10 sequels van Disneyklassiekers die je waarschijnlijk nog niet kent

Aan ontelbare Disneyfilms werd een vervolg gebreid. Soms met succes: denk maar Toy Story 2 en 3 (in de zomer van 2017 wordt Toy Story 4 verwacht!), Cars 2 of Planes Fire & Rescue. Andere met (heel wat) minder succes. Twizzle, een Londense partyplanner, zette 10 minder gekende  Disneysequels op een rijtje. Lees er hieronder alles over en als je de kans krijgt om ze te zien, zeker doen!

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

(foto’s: disney wikia)

1. Assepoester II: Dromen komen uit & Assepoester III: Terug in de tijd

Originele titels: Cinderella II: Dreams come true en Cinderella III: A Twist in Time
Filmrelease Cinderella: 1950
Releasedata Cinderella II en III: 2002 en 2007 (meteen op dvd)
Het verhaal: In Cinderella II gaat het over de belevenissen van Assepoester als prinses. Cinderella III maakt een sprong terug in de tijd: de boze stiefmoeder krijgt de staf van de fee in handen en wil zo de klok terugdraaien om haar dochter tot bruid van de prins te maken …
Een succes? Hoewel deze 2 sequels enkel uitgebracht werden op dvd, brachten ze toch een mooie duit in het laatje. Cinderella II zou 120.000.000 dollar hebben opgebracht terwijl het maken ervan slecht 5.000.000 dollar kostte.
Commentaren? Cinderella II werd volledig afgebroken door filmcritici. Cinderella III daarentegen werd wel positief onthaald.

2. Bambi II

Filmrelease Bambi: 1942
Releasedatum Bambi II: 2006 (in de bioscoop en op dvd)
Het verhaal: Eigenlijk is dit geen vervolgverhaal maar eerder een midquel. Nadat zijn moeder doodgeschoten wordt door jagers, moet Bambi’s vader nu de opvoeding van zijn zoon overnemen.
Een succes? Bambi II kon wereldwijd op enthousiaste reacties rekenen. In de eerste week alleen al werden in de VS 2,6 miljoen dvd’s verkocht.
Commentaren? De kritieken waren overal gematigd positief. Een bekende Amerikaanse criticus vatte de film prima samen: ‘licht amusant maar niet onvergetelijk’.

3. Lady en de Vagebond II: Rakkers Avontuur

Originele titel: Lady and the Tramp II: Scamps adventure
Filmrelease Lady and the Tramp: 1955
Releasedatum Lady and the Tramp II: 2001 (meteen op dvd)
Het verhaal: Scamp (‘Rakker’), een van de puppies van Lady and the Tramp, loopt weg van thuis en voegt zich bij een bende straathonden.
Een succes? Niettegenstaande deze sequel maar op een beperkt aantal kopieën uitgebracht werd, bracht deze vervolgfilm toch een mooie cent op.
Commentaren? De film kon toch op enige mildheid van de critici rekenen. Volgens velen hoort deze sequel prima thuis in de categorie ‘de originele film is beter dan het vervolg’.

4. De Klokkenluider van de Notre Dame II

Originele titel: The Hunchback of Notre Dame II
Filmrelease The Hunchback of Notre Dame: 1996
Releasedatum The Hunchback of Notre Dame II: 2002 (meteen op dvd)
Het verhaal: Quasimodo moet meesterdief Sarousch zien te stoppen die een van de klokken van de Notre Dame wil stelen. Quasimodo wordt ook verliefd op de assistente van Sarousch.
Een succes? In tegenstelling tot veel andere Disneyfilms, kon deze film rekenen op quasi dezelfde cast als van de originele film. En dat helpt natuurlijk ook als je publiek naar de film wil lokken…
Commentaren? Dat het gebruik van dezelfde cast geen garantie is voor goede filmkritieken, bewijst deze film. Critici waren niet mals voor deze film, zo vinden de meesten de schurk te braaf.

5. An Extremely Goofy Movie

Filmrelease A Goofy Movie: 1995
Releasedatum An Extremely Goofy Moovie: 2002 (meteen op dvd)
Het verhaal: Zoon Max kijkt ernaar uit om op de campus van de hogeschool te gaan wonen om aan de bemoeienissen van zijn vader te ontsnappen maar helaas. Nadat Goofy zijn job verliest, trekt hij immers in bij Max en wil hij ook zijn diploma behalen.
Een succes? Deze film won de ‘Outstanding Achievement in An Animated Home Video Production’ en stemmenacteur Bill Farmer werd genomineerd voor ‘Outstanding Individual Achievement for Voice Acting By a Male Performer in an Animated Feature Production’ op de Annie Awards (Amerikaanse filmprijzen die jaarlijks aan de beste animatiefilms toegekend worden)
Commentaren? Met een score van 57% op Rotten Tomatoes (een website met informatie en commentaren over films en tv-series), is dit de enige Disneysequel die hoger gewaardeerd wordt dan de originele film.

6. Mulan II

Filmrelease Mulan: 1998
Releasedatum Mulan II: 2005 (meteen op dvd)
Het verhaal: De huwelijksvoorbereidingen van Mulan wordt verstoord wanneer ze samen met haar geliefde Shang op een geheime missie gestuurd wordt.
Een succes? Er is weinig bekend over hoe (on)succesvol deze film is maar men kan er wel van uitgaan dat deze film toch door heel wat Disneyfans bekeken werd.
Commentaren? Mulan II kon de filmcritici niet bekoren.

7. Alladin en de Wraak van Jafar & Alladin en de Dievenkoning

Originele titels: Alladin II: The return of Jafar en Alladin III: The King of Thieves & Alladin en de Dievenkoning
Filmrelease Alladin: 1992
Releasedata Alladin II en Alladin III: 1994 en 1996 (meteen op vhs)
Het verhaal: In de eerste sequel zint Jafar op wraak op Alladin. In de tweede sequel wil de dievenkoning er dan weer alles aan doen om het huwelijk van Alladin met Jasmine te saboteren en gaat Alladin op zoek naar zijn vader.
Een succes? De eerste sequel kon helaas niet rekenen op Robin Williams die in de originele film de geest vertolkte. In de tweede sequel was hij er wel weer bij. In het lijstje van meest succesvolle animatiefilms die rechtstreeks op vhs werden uitgebracht, staat The King of Thieves met 186 miljoen dollar op een derde plaats.
Commentaren? Beide sequels konden wereldwijd de filmcritici niet overtuigen. Toch kreeg The return of Jafar de hoogste filmscore in de legendarische Amerikaanse tv-show Siskel & Ebert.

8. Belle en het Beest: een betoverend kerstfeest

Originele titel: Beauty and the Beast: An Enchanted Christmas
Filmrelease Beauty and the Beast: 1991
Releasedatum Beauty and the Beast II: 1997 (meteen op vhs)
Het verhaal: Belle kan maar niet begrijpen dat het Beest helemaal niet van Kerstmis houdt en ze doet er dan ook alles aan om hem op andere gedachten te brengen.
Een succes? Niettegenstaande deze film gereleased werd in de aanloop van de kerstperiode, vielen de verkoopcijfers toch ietwat tegen.
Commentaren? De film kreeg een score van 0% op Rotten Tomatoes. Volgens filmcritici werd deze film gemaakt om makkelijk geld in het laatje te brengen en was het artistieke dan ook veel minder van belang.

9. Pocahontas 2: Reis naar een nieuwe wereld

Originele titel: Pochahontas II: Journey to a new world
Filmrelease Pocahontas: 1995
Releasedatum Pocahontas II: 1998 (meteen op vhs)
Het verhaal: Pocahontas reist naar Engeland wanneer ze het gerucht opvangt dat haar geliefde John Smith dood zou zijn.
Een succes? De originele film was een ongelofelijk groot succes zowel in de bioscoop als op VHS. Het hoefde dan ook niet verbazen dat Disney al relatief snel kwam met een vervolg die ook goed scoorde.
Commentaren? De film werd vooral gesmaakt door het jongere publiek. Critici stelden zich onder meer vragen over de casting van Mel Gibsons jongere broer Donal voor de rol van John Smith aangezien deze in de originele film gespeeld werd door Mel.

10. Jungle Boek II

Originele titel: The Jungle Book II
Filmrelease Jungle Book: 1967
Releasedatum The Jungle Book II: 2003 (in de bioscoop en vhs)
Het verhaal: Mowgli mist zijn oude vrienden uit de jungle en wil naar hen terug, onwetende van het gevaar dat hem daar boven het hoofd hangt.
Een succes? Een overdonderend succes. In totaal bracht de film meer dan 135 miljoen dollar op terwijl de kostprijs voor het maken ervan slechts zo’n 20 miljoen dollar was. De film kreeg ook een Annie Award voor Outstanding Storyboarding in an Animated Feature Production.
Commentaren? Terwijl het publiek de sequel duidelijk wel smaakte waren critici veel minder lovend. Zo gaf de legendarische criticus Roger Ebert de film slechts anderhalve ster en was hij van mening dat de film beter meteen op vhs was uitgebracht.

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier