Pret voor iedereen in de Lommelse Sahara. (foto Bosland)

Tip van de week: Op stap in winterwonderland

Niets beter om een feesttafelindigestie weg te werken dan met een winterse wandeling. We gaan op zoek naar mooie winterlandschappen. Duimen dat we er dit seizoen nog in de sneeuw kunnen stappen!

1. De Sahara in Lommel – Limburg

Het Bosland is onlangs erkend als Nationaal Park. In dit samenwerkingsverband tussen verschillende Limburgse bosrijke gemeente kan je prachtige wandelingen maken. De rode wandeling (12 km) door de Sahara in Lommel werd ooit uitgeroepen tot mooiste wandeling van België. Er valt onderweg dan ook heel wat te beleven. Je stapt er door de zandvlakte rond een uitgestrekt meer. Centraal staat een uitkijktoren van 30 meter die een prachtig panorama biedt over het gebied. Verder geniet je er ook nog van bos, heide en hier en daar een landartinstallatie. Je vangt de wandeling best aan vanaf parking De Soeverein in de Sportveldenstraat 10 in Lommel. Wie met kinderen de Sahara induikt, raden we de blauwe wandeling (3,1 km) aan omdat die langs natuurspeelelementen passeert.

www.bosland.be

2. Kruwerswandeling in Oostduinkerke – West-Vlaanderen

De winter is een prachtig seizoen voor een strandwandeling. De zee kleurt elke dag anders en de wind voert verse zuurstof mee. Het weidse uitzicht over zee brengt rust in het hoofd. In elke badplaats lopen prachtige wandelroutes over het strand en door de duinen. Wie het allemaal in één keer wil verkennen, raden we de sinds deze zomer nieuwe Streek-GR (103 km) aan, perfect bewegwijzerd met geel-rode tekens. Je kan de route gemakkelijk opdelen in meerdere etappes dankzij de kusttram, die je moeiteloos terug naar je vertrekpunt brengt. Een minder lange en toch bijzondere mooie, met zeshoekige bordjes bewegwijzerde wandeling is de Kruwerswandelroute (10,8 km) in Oostduinkerke. De tocht leidt over het strand, maar ook door maar liefst vijf natuurgebieden in en rond de badplaats: Oostvoorduinen, Hannecartbos, Zeebergduinen, Ter Ydeduinen en de Plaatsduinen. Zorg voor stevig schoeisel, want je stapt bijna de hele tijd door het zand. Vertrek aan de parking in de Kerkhofstraat in Oostduinkerke-dorp.

www.visitkoksijde.be

3. Kalmthoutse Heide – Antwerpen

Als het vriest dat het kraakt en de ijsmeesters hun fiat geven, kan er op de Putse Moer en het Stappersven in de Kalmthoutse Heide geschaatst worden. Voorlopig moeten we daarvoor nog wat geduld uitoefenen. In dit grensoverschrijdende natuurpark maak je prachtige wandelingen. Dankzij het wandelnetwerk hoef je maar de knooppunt met elkaar te verbinden. Start je wandeling best aan Visit Kalmthout in de Putsesteenweg 131 aan knooppunt 11, waar ook een bezoekerscentrum is. Wie met de trein komt, stapt best af aan station Heide ter hoogte van wandelknooppunt 19. Een 42 meter hoge uitkijktoren is te vinden tussen wandelknooppunten 99 en 27.

Op www.visitkalmthout.be worden verschillende knooppuntwandelingen voorgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier