Een afspraak met de natuur: vijf unieke bezoekerscentra in Vlaanderen

Een bezoekerscentrum vormt de poort naar het omliggende natuurdomein. In deze verwarmde plek wordt de wereld van buiten onder de loep genomen en kan je meestal ook doerugzakjes voor kinderen verkrijgen.

Plan je een bezoekje aan een van de bezoekerscentra, houd er dan wel rekening mee dat de meesten momenteel enkel op afspraak te bezoeken zijn.

1. Prehistorische vondsten

In Landschap De Liereman wordt gagel geplukt om de Gageleer te brouwen. Het bezoekerscentrum ligt in dit officieel erkende stiltegebied. Van hieruit stap je door dit beschermde landschap met zijn bossen, heide en vennen. Kinderen amuseren zich in het Bos van Bo. In de archeologische zone kan je schuiven uit de grond trekken om zo meer te weten te komen over de prehistorische vondsten.

Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout. www.deliereman.be

2. Extreme variatie

De Vallei van de Zwarte Beek is een te parel. De rode wandeling (7 km) vanaf bezoekerscentrum De Watersnip is enkel mogelijk in het weekend en op feestdagen. Deze wandeling zet de enorme variatie, van zeer nat naar kurkdroog, van het gebied in de verf. Je stapt langs vennen, door heide en volgt de meanderende loop van de Zwarte Beek. Het bezoekerscentrum dankt zijn naam aan de flitsende vogel die hier soms voor de ramen passeert. Er is ook een dertig meter hoge uitkijktoren.

Grauwe Steenstraat 7, Koersel. www.dewatersnip.be

3. Ingrijpende werken

Achter de Waaslandhaven strekt zich een fascinerend gebied uit. Hier wordt volop gewerkt aan het toekomstige Grenspark Groot-Saeftinghe. Een onderdeel daarvan is om van de Hedwigepolder en Prosperpolder één groot overstromingsgebied van de Schelde te maken, wat dan weer ten goede komt aan de fauna en flora. Het wordt allemaal helder uitgelegd in de Infokeet.

Zoetenberm 6, Beveren. www.havenland.be

4. Broedende velduilen

Duizenden vriezeganzen strijken in de wintermaanden neer in de Uitkerkse Polders achter Blankenberge. Dit prachtige gebied met zijn natte weiden en sloten laat zich het best te voet ontdekken, met de verrekijker in de hand. Achter het bezoekerscentrum broeden enkele velduilen. Je leert er vooral over de vele vogels die het gebied aandoen als pleister- en broedplek. In de winkel worden streekproducten verkocht.

Kuiperscheeweg 20, Uitkerke. www.uitkerkse-polder.be

5. Familie bevers

Provinciedomein Halve Maan in Diest grenst aan het prachtige landschap van het Webbekoms Broek. In dit lappendeken van hooilanden, graslanden en rietvelden is een familie bevers actief. In het bezoekerscentrum ontdek je waarom het Webbekoms Broek een overstromingsgebied is. In de tuin staat een wilgendoolhof en wordt het concept van kringlooptuinieren uit de doeken gedaan.

Omer Vanaudenhovenlaan 48, Diest. www.toerismediest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier