Tip van de week: op stap met de kinderen in de kerstvakantie

Zoveel te beleven en zo weinig tijd. Tussen kerst en nieuw gapen zeven dagen vrijheid. Wij geven alvast een drietal voorzetten voor gezinsuitstapjes. Bijna elk museum, elk bezoekerscentrum, elke organisatie pakt deze vakantie uit met toffe activiteiten.

1. De nostalgie van speelgoed in Mechelen

Verdeeld over drie verdiepingen van een voormalige meubelfabriek biedt het Speelgoedmuseum elke bezoeker een onvergetelijke trip. Een enorme schat aan speelgoed van vroeger en nu ligt er in vitrines en kasten. Je kan er op knopjes drukken en in het speelgoedcafé kan je met heel wat spelen zelf aan de slag gaan. Voor volwassenen is dit pure nostalgie. Je ontdekt er waar de naam teddybeer vandaan komt, hoe een toverlantaarn werkt en ziet er je ridderfiguurtjes terug waar je als kind uren mee speelde. Het Speelgoedmuseum zit niet zo lang meer op deze locatie. Er worden plannen gemaakt voor een verhuis naar het nieuwe station van Mechelen. Om in het nieuwe museum nog steeds de vinger aan de pols te houden, vragen ze jou spelprofiel. Vul de vragenlijst op www.iedereenspeelt.be in en ontdek welke speler je bent. Opgelet: het Speelgoedmuseum is op maandag gesloten.

www.speelgoedmuseum.be

2. Reizen door kunst in Brussel

‘De Schreeuw’ van Edvard Munich met een pandabeer. Illustratrice Thaïs Vanderheyden geeft een eigen draai aan wereldberoemde kunstwerken in haar bekende kinderboekenreeks ‘Grote Kunst voor kleine kenners’. Nu is er ook een expo op de Grote Markt (Heuvelstraat 24) in Brussel. In elk van haar kunstwerken nemen dieren de plaats in van de bekende modellen. Vanderheyden loodst de bezoekers door de geschiedenis van de kunststromingen, van de Vlaamse Primitieven tot de Pop Art. Kinderen kunnen er tegelijk deelnemen aan een interactieve zoektocht. Open van donderdag tot zondag, niet op feestdagen.

www.greatartforkidsexpo.com

3. De kabouters van Rien Poortvliet in Kalmthout

Hoog tijd dat een nieuwe generatie de kabouters van Rien Poortvliet leert kennen. David de Kabouter en zijn vrienden wonen deze winter in het Arboretum Kalmthout. Ze helpen er tuinieren, naamkaartjes aan de bomen hangen, zieke vogels en egels verzorgen… Wie de kabouterwegwijzers volgt, ontdekt ze allemaal in de 13,5 hectare bomen- en plantentuin. Bij elke rode muts is er een opdracht of spel. De zoektocht is geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Een speurkaart (2,5 euro) kan je kopen aan de balie van het Arboretum bovenop je toegangsticket. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis binnen in het Arboretum. De toverhazelaars, Hamamelis, staan dit seizoen op hun mooist. Ze hebben gele, oranje of rode bloemen op kale takken en verspreiden een krachtig, maar heerlijk zoet parfum. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa. Het Arboretum is dagelijk open, met uitzonderding van 25 december en 1 januari.

www.arboretumkalmthout.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier