Inpakken en wegwezen: 5 redenen waarom winterkamperen op jouw bucketlist hoort

Brrr… We zitten volop in de wintermaanden en dat betekent (nog) vaker binnen blijven en verlangend uitkijken naar het buitenleven. Maar wie zegt dat je daarvoor tot de lente moet wachten? Laat je niet afschrikken door de kou. Voor zowel beginnende als doorgewinterde kampeerders is winterkamperen ‘hot’. Wij geven je 5 redenen waarom winterkamperen absoluut iets voor jou is!

1. Intense natuurbeleving

Tijdens de wintermaanden is het een stuk rustiger op de kampeerterreinen. Zo krijg je de kans om sneller kennis te maken met de dierlijke bosbewoners van de buurt. Na een zalig rustige nacht in de camper stap je pal in het groen – of wit. Dichter bij de natuur kan je niet zijn. Opgelet: niet alle kampeerterreinen zullen open zijn tijdens de wintermaanden. Goed zoeken naar een fijne wintercamping is de boodschap.

2. Volledige rust en stilte

Het kampeerveld staat niet vol. Dit zorgt voor een deugddoende stilte op de camping. Sneeuwt het? Dan worden alle geluiden in het bos gedempt. Even helemaal weg van de wereld, da’s puur genieten!

3. Goedkoper reizen

Na een periode van quarantaines swingen de prijzen van de skivakanties dit jaar de pan uit. De vakantiehuisjes en chalets in eigen land zijn al snel uitverkocht. Op het deelplatform Camptoo beslis je zelf in welke prijsklasse je boekt. Tegenwoordig hebben campers en caravans ook de nodige luxe. Je hoeft dus niet per se dure kampeerspullen aan te schaffen om warm te blijven.

4. Lang leve de last-minutes

Nog geen plannen dit weekend? Kies je voor winterkamperen, dan hoeft je niet ruim van tevoren te boeken. Tip: maak je kampeertrip extra avontuurlijk en check of je op de camping een kampvuur mag maken. Gloeiendhete marshmallows, iemand?

 

5. Ontzettend knus

Winterkamperen is simpelweg ontzettend knus. Een kop warme chocomelk bij een knisperend kampvuur, de hond die dartelt in de sneeuw, de galm van je juichende kinderen die met de slee van de berg glijden,… Opgelet: de vrieskou kan roet in het eten gooien. Lees onderstaande gouden tips om je te beschermen tegen Vadertje Vorst.

De gouden tips voor een geslaagde winterkampeervakantie

1. Voorbereiding

 • De ik-vertrek-op-reis-en-ik-neem-mee checklist: dekens, winterkledij, antivries spray, propaangas, ijskrabber, (nood)kachel, een doosje lucifers en voldoende eten en drinken.
 • Oefen thuis met het omleggen van sneeuwkettingen op de banden van je camper. Ga je naar het buitenland, dan zijn winterbanden misschien aangewezen. Die zorgen voor meer grip op gladde wegen.
 • Ga na of de camper bestand is tegen koude temperaturen. Let hierbij op 2 zaken: een goede isolatie en sterke verwarming.
 • Hou onderweg nauwlettend je brandstofvoorraad in de gaten. Tijdens de wintermaanden wil je echt niet zonder brandstof stranden.
 • Gearriveerd op je bestemming? Parkeer je camper of caravan op een zonnige plek. Dit zorgt voor extra warmte.
 • Laat die lekker dikke pyjama maar thuis. Tussen je lichaam en het vulmateriaal van de slaapzak treedt een wisselwerking op, maar als je te veel kledij draagt, werkt deze niet meer. Duik in (thermo-)ondergoed je slaapzak in.
 • Vergeet af en toe niet je caravan te ventileren!

2. Overdag warm blijven

 • Ga na of een kampvuur op het kampeerterrein is toegestaan en of er brandhout aanwezig is. Zo niet, breng zelf voldoende droog hout mee. Op de dag zelf sprokkelen is vaak geen optie, omdat het hout toch enkele dagen moet drogen.
 • Thermo-ondergoed is geen overbodige luxe.
 • Kleed je aan in laagjes.
 • Blijf in beweging door een wandeling of fietstocht te maken.
 • Drink warme dranken, zoals thee, koffie of een chocomelk.
 • Laat extra kleding in de caravan of camper liggen, zodat je altijd droge reservekledij voorhanden hebt.

3. De leukste winterkampeerspots

 • Ontdek hier de mooiste winterkampeerplekken van Scandinavië.
 • Zoek je iets dichter bij huis? Die trip met de sledehonden kan je vast en zeker ook in de Ardennen maken.
 • Bezoek onze noorderburen in Nederland. Hier vind je de tofste campings voor een winterse kampeersessie op de Veluwe of een weekendje weg op een van de Waddeneilanden.
 • Trek naar de Duitse Eifel voor een onvergetelijke wandelvakantie.

Let’s go & explore!

 

Info. www.camptoo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier