Zon, zee, strand en nog zo veel meer op Curaçao

Een memorabele plek om je op te krullen en nooit meer weg te gaan. Zo voelt Curaçao, in zijn totaliteit. En dat is meer dan alleen maar zon, zee en strand of het equivalent van de Caraïben. Verheug je op authenticiteit, eindeloos veel kleur, koloniale geschiedenis, kunst en culinaire ontdekkingen. Een eiland vol zielsverwantschap en een heerlijke Nederlandse tongval.

Bontgekleurde huizen en een uitbundige natuur typeren het leven op Curaçao. Net zoals de grote koloniale geschiedenis die het eiland met zich meedraagt. Als deel van de Nederlandse Antillen, een derde van de ABC-eilanden en gelegen voor de kust van Zuid-Amerika voelen we bij aankomst meteen het unieke karakter van het eiland.

“Met gemiddelde dagelijkse temperaturen van 25°C tot 30°C en stranden met een hoog cliché-Bounty-gehalte bezoeken veel toeristen het eiland voor de luxueuze relaxfactor, maar er is zo veel meer”, vertelt Tirzah, die ons als local een week zal gidsen doorheen de Caribische zonovergoten hotspot.

Duik en snorkel in een ongeëvenaarde onderwaterwereld.© Goedele Verrecas
Duik en snorkel in een ongeëvenaarde onderwaterwereld.© Goedele Verrecas

Klein Curaçao

Beleef het voor jezelf, zo wordt het op Curaçao gezegd, feel it for yourself . En dat doen we vanaf dag een. Op de planning? Bij zonsopgang met de catamaran zo’n 25 kilometer varen naar het onbewoonde eiland Klein Curaçao. We trotseren code geel op zee om bij aankomst het water in te duiken en het laatste stuk te zwemmen naar het parelwitte strand, een bekende nestplaats voor de zeeschildpadden. Hier duik en snorkel je in een ongeëvenaarde onderwaterwereld of wandel je tot bij de iconische roze verlaten vuurtoren en de scheepswrakken aan wal.

Curaçao moet je vooral zelf beleven

Maar er is ook de rauwe geschiedenis. In de 17de en 18de eeuw werd het eiland gebruikt door de West-Indische Compagnie als quarantaine-eiland voor slaven voordat ze aan wal werden gebracht op Curaçao, Zuid- en Midden-Amerika. Voor sommige mensen die te zwak waren voor de reis of ziek waren geworden op de onhygiënische, veel te krappe slavenschepen, was Klein Curaçao de eindhalte. Een verhaal dat snoeihard binnenkomt, maar niet verzwegen moet worden.

Flamingo's spotten bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus.© David Benz art&water photography
Flamingo’s spotten bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus.© David Benz art&water photography

Flamingo’s, sup en cliff-jumps

De natuur van het eiland is ruw en ongerept. Wat het een ideale plek maakt voor heel wat outdoorsporten. Van een hike naar de flamingo’s in de uitgestrekte zoutpannen vlak bij – het toeristische – Jan Thiel, tot een pittige trailrun naar de top van de 372 meter hoge Christoffelberg, kiten in de Sint-Jorisbaai aan de noordkust, windsurfen of heerlijk suppen vanaf de Caracasbaai op het Spaanse Water. Setting? Een prachtige lagune gevuld met mangrovebossen en omlijnd door heuvels en de 240 meter hoge Caribische Tafelberg. We kruisen onderweg drie exclusieve en spectaculaire golfbanen en ontdekken de grootste adrenalinekick bij Playa Forti, waar je kan cliff-jumpen van 12 meter hoog. Voor zij die durven een absolute must!

Met de Step by Step-streetarttour cruisen op een FATMAX e-step in Willemstad, langs de kleurrijke murals in de wijken Otrobanda, Punda, Pietermaai en Scharloo.© Goedele Verrecas
Met de Step by Step-streetarttour cruisen op een FATMAX e-step in Willemstad, langs de kleurrijke murals in de wijken Otrobanda, Punda, Pietermaai en Scharloo.© Goedele Verrecas

De allermooiste streetart

Meer beleven? Proef dan zeker van de artistieke vibe op Curaçao. In de hoofdstad Willemstad laten zowel lokale als internationale kunstenaars de allermooiste murals zien in de wijken Otrobanda, Punda, Scharloo en Pietermaai. Je ontdekt ze gemakkelijk en met de nodige fun op een e-step, die dankzij de dikkere banden ook offroad gaat. De lokale gids van Step by Step troont je via de kustlijn, langs pastelkleurige gebouwen en sierlijke gevels mee naar het verhaal van de stad en haar kunst.

De natuur is ruw en ongerept, ideaal voor heel wat outdoorsporten

En hoewel Curaçao niet heel groot is, tref je er ook interessante musea en kunstsites. Van het Kura Hulanda Museum tot Landhuis Bloemhof, waar het voormalige kunstatelier van May Henriquez gevestigd is.

Een ontmoetingsplek voor exposities, lezingen en creatieve workshops, maar je bewondert er eveneens het levensgrote bouwwerk Kathedraal van Doornen van de Nederlandse kunstenaar Herman van Bergen. Een vertaling van zijn protest tegen het wangedrag van de mens en de vernieling van de aarde. Hier voel je verwantschap met sites als Verbeke Foundation in Kemzeke of Koen Vanmechelens Labiomista in Genk. Een plek die we helemaal niet verwachten in de Caraïben en waar we de beleving helemaal laten binnenkomen bij een koffie en sublieme lunch in het nabijgelegen Number Ten, het leukste koffiehuis op het eiland.

curacaotouristboard.comcuracao.com en airbelgium.com


Praktisch

– Inwoners: 160.000.

– Curaçao ligt tussen Aruba en Bonaire in het zuidelijke deel van de Caribische Zee.

– Oppervlakte: 64 km lang, 16 km breed.

– Hoofdstad: Willemstad, onderdeel van de Unesco-werelderfgoedlijst.

– Het eiland telt 55 verschillende nationaliteiten, wat een smeltkroes van cultuur en erfgoed met zich meebrengt.

– Er worden vier talen gesproken: Papiamentu, Engels, Nederlands en Spaans.

– Sinds 2010 is Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

– Gemiddelde temperatuur: dertig graden, het hele jaar door.

– De beste manier om het eiland te leren kennen, is met een huurauto.

– Op Curaçao geldt het eilandleven: niets moet, alles mag. Vertragen doe je hier vanzelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier