10 tips voor een perfecte smartphonefoto

Ben jij ook verslaafd aan foto’s nemen met je smartphone? Je bent niet alleen! Met deze 10 handige trucjes maak je echte prachtplaatjes met je telefoon.

1. Hou je telefoon stil

Het allerbelangrijkste wat je kan doen bij het nemen van een foto met je smartphone: je telefoon stil houden, zeker als er weinig licht is. Als je al wandelend een foto neemt, heb je al snel wazige beelden. Hou je smartphone stevig vast met twee handen, zo dicht mogelijk bij je lichaam (en dus niet met uitgestrekte armen).

2. Maak je foto interessant

Zet je onderwerp niet pal in het midden van je foto, maar wel een beetje naar links of naar rechts voor een dynamische compositie. Leg eventueel je rasterlijnen aan voor extra hulp. Ga voor een neutrale achtergrond die de aandacht niet afsnoept van je onderwerp.

3. Een andere camera-app

Bijna iedereen gebruikt de camera-app die standaard op een smartphone geïnstalleerd is, maar je kan ook eens experimenteren met andere apps. Die hebben vaak nog heel wat extra functies. Enkele interessante zijn VSCO, A Better Camera & Camera +.

4. Kantel je telefoon

Kantel je telefoon op z’n zijkant om foto’s te nemen. Foto’s met een liggend formaat komen veel natuurlijker over en ze zien er ook een pak beter uit. Het staand formaat is dan weer ideaal voor portretfoto’s.

5. Zet een stapje dichter

Neem je een mooi portret van iemand? Kom dan wat dichterbij en tik op je scherm om te focussen op je onderwerp. Heel wat smartphones – zoals de iPhone 7 plus – hebben ondertussen al de mogelijkheid om scherpte diepte in je foto’s te steken.

6. Croppen, niet zoomen

Heel wat smartphonecamera’s hebben een digitale zoomfunctie, maar je doet beter alsof die niet bestaat. Door in te zoomen verlies je heel wat details en de kwaliteit van je beeld gaat sterk achteruit. Neem gewoon je foto en crop achteraf het detail uit je beeld. Je zal zien dat de kwaliteit van je beeld veel beter is.

7. Edit je foto’s met een goeie app

Hoewel een Instagramfilter je foto snel dat tikkeltje extra geeft, is het aan te raden een goede fotobewerkingsapp te downloaden. Denk maar aan SnapSeed, Photoshop Express of iPhoto. Met die apps kan je snel en makkelijk je foto’s bewerken: contrast, scherpte, kleurtemperatuur, …

8. Vergeet de flash

Gele huid, griezelige ogen en blurry foto’s. We moeten eerlijk zijn, de meeste flitsen op smartphones zijn maar povertjes. Probeer het daarom op een creatieve manier op te lossen. Op een feestje? Zoek een leuke lichtbron – bijvoorbeeld een neonlicht – en ga creatief aan de slag met het licht.

9. Propere lens

Het is net zoals bij een gewone camera belangrijk dat je lens proper is. Onze smartphone krijgt veel te verduren, check daarom voor je een foto neemt of je lens proper is. Zo vermijd je vlekjes op je foto en onscherpe beelden.

10. Panorama

Wil je een mooie foto maken van een landschap? Probeer dan eens de panoramafunctie op je smartphone. Heb je die niet? Probeer dan apps als Photosynth of Autostitch Panorama Pro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier