. Niet alleen door hun rijkelijke en gedurfde gerechten, maar door de sfeer die ze creëren. Verbaas je niet als er plots luide muziek speelt en de obers beginnen te dansen. Sta gerust recht en dans een rondje met ze mee!
Wanneer je binnenwandelt en de dikke, fluwelen gordijnen terug achter je toetrekt, vergeet je de rest van de buitenwereld. Bij het weghangen van je jas begint het specatel en waan je je in een magische Midden-Oosterse setting. Geniet van de glorieuze mix van verschillende culturen en smaken samengebonden met de onlosmakelijke band tussen folklore en eten.

Adres: Rue du Marché aux Poulets 32, 1000 Bruxelles
Instagram: @leconteurrestaurant

Bier

Een bezoek aan Brussel is niet compleet zonder een lekker biertje in een typische kroeg. De Walvis, die aan het kanaal grenst, is wellicht de gezelligste bar van de wijk. De brouwerij van The Brussels Beer Project is open van donderdag tot zaterdagavond voor degustaties. Maar voor een authentieke Brusselse bierbeleving hoef je de Sint-Katelijnewijk niet uit. Zo heeft Roskam bijvoorbeeld een prima assortiment, en op zondagavond kan je er ook jazzconcerten meepikken. De Monk en de Bar des Amis zijn twee adresjes die we aanbevelen aan iedereen die de echte Brusselaars wenst te ontmoeten. Gezinnen zullen zich dan weer thuis voelen in het Chicago Café of Café De Markten.

Café Walvis: Rue Antoine Dansaert 209 , 1000 Bruxelles – Instagram: @cafewalvis
Roskam: Rue de Flandre 9, 1000 Bruxelles – Instagram: @roskambrussels
De Monk: Rue Sainte-Catherine 42, 1000 Bruxelles – Instagram: @monkcafe
Bar Amis: Rue Sainte-Catherine 30, 1000 Bruxelles 
Chicago Café: Rue de Flandre 45, 1000 Bruxelles – Instagram: @chicagotrattoria 
Café De Markten: Rue du Vieux Marché aux Grains 5, 1000 Bruxelles – Instagram: @cafedemarkten

Shoppen

Een shoppingspree kan niet ontbreken en daarvoor heb je aan één adres voldoende: de Dansaertstraat, het kloppend hart van de Brusselse mode-en designwereld. Net voorbij de Brusselse beurs, pal in het centrum, vind je verschillende boutiques die voor ieder wat wils bieden. Hieronder lichten we er enkele toe.

Arte

Van eerste stappen in 2009 tot realiteit in 2016 werd het modemerk Arte opgericht door Bertony Da Silva in Antwerpen. Al gauw groeide het merk uit tot een vast begrip in ’t stad en sinds vorig jaar vond Arte ook zijn weg naar Brussel. Hun intrede naar de Belgische hoofdstad vierden ze met een speciaal ontworpen T-Shirt die een hulde bracht aan Brussel. Een mix van streetwearcultuur en grafisch design liggen aan de oorsprong van hun herkenbare ontwerpen. Arte streeft ernaar, en slaagt er ook in, een community samen te brengen en betrekt daarin naast mode ook interieurdesign, muziek en cultuur.

Adres: Antoine Dansaertstraat 50, 1000 Brussels
Instagram: @arteantwerp

Stijl

Stijl huisvest heel wat Belgische modeontwerpers onder zijn dak. Enkele van de iconische namen zijn Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Haider Ackermann. Personeel met verstand van zaken helpt je bij het vinden van het stuk dat je zoekt. Na een bezoekje aan Stijl is je garderobe ongetwijfeld een investering rijker. Dankzij hun verscheidenheid van stijlen en ontwerpers biedt de boutqiue keuze uit een uitgebreid gamma.

Adres: Antoine Dansaert 74, 1000 Bruxelles
Instagram: @stijlbrussels

Diito

Naast prachtige kleding boutiques huisvest de iconische Dansaertstraat ook heel wat interieurwinkels. Diito is daar één van en werd opgericht door twee architecten en een interieurarchitect. Hier worden jonge ontwerpers, zorgvuldige geselecteerde merken en vintage meubels verkocht en tentoongesteld. Naast unieke meubels vind je er ook accessoires voor in huis, verlichting en tapijten. De twee showrooms zijn te bezoeken op afspraak.

Adres: Rue de l’Aurore 62, 1000 Bruxelles
Instagram: @diitobxl

Verblijf

Le Louise Hotel Brussel
Le Louise Hotel brengt dit jaar een eerbetoon aan de stad Brussel, haar inwoners, architectuur en tuinen. Om onze meest geliefde in Brussel geboren iconen te eren, kunnen gasten zich nu laten verwennen in een reeks suites. De suites van Le Louise zijn unieke executive kamers die speciaal zijn ingericht en uitgedacht om het leven en het succes van de geëerde iconen in de verf te zetten. Herontdek de levensverhalen van Audrey Hepburn, Marguerite Yourcenar & Pierre Culliford (kunst pseudoniem “Peyo”) via hun eerste 3 Hommage Suites.
De familieleden van de eerste 3 iconen hebben meegewerkt aan de samenstelling van de suites om ervoor te zorgen dat elke suite de essentie en persoonlijkheid van hun geliefde belichaamt: persoonlijke foto’s, speciale voorwerpen en anekdotes, maar ook traktaties zoals marshmallows in chocolade, een speciale link naar de Académie Française of een creatief familiediner. Ontdek hier de Hommage suites.

Adres: Av. de la Toison d’Or 40, 1050 Bruxelles 
Instagram: @lelouisehotelbrussels

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier