Micro-avontuur: overnachten in een yurt

Tussen de vele reisbeperkingen door is het verlangen naar natuur en avontuur het voorbije jaar fel gegroeid. En is bewust vertragen een nationaal begrip. Pop-up glamping Nomadsland zet het outdoorleven voorop en laat je volgens een duurzaam concept logeren in een traditionele yurt. De Ardennen op haar best? Wij deden alvast een geslaagde wintertest.

Avontuurlijke buitenmensen kennen de eerlijke luxe van de natuur. De kick en sfeer van de seizoensperikelen en het ontwaken tussen dag en dauw.

Geen jager-verzamelaar type, maar toch zin in het outdoor leven? De Belgische reisorganisatie Travelbase helpt je graag op weg naar het theater van Europa’s natuurschoon en is ook actief in eigen land.

Onze bestemming? Een micro-avontuur op het domein van Massembre in Heer-sur-Meuse aan de Belgisch-Franse grens, twintig kilometer van Dinant. Waar robuuste loofbossen en kronkelende beken de nodige zuurstof voorzien én waar je in een traditionele yurt overnacht.

Vertragen

Logeren in de natuur vraagt een stille omgeving. En dus parkeer je hier niet om de hoek, maar op een goeie kilometer wandelen van het kampeerterrein.

Met de nodige instructies van de organisatie gaan we het donkere bos in. Inclusief een niet te missen hoofdlamp, modder resistente schoenen én een kruiwagen (jawel) om de bagage te vervoeren.

Het kampeergevoel zit goed en we volgen de her en der verspreide windlichten die de weg wijzen naar een uitgestrekt terrein waar de verschillende yurts opgesteld staan.

De donkere omgeving schakeert mooi met de lichtslingers opgehangen rond de houten loopplanken tussen de yurts, een tijdelijke oplossing om vlotter te bewegen op het modderige terrein.

We ontdekken onze gezellig ingerichte yurt, voorzien van alle comfort. Lees: charmant en basic, niet luxueus.

De yurt is ruim opgezet (6×6 meter) en ingericht met een bed, leuke meubels en een houtkachel om het knus warm te maken.

 © Fille Roelants
© Fille Roelants

Buiten spotten we onze vuurschaal en gezien het niet regent, beslissen we een smaakvolle winterbarbecue op te zetten. We zijn vertrouwd met vuur maken en al snel gloeien de kolen, klaar voor ons – vooraf gereserveerde – maaltijdpakket. Dit is wat kamperen hoort te zijn. Buiten leven, ongeacht het seizoen.

 © Nomadsland
© Nomadsland

Schapenwol en koffie

In de winter kan het goed koud worden, maar de tenten zijn gemaakt in Mongolië en worden van origine door nomaden gebruikt om rond te trekken over de toendra’s. Ze zijn stevig geïsoleerd met geperste schapenwol om het heerlijk warm te houden.

 © Nomadsland
© Nomadsland

Een natuurlijke buffer met een – laten we eerlijk zijn – best wel penetrante geur waar je even aan moet wennen. Niet voor gevoelige neuzen en minimaal aanwezig wanneer je de kachel opstookt.

Waar we gelijk onze ochtend mee starten. Want we hebben zin in koffie, the Italian way met een Bialetti kampeerperculator.

Aanwezig in de tent, net zoals de koffie en een handleiding (indien nodig) om de perfecte verse koffie te maken.

Onze ontbijtbox halen we lekker eenvoudig op in de gemeenschappelijke tent iets verder op het terrein. Tijd om het vuur wat extra op te stoken, want ons eitje bakken? Dat gebeurt hier in een pan op de kachel.

Doordacht duurzaam

Echte nomaden leven in harmonie met de natuur en respect voor elkaar. En dus gelden ook hier strikte regels om een zo duurzaam mogelijk verblijf te creëren.

Afval wordt gesorteerd en verzameld op één centraal punt, wassen en afwassen doe je hier zuinig én met de voorziene biologisch afbreekbare zeep. Andere zijn simpelweg niet toegelaten.

Er is een groot vat waar het vuile ‘afvalwater’ verzameld wordt en elke yurt is voorzien van een eigen droogtoilet. Wat perfect past binnen het zero-trace principe en maximaal comfort.

Naast de praktische regels is er op Nomadsland ook gedacht aan het welzijn van de ontspanning. Want na een pittige wandeling of mountainbikerit in de buurt, is er tijd voor outdoor wellness in de compacte sauna – die de allures van een tiny house heeft – of in de houtgestookte hottub.

Opnieuw geen grand luxe, wel aangenaam goed. Grootste opsteker hier? Niets hoeft. Je kunt ook lekker in je eigen yurt de kachel aansteken, een boek lezen, bordspel spelen of kiezen voor een extra deugddoende siësta.

Even helemaal weg

De winterboekingen zijn met veel enthousiasme uitverkocht. Daarom besliste Travelbase ‘Nomadsland Ardennen’ te verlengen en blijft het pop-up glamping concept nog open tot eind juni 2022.

Indien er nog coronamaatregelen van kracht zijn op het moment van jouw vertrek, dan houdt Travelbase hier rekening mee. Nomadsland is volgens de richtlijnen ingericht.

Minimaal twee overnachtingen in een traditionele yurt. Prijzen vanaf 290 euro voor twee personen.

www.nomadsland.eu – www.travelbase.eu

 

tekst Goedele Verrecas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier