Tip van de week: vogels komen hier af en aan

Eigenlijk is dit een non-artikel. Vogelspotterplekken vind je namelijk ook bij jou om de hoek. Elk plukje natuur is goed om vogels te begluren, zelfs je eigen tuin. We lijsten hier drie meer bekende plekken op waar vogelaars wat graag hun verrekijker neerpoten.

Wouter Faveyts van het Zwin houdt niet van het woord ‘vogelspotten’. Hij spreekt liever over vogels bekijken. Waar kan dat beter dan in het Zwin in Knokke-Heist? En dan bedoelen we niet enkel het Zwin Natuur Park waar de tentoonstellingsruimte als een luchthaven is opgevat waar vogels af en aan komen vliegen. Ook buiten het betalende gedeelte zijn de gevleugelde vrienden massaal aanwezig, zeker als de trek bezig is. Op de nieuwe dijk tussen Knokke-Heist en Cadzand zijn er vier uitkijkpunten en een panorama-eiland vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het gefladder en gefourageer van vogels als drieteenmeeuwen, lepelaars, zilverreigers, wulpen… en regelmatig ook een visarend.

www.zwin.be

2. Trekkers in de polders: Oost-Vlaanderen

Het Grenspark Groot Saeftinghe is het grootste getijdengebied van West-Europa. Het trekt dezelfde vogels als in het Zwin aan en je maakt er ook kans om een hele rits weidevogels te ontmoeten. Eén van de gidsen die er zijn hart verloren heeft, is de bekende bioloog Dirk Draulans. Hij wandelt er vaak door weer en wind de dijken af met zijn trouwe verrekijker op de schouder. Tussen Emmadorp (NL) en Prosperpolder (BE) is een vogelkijkhut gericht op het slikken- en schorrenlandschap van Saeftinghe. Ook rondom het gehucht Ouden Doel zijn goede spotterplaatsen te vinden, zoals aan de Paardenschor en Doelpolder Noord vlakbij de Schelde of aan de radartoren met uitzicht op de Schor Ouden Doel.

www.grensparkgrootsaeftinghe.eu

In het Schulensbroek worden bijna dagelijks bijzondere waarnemingen gedaan

3. Waar water is: Limburg

Het Schulensbroek ligt ten noorden van Herk-de-Stad. In de jaren zeventig werd in dit overstromingsgebied van de Demer het Schulensmeer aangelegd, wat meteen een groot aantal watervogels aantrok. Weidevogels voelen zich dan weer in hun nopjes in de vele hooilanden rondom het meer. Het Schulensbroek ligt ook op een trekvogelroute. In dit prachtige natuurgebied worden bijna dagelijks bijzondere waarnemingen gedaan. Op dit moment zijn het vooral de steltlopers die je er kan vinden, met onder meer de kemphaan, tureluur en bosruiter. Deze zomer speelt de grutto weer boven de weiden en zie je er de roodborsttapuit en de blauwborst fluiten. Vanuit bezoekerscentrum ‘t Vloot vertrekken verschillende wandelroutes.

www.schulensmeer.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier