Vakantietip: vijf leuke musea met een open dak

De zon schijnt en de terrasjes lonken. Nee, een museum lijkt dan niet meteen de aantrekkelijkste activiteit. Toch is er een alternatief: de openluchtmusea. Daar kun je al bruinend cultuur en geschiedenis opsnuiven. Enkele aanraders.

Domein Raversyde in Oostende

Er zijn drie luiken aan het domein. Het openluchtmuseum toont overblijfselen van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van de Duitsers met bunkers en loopgraven, die van Noorwegen tot de Spaanse grens liep tijdens WO II. Daarnaast kun je ook het vissersdorpje Walraversijde bezoeken, dat werd nagebouwd uit 1465, met vier authentieke huisjes. Tot slot is er het Memoriaal Prins Karel, waar je kennismaakt met de leefwereld van de prins die na WO II zes jaar regent was van België. Ideaal om te combineren met een dagje strand!

Info: www.raversyde.be

Le Grand-Hornu in Bergen

Dit oude mijnbouwcomplex werd omgebouwd tot een museum voor hedendaagse kunst. Je vindt er kunst in alle geuren en kleuren en ook de site met werkplaatsen en arbeiderswoningen zijn een bezoekje waard. Het museum werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Info: www.grand-hornu.eu

Bokrijk in Genk

Dit is zonder twijfel het bekendste openluchtmuseum van het land. In Bokrijk word je terug gekatapulteerd in de tijd. Ambachtslieden en historische figuren tonen je hoe onze (over)grootouders woonden, leefden en werkten. Het openluchtmuseum van Bokrijk werd al in 1958 officieel geopend. Zo’n 140 authentieke gebouwen vormen de kern van de erfgoedcollectie. In totaal omvat het zo’n 30.000 stukken kwetsbaar erfgoed, getuigen van het dagelijkse leven van de 17de eeuw tot halfweg de 20ste eeuw.

Info: www.bokrijk.be

Middelheim in Antwerpen

De gebogen boot is een bekend kunstwerk van het Middelheimmuseum. (foto Annelies Mus)
De gebogen boot is een bekend kunstwerk van het Middelheimmuseum. (foto Annelies Mus)

Nog zo’n ouwe getrouwe is het Middelheimmuseum, een uniek stukje groen in een grootstad. Je kan er verdwalen in een eeuw aan beeldhouwkunst en ondertussen je picknick boven halen. Regelmatig worden er tentoonstellingen en exposities gehouden. Een bezoekje is bovendien helemaal gratis.

Info: www.middelheimmuseum.be

Sart-Tilman in Luik

Dit museum behoort tot de universiteit van Luik. Je wordt er verrast door de collectie moderne beelden en de monumentale schilderkunst, met de natuur als decor. Een unieke beleving én het beeldenpark is bovendien gratis. Vergeet vooral je picknick niet mee te brengen.

Info: www.museepla.ulg.ac.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier