Zuid-Tirol: een paradijs voor jonge avonturiers

Trek je op vakantie graag de wijde natuur in? En zijn je kids ook niet vies van een stevige portie avontuur? Dan is Zuid-Tirol een bestemming die bovenaan je bucketlist moet prijken. Deze kindvriendelijke bestemming heeft alles in huis om zowel de grote als de kleine avonturier te bekoren!

De Italiaanse provincie Zuid-Tirol laat je proeven van de Dolomieten. Dit iconische gebergte behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Talloze wandelpaden leiden je op een gezapig tempo naar hoge bergpieken, fleurige alpenweiden, charmante bergdorpen en statige kastelen. Benieuwd? Deze iconische, kindvriendelijke routes mag je niet missen!

Voor de allerkleinsten

Ook met de buggy kan je mooie wandelingen maken. (foto Alex Filz)
Ook met de buggy kan je mooie wandelingen maken. (foto Alex Filz) © Alex Filz

Reizen met kleine kinderen en wandelen: het is vaak geen topcombinatie. Zit je kleintje nog graag in de buggy? Dan kan je deze twee comfortabele en toegankelijke wandelroutes in Mölten/Meltina best op je lijstje zetten. Proef van de heerlijke regio tijdens een korte route van 2 kilometer. Mag het wat meer zijn? Dan staat de andere wandelroute, van zo’n 8 kilometer lang, garant voor tweeënhalf uur natuurplezier.

Ook leuk – en gezapig – is Würzjoch mountain pass. In amper 20 minuten struin je naar de zonovergoten berghut Munt de Fornella. Jij geniet van een lekker aperitiefje, de kinderen leven zich uit op het speelplein.

Op stap met stoere kilometervreters

Hoe ziet de wereld eruit op bijna tweeduizend meter boven de zeespiegel? Dat ontdek je tijdens een uitdagende hike door Eggental/Val d’Ega. De route is ruim 4 kilometer lang en voert je door prachtige, diepgroene naaldbossen. Aan de finishlijn, op 1.925 meter hoogte, geniet je van een panoramisch uitzicht over de bergen. Kom weer op adem in de Messnerjoch Hut, waar verschillende schattige boerderijdieren je verwelkomen.

Aardbeitjes!

De lekkerste aardbeien van Zuid-Tirol proef je in de aardbeivallei van Vinschgau/Val Venosta. Langs een heus aardbeienpad door de Martelltal valley flaneer je langs talloze fruitboerderijen en kom je alles te weten over de overheerlijke rode vrucht.

Op sleeptouw met een ranger

Trek er op uit met een ranger. (foto Alex Filz)
Trek er op uit met een ranger. (foto Alex Filz) © Alex Filz

Het Dolomietengebergte is de habitat van heel wat zeldzame dieren en bijzondere planten. Wil je meer te weten komen over deze wonderbaarlijke natuurpracht? Schakel dan een professionele ranger in en trek samen een hele voormiddag door Puez-Odle, een fenomenaal natuurpark in Villnöss/Val di Funes.

Magisch heksenpad

Misschien kom je tijdens je wandeling wel een heks tegen... (foto Hotel Tirler)
Misschien kom je tijdens je wandeling wel een heks tegen… (foto Hotel Tirler)

Stap je door Seiser Alm/Alpe di Siusi? Dan kom je naast wilde dieren misschien ook wel Nix de heks tegen, die dwaalt door de betoverende bossen. In Saltria bouwde Nix zelfs een magisch heksenpad. Haal de verhalensjamaan in jezelf dus naar boven en laat je fantasie de vrije loop.

Klaar voor avontuur

Mis Olperl niet: panoramische uitkijktorens, modderige blotevoetenpaden, ellenlange evenwichtsbalken … (foto Manuel Kottersteger)
Mis Olperl niet: panoramische uitkijktorens, modderige blotevoetenpaden, ellenlange evenwichtsbalken … (foto Manuel Kottersteger) © Manuel Kottersteger

Moeten de kids wat energie kwijt en zijn ze wel te vinden voor een middagje klimmen en klauteren? Dan tippen we graag Olperl avonturenpark. Panoramische uitkijktorens, modderige blotevoetenpaden, ellenlange evenwichtsbalken … Deze prikkelende lus is 1,5 kilometer lang en kijkt uit op de woeste bergpieken van Sexten/Sesto.

Een blotenvoetenpad: plezier voor jong en minder jong. (foto Manuel Kottersteger)
Een blotenvoetenpad: plezier voor jong en minder jong. (foto Manuel Kottersteger) © Manuel Kottersteger

Ook in Ritten/Renon en in Ratschings/Racines dartelen je kinderen door een geweldig avonturenpark met onder andere een geweldig blotevoetenpad.

Het avonturenpad staat in het teken van de blonde Haflingerpony. (foto Frieder Blickle)
Het avonturenpad staat in het teken van de blonde Haflingerpony. (foto Frieder Blickle) © Frieder Blickle

Op zoek naar iets beestig? In Hafling/Avelengo bedwingen ze een avonturenpad dat helemaal in het teken staat van … de blonde Haflingerpony. Zo springen ze over hindernissen en zoeken ze naar hun evenwicht op een hoefijzerbrug. In Sulden/Solda wagen ze zich zelfs aan een educatief ‘Evopäd’. Zeven natuurlijke opstellingen stellen er hun evenwicht op de proef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier