5 Vlaamse muziekmusea die absoluut een bezoekje waard zijn

In elk dorp heb je minstens één fanfare of harmonie. Jonge gasten dromen er van een muziekcarrière en oudere gasten herkauwen er hun verloren muziekdromen. Omdat muziek nu eenmaal bij het leven hoort en Vlaanderen een lange traditie kent, gaan we op zoek naar enkele van de meest toonaangevende muziekmusea in Vlaanderen en Brussel.

1. Folkmuseum

Het [F] Experience Museum in Dranouter is een doe-museum met enkele multimediale snufjes. Het is vooral leuk om met kinderen te doen. Tijdens het bezoek leer je alle facetten van folk en volksmuziek kennen. Je danst mee met volksdansers van vijftig jaar geleden of proeft even van de sfeer op de festivalweide van Folk Dranouter.

Prijs: 6 euro voor volwassenen.

Adres: Dikkebusstraat 234, Heuvelland.

Info: www.dranoutercentrum.be

2. Jazz Centrum Vlaanderen

Samen met Frankrijk behoort België tot de grondleggers van de Europese jazz. Grote namen kleurden de recente jazzgeschiedenis, zoals Toots Tielemans om er maar een te noemen. In het Jazz Centrum Vlaanderen krijg je via het uitgebreide archief een goed beeld van het belang van jazz in ons land.

Prijs: Gratis.

Adres: Leopold II laan 12, Dendermonde.

Info: www.jazzcentrumvlaanderen.be

 

3. Instrumentenmuseum

Ooit gehoord van een foekepot, een klompviool of een hommel? In dit museum leer je alle oude volksmuziekinstrumenten van nabij kennen. Gooik profileert zich graag als het centrum van de volksmuziek – denk maar aan het festival Gooikoorts begin juli – en wil met dit museum ook het erfgoed rond volksmuziek in ere houden.

Prijs: Gratis. Een muzikale rondleiding voor groepen kost 50 euro.

Adres: Gemeenschapscentrum De Cam, Dorpsstraat 67, Gooik.

Info: www.muziekmozaiek.be

 

4. Vleeshuis

Ooit was dit majestueuze gebouw een gildehuis en vleeshal, nu is het een muziekmuseum. Met de expo ‘Klank in de stad’ toont het Vleeshuis alle facetten van 600 jaar muziek in Antwerpen: instrumenten, eerste bals en optredens, de mensen achter de muziek, partituren… In het Vleeshuis is het nooit stil.

Prijs: 5 euro.

Adres: Vleeshouwersstraat 38, Antwerpen.

Info: www.museumvleeshuis.be

 

5. Muziekinstrumentenmuseum

Je zou het MIM in Brussel alleen al bezoeken omdat het in zo’n mooi art nouveaugebouw gehuisvest is. De gietijzeren en stalen constructie deed ooit dienst als warenhuis. De museumcollectie bestaat uit 8000 (!) instrumenten waaronder enkele unieke stukken. Wie het MIM bezoekt, moet zeker eens tot op het dakterras gaan, waar je een magnifiek uitzicht hebt op de Brusselse binnenstad.

Prijs: 8 euro.

Adres: Hofbergstraat 2, Brussel.

Info: www.mim.be

 

 

Een artikel van Marijn Follebout van ‘Verrassingen om de hoek’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier