Op verkenning in Europa-Park: de leukste showroom ter wereld

Wat hebben The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland, de Koffietassen in Bellewaerde, Speedy Bob in Bobbejaanland en Pulsar in Walibi met elkaar gemeen? Al deze attracties werden gemaakt door de familie Mack. En laat die familie Mack nu met Europa-Park in het Duitse Rust de leukste showroom ter wereld hebben. Een showroom die trouwens al acht keer de titel van Beste Pretpark ter Wereld kon wegkapen. Hoog tijd om op verkenning te gaan!

En die verkenning starten we in het Camping Resort, een minidorpje met tipi’s, pipowagens en blokhutten, waar we de volgende twee nachten zullen slapen. Terwijl we onze bagage naar onze blokhut brengen, genieten we van het decor. Totempalen, kano’s, een net niet krakende schommelstoel… We wanen ons zo in het Wilde Westen. Enkel de buffels ontbreken nog. Het is meteen een voorproefje voor wat volgt: dat uitzonderlijke oog voor zelfs de kleinste details zien we ook in het park terug. Dat park opende op 12 juli 1975 de deuren als showroom voor de familie Mack. “De familie Mack begon ooit als fabrikant van koetsen, ging vervolgens over naar het ontwerpen van pipowagens en carrousels tot ze in 1921 een eerste achtbaan ontwikkelde”, vertelt Henk Groenen, PR-verantwoordelijke voor de Benelux. “De achtbanenbusiness werd steeds uitgebreider en om al die rides mooi te kunnen presenteren aan vertegenwoordigers van pretparken, besloot de familie om zelf een pretpark te openen. Zo hoeven afgevaardigden van pretparken geen beslissingen te nemen op basis van de uitleg in een catalogus, maar kunnen ze zelf aan den lijve ondervinden hoe fantastisch de rollercoasters wel zijn.”

Wandelen door Europa

Die rollercoasters staan samen met andere attracties – al dan niet zelf ontworpen door de familie Mack – in het park, dat opgedeeld is in 16 Europese en drie fantasiethemagebieden. We wandelen van Frankrijk via Zwitserland naar Griekenland, ontdekken IJsland en Luxemburg, belanden in Spanje en in de wonderlijke wereld van Arthur en de Minimoys… Maar wat met België? “België is inderdaad nog geen themagebied, al is er al sinds het begin van het park sprake van. Maar voorlopig is het er dus nog niet van gekomen”, bevestigt Henk. En ook gebied nummer 17 zal niet voor ons land zijn. “We zijn volop bezig met de bouw van Kroatië, daar komt een vette achtbaan zoals je nog nooit gezien hebt…” Al kan je er nu wel al een eerste blik op werpen, merken we wanneer we langs het land-in-opbouw komen. Naast de werf staat een grote dome waarin we een voorsmaakje krijgen van de attractie die rond de figuur van Tesla zal draaien. Niet de auto, wel de Kroatische uitvinder. Liggend op grote kussens krijgen we er een 360° filmavontuur over ‘Nikola Tesla’s Beautiful Croatia’ te zien.

Maar dan is het hoog tijd om de landen die er wel al zijn te ontdekken. We beginnen met het gloednieuwe Liechtenstein, waar de Liechtensteinse Ballonvaart vooral de kleinsten weet te charmeren en je ook een miniatuurversie van de bekende Liechtensteiner Weg kan ontdekken. Ik ben echter op pad met mijn tienerzonen, die op zoek zijn naar adrenalinekicks. Met maar liefst 13 achtbanen – goed voor 8.300 meter rollercoastersporen is dat gelukkig geen probleem. We denderen over de houten achtbaan Wodan met een topsnelheid van 100km per uur, schreeuwen de longen uit ons lijf op de Silver Star – goed voor 130km per uur en 4 G-krachten – en genieten op de wildwaterbaan Fjord Rafting. Wanneer de zonen aanschuiven bij de Blue Fire Megacoaster – van 0 naar 100 km per uur in 2,5 seconden én goed voor vier ‘over de kop’-ervaringen, waaronder de hoogste looping van een katapultcoaster in Europa – ga ik op verkenning in Grimms Sprookjesbos, waar kleintjes op zoek gaan naar hun favoriete sprookjesfiguur en ik terug naar mijn kindertijd word gekatapulteerd. We sluiten de eerste dag af in restaurant Rodizio van het hotel Castillo, waar we genieten van een buffet en de cortadores met enorme spiesen mals gegrild vlees van tafel tot tafel wandelen.

Over de kop

Je kan trouwens niet alleen in de restaurants van de hotels eten, in het park zelf zijn er eetgelegenheden te over, telkens passend bij het gebied. Pizza’s in Italië, gyros in Griekenland of poffertjes in Holland… Keuze te over. Een absolute aanrader is Foodloop, het allereerste loopingrestaurant ter wereld. En nee, je gaat niet over de kop, maar je eten wel. Via een touchscreen bestel je, en even later komt je maaltijd over een achtbaan tot aan de tafel gerold. Spectaculair, al is het hier altijd wel aanschuiven geblazen. Heb je geen zin om aan te schuiven, dan is Spices een leuk én avontuurlijk alternatief. Hier kan je kiezen uit wereldkeukengerechten. Wij smullen er op dag twee alvast van overheerlijke Hawaïaanse gerechten.

Ons lijstje met favoriete attracties wordt die dag ook steeds langer. Zo zijn we enorm onder de indruk van Voletarium, waarbij je over de mooiste plekjes van Europa vliegt in het grootste flying theatre van ons continent. Een vlucht die niet alleen een feest is voor de ogen, maar ook voor de andere zintuigen. Zo ruik je de lavendelvelden in Frankrijk en voel je waterdruppeltjes wanneer je door de wolken vliegt. Ogen komen we ook tekort in Arthur, waarbij je binnen en buiten over en door de wereld van de Minimoys vliegt, een wereld geïnspireerd op de filmtrilogie van Luc Besson. En dan heb ik nog niets gezegd over de shows… Ook hier heb je keuze te over, van een ijsshow over acrobatie in Funny Library tot een illusieshow.

Terwijl de zonen over de kop gaan op Blue Fire, geniet ik van de rust van het Sprookjesbos

Heerlijk ronddobberen in de Snorri Saga. (GF Hans-Joerg Haas)

Wondere waterwereld

Rond 17 uur besluiten we een compleet ander onderdeel van het Europa-Parkimperium te verkennen: de waterwereld Rulantica. En dat is al even indrukwekkend als het park. Met meer dan 50 glijbanen en attracties is het onmogelijk om je hier te vervelen. En net zoals in Europa-Park zelf zijn er attracties voor iedereen: voor peuters en kleuters, voor rustzoekers – met sauna’s en loungeruimtes, voor thrillseekers en voor het hele gezin. We houden een wedstrijdje om-ter-eerst in de Vikinglop – acht glijbanen naast elkaar –, suizen naar beneden in de Stormvind, schreeuwen in de Vinter Rytt – eerst steil naar beneden en dan in een halfpipe tegen de steile wand omhoog, niet voor doetjes dus – maar dobberen ook rustig rond op de lazy river Snorri’s Saga, die ons door een kleurrijke onderwatergrot voert, en genieten van een – al dan niet alcoholvrije – cocktail in het buitenbad. Wanneer we om 22 uur Rulantica verlaten, hebben we niet eens alle attracties kunnen afvinken.

In het themagebied Holland is de sterattractie Piraten in Batavia opnieuw open, nadat een brand enkele jaren geleden het gebied verwoest had. (GF)

Piraten zijn terug

Onze laatste dag beginnen we in Holland. Dit themagebied kreeg in 2018 met een grote brand af te rekenen, die onder meer de populaire attractie Piraten in Batavia verwoestte. Ondertussen is de attractie heropgebouwd en kan je opnieuw vanuit een bootje de piraten bewonderen. Heel bijzonder: zeven piratenpoppen die uit de brand gered konden worden, vormen nu de bemanning van de boot der overlevenden. En nog een tip: eet je in restaurant Bamboe Baai, dan zit je middenin het decor.

Na nog een laatste ritje op de Silverstar zit ons bezoek aan Europa-Park er op en begrijpen we maar al te goed waarom de pretparkspecialisten van Amusement Today het park al acht keer tot beste pretpark ter wereld uitgeroepen hebben. Fantastische attracties, een perfecte mix voor jong en oud, avonturier en rustzoeker, heerlijk eten en alle details kloppen tot in de puntjes. Zelfs in de wachtrijen aan de attracties heb je geen tijd om je te vervelen, want altijd is er wel iets te zien of gebeurt er iets bijzonders. Een absolute aanrader.

Praktische info

Het Park

Europa-Park ligt in het Duitse Rust, op een boogscheut van de Franse en de Zwitserse grens en op een kleine 500km van Brussel. Een dagticket kost 57,50 euro per persoon (vanaf 12 jaar), kinderen tussen 4-11 en senioren betalen 49 euro.

Voor een ticket voor het waterpretpark Rulantica is dat respectievelijk 44 en 41 euro.

Het verblijf

Europa-Park heeft 6 hotels, een camp resort en een camping. Wij sliepen in een blokhut in het camp resort, waar je ook kan slapen in tipi’s en pipowagens. Een tip: vergeet je oordopjes niet, want de muren in de blokhut zijn dun. In de zomer neem je best ook een muggenspray mee. Je kan er overnachten vanaf 134 euro, inclusief een ontbijtbuffet in de saloon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier