Uithoeken hebben één ding gemeen: de stilte! Deze wandelaars genieten van het landschap rondom de IJzer in Roesbrugge-Haringe. (foto maf)

Tip van de week: op stap in de uithoeken van Vlaanderen

Landsgrenzen kunnen wel degelijk bepalend zijn voor hoe het landschap eruitziet. Het is fascinerend om de kantjes op te zoeken, om daar te stappen waar de grens als een streep in het landschap is getrokken.

1. Sfeer van de blues – Roesbrugge-Haringe

De IJzer versmalt naarmate je dichter bij de bron ervan komt. Roesbrugge was ooit een handelsplaats met een abdij en al. Nu is het een verstild dorp in de diepe Westhoek. Je kan er prachtige wandelingen maken langs de IJzer, de Dode IJzer-wandelroute (7,1 km) is een aanrader. Aan de Belgische kant van de IJzer stap je door natuurgebied en worden de vogels er beschermd. Amper 20 meter verder op de andere (Franse) oever is een jachtgebied waar vlotjes eenden worden gelokt en afgeknald. Elke regio heeft zijn eigen soundtrack. In mijn achterhoofd klinkt de blues als ik door de natte hooilanden rond de IJzer stap. Op de Markt van Roesbrugge is den Gouden Arend de ideale plek om weer op krachten te komen. Hier worden de bieren van de artisanale brouwerij Werbrouck geschonken.

www.toerismewesthoek.be

2. Met dank aan de hertog – Prosperdorp

In Grenspark Groot-Saeftinghe is het prachtig fietsen. Enerzijds heb je er de Waaslandhaven met zijn immense sluizen, anderzijds zijn er de vele natuurgebieden die uitnodigen om er te voet door te trekken of het surrealistische dorp Doel waar de tijd bevroren lijkt. Vanuit Emmadorp (NL) kan je een korte wandeling doen in het uitgestrekte Verdronken Land van Saeftinghe waar je tussen de schapen door loopt. De grens trekt een streep dwars door Prosperdorp, het dorp is genoemd naar de hertog van Arenberg die halfweg 19de eeuw de financiële middelen vrijmaakte om dit slikken- en schorrengebied van de Schelde in te polderen. De stilte hangt er in de straten. Café Den Angeluus voor de kerk is de pleisterplek voor al wie dit grensdorpje passeert.

www.grensparkgrootsaeftinghe.eu

3. Tocht langs de Dommel – Neerpelt

Het Hageven is een prachtig natuurgebied gevormd door de Dommel. De rivier meandert verder in Nederland waar het natuurgebied Plateaux wordt genoemd. Voor het beheer ervan sloeg het Belgische Natuurpunt de handen in elkaar met het Nederlandse Natuurmonumenten. Je stapt er door natte weiden en fraaie bossen, langs poelen en droge heide. Vanaf de lente bloeien de orchideeën. Een mooie wandeling is die vanuit bezoekerscentrum De Wulp in Neerpelt zoveel mogelijk de meanderende Dommel volgend tot in Borkel in Nederland en terug. Vooral het Belgische deel biedt beleving, met een hangbrug en vogelkijkhutten waarvan eentje op spectaculaire hoogte. In Nederland valt vooral de uitgestrektheid van het heidegebied op.

www.degrooteheide.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier