“Mijn cowboyreis naar South Dakota was legendarisch.” (foto SB)

Ontdek de wereld in 2024: Vier experts verklappen hun droombestemmingen

Op reis gaan, of het nu is om tot rust te komen aan een zwembad of om je onder te dompelen in onbekende culturen, doet altijd deugd. Weet je nog niet waar naartoe? Geen nood, wij legden vier reisexperts volgende vragen voor:

1. Welke reis staat voor 2024 helemaal bovenaan jouw verlanglijstje?

2. Welke reis die je zelf al gemaakt hebt, zou je aanraden aan de lezers van De Zondag?

Reisexperte Britta Baeke: “Suriname staat bovenaan mijn verlanglijstje”

Elke dag een andere bestemming en tussendoor geniet op het schip: een cruise maken is een aanrader. (GF)

1. “Ik bezocht zelf al meer dan 120 landen, dus bovenaan mijn verlanglijstje staat een land waar ik zelf nog niet ben geweest: Suriname. Dit Zuid-Amerikaanse land is een van de weinige plaatsen ter wereld waar het tropische regenwoud – goed voor 90% van de oppervlakte van het land- nog ongerept is. De natuur is er sowieso prachtig, met indrukwekkende watervallen, vogels en reuzeschildpadden die er jaarlijks terugkeren om hun eieren te leggen. In het regenwoud heb je verschillende inheemse stammen, maar daarnaast wordt het land vredelievend bewoond door een mengelmoes aan culturen. Daar hou ik wel van!”

2.“Ik vind het leuk om meerdere bestemmingen in één trip te combineren door middel van een cruise. Elke dag meer je aan op een nieuwe bestemming zonder dat je met bagage moet sleuren. Er is trouwens zo’n groot aanbod van (kleine en grote) schepen, dat iedereen wel een schip vindt waarop hij/zij zich thuis kan voelen. Bovendien zijn rederijen tegenwoordig heel fel met duurzaamheid bezig en varen die schepen al een stuk milieuvriendelijker. Naar het Noorden bijvoorbeeld, waar je dan kan hiken of tussen de fjorden kan gaan kajakken. Of naar de Griekse eilanden. Of zelfs naar Antarctica!”

Meer tips op www.travellikeapro.be

Reisjournalist Ben Roelants: “Botswana staat op de bucketlist”

Ben Roelants en partner Sofía Heremans in IJsland: “Deze reis kon ik bijna niet meer navertellen...” (foto Ben Roelants)
Ben Roelants en partner Sofía Heremans in IJsland: “Deze reis kon ik bijna niet meer navertellen…” (foto Ben Roelants)

1. “Een reis die voor ons bovenaan staat, is Botswana, een tip die we kregen tijdens onze laatste reis naar Zuid-Afrika. Botswana is ongeëvenaard qua safari’s en natuur. Okavango Delta bijvoorbeeld of de Makgadikgadi-zoutpannen, uniek in de wereld. Leeuwen en olifanten lopen overal vrij rond. Trek er dus niet alleen op uit.”

2. “IJsland? In de winter? Is dat wel een goed idee?” Dat dacht ik toen we met Modern Vikings naar IJsland vertrokken voor onze Evenaar.tv-reportage. Ik kon er niet verder naast zitten. Nergens ter wereld ziet het landschap er zo dramatisch uit. De jongste jaren kampen ze er met een teveel aan toeristen. Het aantal selfiesticks is niet te tellen als je de zuidkant verkent. Maar het Noorden, in de winter? Dat bleek een fantastische keuze. De geothermische baden van Myvatn, de Lofthellir-ijsgrot of Aldeyjarfoss; een waterval omgeven door ijs en wind, waar je je werkelijk alleen op de wereld voelt. Nog een gevoel? Dat je hier door een kleine fout werkelijk kan sterven … Ik gleed uit op een smal paadje langs de waterval en belandde een paar meter lager op een klein ijsplatform. Was dat er niet geweest, dan kon ik het nu niet navertellen … Er loert schoonheid en gevaar om elke hoek in IJsland. En zoeken we dat niet allemaal op een bestemming vandaag?!”

De reizen van Ben kan je volgen op Evenaar.tv en op Instagram @benroelants en @luckybastardsbe

Duurzame reisblogster Caroline Muller: “Ik wil de Kilimanjaro trotseren”

1. “De komende jaren wil ik me graag meer verdiepen in het continent Afrika. In 2024 begint deze ontdekkingstocht in Tanzania, waar ik de Kilimanjaro wil trotseren. Jawel, de volle 5.895 meter! Enerzijds wil ik graag aantonen dat dit perfect kan als vrouw alleen en anderzijds wil ik KPAP in de kijker zetten, dat is de organisatie die streeft voor de rechten van de porters, de dragers.”

2. “Afgelopen zomer had ik het geluk om 10 dagen door Polen te trekken. Vanuit Brussel sprong ik op de nachttrein richting Berlijn, om nadien verder te reizen naar Gdansk. De prachtige architectuur in deze stad is een ware streling voor het oog! In het nabije Sopot zocht ik verfrissing in de zee en in Krakau kuierde ik uren door de historische straten en at heerlijke pierogi, Poolse dumplings. Polen heeft een geweldig netwerk aan treinen die door het land kruisen, waardoor duurzaam reizen niet enkel budgetvriendelijk maar ook enorm makkelijk is.”

“Met de trein door Polen reizen is een echte aanrader. Zo ontdekte ik de prachtige architectuur van Gdansk”, aldus Caroline Muller. (foto VeggieWayfarer)
“Met de trein door Polen reizen is een echte aanrader. Zo ontdekte ik de prachtige architectuur van Gdansk”, aldus Caroline Muller. (foto VeggieWayfarer)

Volg de avonturen van Caroline op www.veggiewayfarer.com of via Instagram @veggiewayfarer

Reisjournalist Sebastiaan Bedaux: “In 2024 wil ik ijsberen spotten”

1. “Bovenaan de bucketlist voor 2024 staat Svalbard, ook wel gekend als Spitsbergen, een archipel in de Noordelijke IJszee en dé plek om ijsberen te spotten. Ik ben zowel wild van wildlife als van afgelegen Arctische gebieden (sinds mijn trip naar Groenland afgelopen zomer); Svalbard zou met andere woorden wel eens mijn droombestemming kunnen worden. Het plan is om met een expeditieschip te gaan, onder de middernachtzon, om slow travel-gewijs zoveel mogelijk van de eilandengroep te verkennen.”

2. “Aartsmoeilijke vraag. Ik heb enkel in 2023 al twintig reizen gemaakt, waarvan een paar legendarische: die naar Groenland bijvoorbeeld en mijn cowboytrip naar South Dakota in de VS. Twee nichereizen weliswaar, misschien niet helemaal geschikt voor een groot publiek. Een iets meer toegankelijke bestemming is Vancouver Island in Canada, waar ik met de campervan heb rondgereden. Qua natuur en wildlife was dat ongetwijfeld een van de mooiste plekken die ik ooit bezocht heb.”

Nog meer reisinspiratie vind je in het boek ‘Go Away’ waarin Sebastiaan 20 bucketlist-reizen bundelt. Het boek bestellen kan op amazon.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier