Tip van de week: Een rij van wieltjes

Skeeleren – of inline skaten – wint steeds meer aan populariteit. Bart Swings is één van de gangmakers geweest die de sport in Vlaanderen bekendheid gaf. Skeelerroutes vind je vooral in West-Vlaanderen en Limburg.

1. Vrijheid langs het jaagpad – West-Vlaanderen (1)

Net voor de zomer opende Koksijde-Oostduinkerke een bewegwijzerde skeelerroute (13 km). Het startpunt bevindt zich bij sportpark Hazebeek in de Hazebeekstraat. De route leidt langs verschillende trekpleisters, zoals het Koksijde Golf ter Hille en het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in het landelijke Wulpen. Je kan onderweg regelmatig uitblazen, zoals aan de Nieuwe Basis, de voormalige luchtmachtbasis van Koksijde. De route is geschikt voor zowel ervaren als beginnende skeelerliefhebbers.

www.koksijde.be/skeelerroute

2. Grootste van Europa – West-Vlaanderen (2)

Zestien gemeenten van Midden-West-Vlaanderen, waaronder steden als Roeselare, Izegem en Tielt verenigden zich in het skeelernetwerk Midwest. De totale afstand van het bewegwijzerde netwerk bedraagt zo’n 450 kilometer, meteen ook het de grootste van Europa. Sandrine Tas, die al verschillende medailles in het inline skaten heeft veroverd, is meter van het initiatief: “Een goed skeelerpad moet een vlot berijdbare ondergrond hebben en veilig zijn. Deze routes voldoen perfect aan die voorwaarden.”

Het netwerk is verdeeld over 37 lokale lussen. Elke lus is 10 tot 20 kilometer lang en bewegwijzerd. Verbindingsstukken van 2 tot 5 kilometer brengen al die aparte routes samen tot één groot netwerk. Je kan zo zelf je routes samenstellen en zo lang of zo kort maken als je zelf wil. Elke lus doet verschillende toeristische troeven van de regio aan. Er is ook aandacht voor rustplekken. In elke deelnemende gemeente zijn er startlocaties met parking en een routestartbord. Daarop vind je, net als bij MTB-routes, de plaatselijke route en een overzicht van het hele netwerk. Digitale detailkaarten en gpx-bestanden vind je op www.sport.vlaanderen.

www.midwest.be/skeelernetwerk-midwest

3. Samenwerking loont – Limburg

Dit jaar openden verschillende skeelerroutes in de provincie Limburg. De steden Hasselt en Genk werkten samen een drietal bewegwijzerde lussen uit van 5, 22 en 34 kilometer. De routes leiden langs toeristische hotspots zoals het Kapermolenpark in Hasselt of LABIOMISTA in Genk.

In Ham vind je drie lussen van 6,5, 11,5 en 17 kilometer. Twee verbindingstrajecten leggen de link met buurgemeente Beringen. Ook hier kan je terecht op drie bewegwijzerde lussen van 7, 16 of 30 kilometer waardoor ook in West-Limburg een nieuw skeelernetwerk ontstaan is. Beste startplek is aan be-MINE in Beringen.

www.hasselt.be/skeelerroute

www.sport.vlaanderen/skeelerroutes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier