Rode alternatieven voor onze Duivels: op zoek naar ‘Rood’ in eigen land

Een trip in eigen land kan je perfect een thema geven. Dit voorjaar las ik over een man die elke ‘Zandstraat’ van Vlaanderen wou leren kennen. Deze week is ‘Rood’ het kleurrijke thema. Benieuwd wat dat zal opleveren!

1. West-Vlaanderen: Indrukwekkend doolhof

De camping van vierkantshoeve Ten Rooden Duifhuize in Sint-Denijs kijkt uit over de Scheldevallei. In de plukmoestuin kunnen kampeerders zelf hun kruiden bijeensprokkelen voor de barbecue. Je vindt er ook hoevelogies en in de zomer is er een pop-upbar op de binnenkoer. Vanaf 10 juli tot eind september pakken ze er uit met een uitdagend maïsdoolhof van wel twaalf voetbalvelden groot.

Moenstraat 10, Sint-Denijs (Zwevegem). Info: www.campingzennijs.be

2. Oost-Vlaanderen: De Heren van Rode

In 1226 ruilde Radolf van Rode een dorp in wat nu Frans-Vlaanderen is voor zeventien gemeenten in het zuidwesten van Gent. De Heren van Rode bleven 600 jaar lang aan de macht in wat nu grotendeels Merelbeke, Oosterzele en Gavere omvat. Twee bewegwijzerde Rodelandfietsroutes laten je kennismaken met dit mooie stuk Oost-Vlaanderen aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De vergezichten en de kleine dorpskernen zoals Munte en Landskouter zijn absoluut de moeite.

Info: www.routen.be

3. Vlaams-Brabant: koelte van het Zoniënwoud

Faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode wordt al sinds zijn ontstaan Rode genoemd. Ditmaal verwijst het niet naar de kleur van de bodem, wel naar een stuk gerooid land binnen een bebost gebied. Het Zoniënwoud ligt voor een groot deel in Rode. Vanuit Middenhut, een kleinere toegangspoort tot het Zoniënwoud, is een wandeling (9,3 km) bewegwijzerd met houten palen. Nabij de parking bevindt zich ook een hondenlosloopzone.

Parking Middenhut, Kruispunt Waterloosesteenweg – Zoniënwoudlaan, Sint-Genesius-Rode.

Info: www.zonienwoud.be

4. Antwerpen: Park Kasteel Blauwhof

Denk bij een roestbruine kleur van de bodem niet meteen aan vervuiling. In sommige gebieden zit ijzer in de bodem die in contact met lucht ‘verroest’. Natuurgebied Het Rood in Kapellen dankt er zijn naam aan. Ook de Rode beek die door het zanderige gebied stroomt, werd er naar vernoemd. Het Rood is ontstaan als park van het kasteel Blauwhof, kwestie van met kleuren te goochelen. De drevenstructuur met stevige beuken en eiken is nog steeds duidelijk zichtbaar. Het bos werd pas later aangeplant. In de graslanden grazen drie Gallowayrunderen.

Parijseweg, Kapellen.

5. Limburg: Poort van de Wijers

De abdijsite Herkenrode in Hasselt is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht in de Wijers. (foto maf)
De abdijsite Herkenrode in Hasselt is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht in de Wijers. (foto maf)

Abdijsite Herkenrode nabij Hasselt is een fiets- en wandelknooppunt. Je vindt er verschillende bewegwijzerde wandelroutes aan de voordeur (+/- 9 km). De site ligt tussen fietsknooppunten 94 en 237. De Demer voedt er de pas gerestaureerde watermolen. Je kan er lekker lunchen in de Paardenstallen of een bezoek brengen aan het belevingscentrum waar het verhaal van 600 jaar cisterciënzerinnen wordt verteld. De abdij was ooit de rijkste van de Lage Landen.

Herkenrodeabdij 4, Kuringen (Hasselt). Info: www.abdijsiteherkenrode.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier