Voor de eerste keer op soloreis? Zo beleef je de tijd van je leven

Alleen reizen is spannend, zeker wanneer het de eerste keer is. Of je nu een weekendje me-time neemt in Nederland of drie weken door Thailand reist, voor sommigen is het nagelbijten voor vertrek. Met deze tips kan je rustig ademhalen en je met volle teugen van je reis genieten. Bon voyage!

1. Ontdek nieuwe verhalen

Als je alleen op reis bent, heb je niemand om op terug te vallen. Misschien vind jij die tijd alleen wel heerlijk, maar het kan ook zijn dat je eenzaam bent. Het voordeel van een soloreis is dat je kiest hoe je je tijd invult. Je kan er perfect voor kiezen om je hele reis alleen door te brengen, dat hoeft echter niet.

Als soloreiziger ben je namelijk makkelijker te benaderen dan wanneer je een heleboel gezelschap rond je heen hebt. Grijp dus je kans en sla een babbeltje met je buur op het strand of de persoon aan de andere kant van het gangpad op die lange busrit. Je hebt niets te verliezen, je kan er alleen maar mee winnen. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden of leer je die “special someone” wel kennen?

2. Stel een planning op

De eerste keer een soloreis maken kan overweldigend zijn. Op voorhand een planning maken kan je hoofd de nodige rust bezorgen. Maak eerst en vooral een lijstje van wat je allemaal nodig hebt. Weet je niet hoe daaraan te beginnen? Op internet vind je zeker een lijstje die bij je past. Hier vind je alvast een voorbeeld. Neem niet te veel mee zodat je niet overladen bent, je bent trouwens maar alleen. Wat je gebruikt om in te pakken is aan jou. Velen zweren bij een rugzak, als dat niets voor jou is kan je ook gewoon een reistas of een koffer meenemen.

Het is ook altijd handig om op voorhand te bepalen wat je zal doen en waar je zal slapen eenmaal je aangekomen bent op je bestemming. Je kan ervoor kiezen om enkel suggesties op te schrijven van plaatsen die je zeker wil bezoeken. Een strakke planning is ook niet mis, zo ben je zeker dat je dagen gevuld zijn. Het hangt ervan af wat je zelf wil en hoe strak je de reis wil plannen. Doe vooral waar jij je het beste bij voelt.

3. Veiligheid boven alles

Uit een studie van Nederlands reisbureau Tourlane blijkt dat 40% van de vrouwen zich onveilig voelt alleen op reis. Bij mannen is dat 27%. Voor je vertrekt zoek je dus best op welke bestemmingen het veiligst zijn. Je kan het ook altijd vragen bij een reisbureau in de buurt. Begin met een bestemming in Europa als het je eerste keer is en alleen reizen je intimideert. IJsland en Finland zijn veilige bestemmingen waar je voor je eerste solotrip naar kan reizen. Buiten Europa zijn Canada en Japan goeie voorbeelden van landen waar je veilig alleen op reis kan gaan. Voor elk wat wils dus.

Zorg er voor dat je meest waardevolle voorwerpen veilig thuis opgeborgen liggen. Dat mooie, dure kleedje laat je dus beter in je kast hangen. Let ook goed op je gsm of je camera als je die meebrengt op reis. Zorg voor een slot als je een koffer mee hebt en let altijd goed op je rugzak. Laat ook altijd aan iemand weten waar je naartoe gaat of waar je bent. Dat kan je angst ook voor een deel sussen. Vertrouw op je buikgevoel, als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is, volg dat gevoel dan. Comfort is key, doe alleen waar je zelf zin in hebt en doe niets waar je je ongemakkelijk bij voelt.

4. Logeer in een hostel

Zoek je een goedkoper alternatief op een hotel of Airbnb? Dan is een hostel misschien de juiste keuze. Het is ook een ideale manier om mensen te leren kennen op reis. Meestal slaap je in een hostel met meerder op een kamer. Heb je toch nood aan privacy? Dan kan je een privékamer aanvragen.

In hostels zijn er ook vaak activiteiten aan de bar of rond het hostel. Dat is ook een ideale manier om met gelijkstemmenden in contact te komen. Met een lekkere cocktail in de hand gaat natuurlijk alles beter.

5. Geniet

Ongetwijfeld zal je op je reis heel wat moois zien. Geniet er dan ook van. Er komt veel kijken bij een soloreis, maar er zijn ook heel veel voordelen aan. Door alleen op reis te gaan, ben je meer zelfstandig en reken je minder op de mensen rond je. Het geeft je zelfvertrouwen een boost waardoor je het gevoel krijgt dat je alles aankan, en dat kan je ook.

Geniet dus van elke slok van dat glaasje wijn en smul van elke sliert pasta die je in je mond steekt. De wereld heeft zo veel moois te bieden en je kan er volop van proeven. Ook eens niets doen en aan het strand liggen kan deugd doen. Neem dan een goed boek mee of luister naar een spannende podcast. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk, geniet dus van de tijd die je met jezelf kan doorbrengen, of met de vrienden die je maakte. The world is all yours!

Tekst Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier