Speuren naar de verborgen schat

Hangt het symbool van Vlieg uit in je favoriete museum, bibliotheek of cultureel centrum? Dan kan je er in juli en augustus deelnemen aan een zoektocht. Het thema van Schatten van Vlieg dit jaar is ‘Voel jij wat ik voel’. Elke speurtocht leidt naar een schat, een leuk hebbeding. Wie de zoektocht tot een goed einde brengt, kan ook meedingen naar de hoofdprijs van Schatten van Vlieg.

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk is gegroeid uit een abdijhoeve. Hier worden al eeuwenlang boerderijdieren gekweekt. Tijdens de zoektocht maak je kennis met deze dieren en ontdek je hoe zij samenleefden en -werkten met de bewoners in de tijd van toen. De beestige familiezoektocht zet aan tot samenwerking tussen jong en oud. Je moet opdrachten vervullen, puzzelen en speuren. De zoektocht is inbegrepen in de toegangsprijs en perfect te combineren met de andere activiteiten in Bokrijk, zoals de workshops in de atelierschuren, het spelen in de Speelschuur, het bezoek aan de acteurs in het dorp, de verkleedkoffer, … Reken best op anderhalf uur om de schat te vinden. Alle deelnemers maken naast de schat ook kans op een Bokrijkprijs.

www.bokrijk.be

2. Mollenjacht in het MOT – Vlaams-Brabant

Het Museum voor Oudere Technieken, kortweg MOT, in Grimbergen staat vol wonderlijke voorwerpen. Pol de Mol groef onder het museum een huis met verschillende kamers. Ze zijn onderling verbonden door een ingenieus gangenstelsel. Pol is een verzamelaar en in elke kamer heeft hij wel iets uit het museum neergezet. Samen met Vlieg volg je tijdens deze zoektocht het spoor van Pol. In elke kamer wacht je een opdracht waarbij je vooral moet vertrouwen op je tastzin, mollen zijn immers blind. De zoektocht is inbegrepen in de toegangsprijs en richt zich op families met kinderen van 3 tot 12 jaar.

In Grimbergen zijn er ook zoektochten in volkssterrenwacht MIRA en in de bib. Op elke locatie kan je een stempel verdienen. Met de volle kaart maak je kans op een verkenningsvlucht boven Grimbergen.

www.mot.be

Samenwerken met je (groot)ouders loont om de Schat van Vlieg te vinden! (foto Publiq vzw)
Samenwerken met je (groot)ouders loont om de Schat van Vlieg te vinden! (foto Publiq vzw)

3. Speuren tussen boeken in Het Predikheren – Antwerpen

De Mechelse stadsbibliotheek bevindt zich op de bovenste verdiepingen van Het Predikheren. Dit voormalige predikherenklooster uit de 17de eeuw werd enkele jaren geleden prachtig gerestaureerd. Aan de abdijkerk wordt nog steeds gewerkt. De site moet het culturele hart van de stad worden. Onder het indrukwekkende houten gewelf leiden deze zomer twee creatieve zoektochten van Schatten van Vlieg naar de beloning. De ene speurtocht is voor kinderen vanaf 3 jaar, de andere voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De deelname aan beide is gratis, ook de toegang tot de bib is gratis. Elke zoektocht duurt ongeveer een half uur.

hetpredikheren.mechelen.be

Ontdek alle Schatten van Vlieg op www.schattenvanvlieg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier