Vijf kruinenpaden in eigen land: als een vogeltje in de top

Niet zo lang geleden leek het wel of elke gemeente zijn eigen blotevoetenpad wou. Nu is het de beurt aan kruinenpaden. Er zijn veel plannen om de komende jaren nieuwe paden tussen de bomen te maken. Marijn Follebout van Verrassingen om de Hoek zocht de bestaande op en kijken ook naar twee nieuwe kruinenpaden.

1. Tussen enkele woudreuzen

De Schelde loopt maar over een korte afstand door Henegouwen, maar laat er wel een diepgroene indruk na. Zes gemeenten verenigden zich in de Plaines de l’Escaut, om het natuurschoon met zijn vele bossen, waterpartijen en rijk erfgoed te kunnen behouden. In Bon-Secours, op een boomlengte van de Franse grens, ligt het bezoekerscentrum L’Escale forestière. Vooral de kinderen zullen hier hun hart ophalen met een tof parcours door het bezoekerscentrum, een cool blotevoetenpad en het 16 meter lange kruinenpad tussen de woudreuzen in het beukenbos.
Rue des Sapins 31, Bon-Secours – 6 euro – www.visitwapi.be

2. Boven een verzakking

Naast de Zuid-Willemsvaart in het Limburgse Eisden is een groot stuk grond ingezakt door de mijnbouw. In dit waterwinningsgebied werd een indrukwekkend kruinenpad gebouwd van 181 meter lang. De grond zakt als het ware steeds dieper weg onder je voeten en op het einde wacht een extra uitkijktoren. Meestal is het hier stil, waardoor je al eens een kans krijgt op het spotten van een vogel of bosdiertje.

Jaagpad Zuid-Willemsvaart, vlakbij de Langstraat (brug van Eisden) – gratis – www.toerismemaasmechelen.be

3. Op blote voeten

Het mooiste blotevoetenpad van Vlaanderen bevindt zich in het Limburgse Zutendaal, aan toegangspoort Lieteberg naar het Nationaal Park Hoge Kempen. Het drie kilometer lange parcours is een bijzonder toffe beleving en loopt voor een deeltje ook door de kruinen op een hoogte van tien meter.

Stalkerweg, Zutendaal – 5 euro – www.lieteberg.be

4. Fietsen tussen de toppen

Limburg is helemaal verkocht voor de kruinenpaden. Vanaf juni kunnen fietsers in Hechtel-Eksel ook tussen de boomtoppen door fietsen. Aan knooppunt 272 wordt een bijzondere fietsbrug gerealiseerd in de vorm van een dubbele cirkel. Je stijgt er over een afstand van 700 meter tot een hoogte van tien meter boven het Pijnven, een omvangrijk bosgebied.

Knooppunt 272, vlakbij Pijnvenstraat (Hechtel-Eksel) – gratis – www.toerismelimburg.be

5. Weldra in het Zoniënwoud?

Nu delen van het Zoniënwoud erkend zijn als werelderfgoed door Unesco wordt het hoog tijd een toeristische versnelling hoger te schakelen met dit prachtige woud. Er zijn plannen om met toegangspoorten te werken waar dan volop op beleving wordt ingezet. Naast het Bosmuseum in Groenendaal ligt een historisch arboretum met prachtige bomen. Eén van de plannen die op tafel liggen, is de creatie van een kruinenpad doorheen dit arboretum. Er is ook sprake van de creatie van een ondergrondse doorgang om op ooghoogte van de haas of vos te kunnen kijken. Benieuwd!

Duboislaan 2, Hoeilaart – www.zonienwoud.be

(coverfoto Visit Wapi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier