11 tips om te besparen op je verzekeringen

Besparen op je verzekeringen. Het kan. Het kost een beetje tijd, maar het brengt op. Ideaal om te doen tijdens de vakantieperiode, nu het wat minder druk is. Met de checklist van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck zie je niets over het hoofd.

Volgens het huishoudbudgetonderzoek van de overheid geeft een Belgisch gezin jaarlijks gemiddeld 2.046 euro uit aan verzekeringen. Dat kan goedkoper. Deze tips helpen je.

1. Begin met het oplijsten van al je verzekeringen. Je hebt dan een goed overzicht.

2. Ga na wat je echt wil verzekeren. Er zijn verplichte verzekeringen zoals de burgerlijke aansprakelijkheid voor je auto, of verzekeringen die in een contract opgelegd worden zoals een brandverzekering voor je huurhuis. Je kiest verder zelf welke verzekeringen je daar nog aan wil toevoegen. Weeg daarbij altijd de kost van de verzekering af tegen wat het je kan kosten als je niet verzekerd bent.

3.Schrap de onnodige verzekeringen, vooral die waarvoor je dubbel verzekerd bent. In dat geval ben je bij meerdere verzekeraars verzekerd tegen hetzelfde risico. Je betaalt dan twee premies, maar je kan bij een schadegeval maar aanspraak maken op één vergoeding. Zo kan het zijn dat je zelf een hospitalisatieverzekering hebt afgesloten, maar dat je niet weet dat er ook een loopt via je werkgever. Of je hebt bij aankoop van je vliegtuigticket een annulatieverzekering afgesloten, terwijl die eigenlijk al voorzien is in je reisverzekering. Wees in de toekomst alert zodat je deze extra kosten kunt vermijden.

Een nieuwe verzekering afsluiten?

4.Vergelijk de tarieven bij de verzekeraars op premie en op dekking.

5. Bundel je polissen: ga na of je voordeliger uit bent door elk risico apart te dekken of door je verzekeringen te bundelen bij dezelfde maatschappij. Vaak krijg je korting voor zulke bundels.

6. Durf te onderhandelen. Vaak moeten banken en verzekeringsagenten jaarlijkse targets halen. Ze willen je mogelijk wel een korting geven als je klant wordt of blijft.

7.Verhoog je eigen risico, waarbij je zelf een deel van de schade draagt. Meestal geldt: hoe hoger het bedrag van het eigen risico, hoe lager de kostprijs van de verzekering. Ga na welk stuk eigen risico je kunt dragen, mocht er een schadegeval zijn.

Leg minimaal één keer per jaar je verzekeringspolissen naast elkaar en vergelijk je verzekeringen

Bespaar nog extra met je huidige verzekeringen

8.Actualiseer je autoverzekering. Schrap de dure omnium als je auto meer dan vijf jaar oud is, of laat de waarde van je auto aanpassen aan de werkelijke waarde.

9. Rijd je met je auto minder dan 10.000 kilometer per jaar? Overweeg een autoverzekering waarvoor je per kilometer betaalt.

10. Kies bij je hospitalisatieverzekering voor de formule met een twee- of meerpersoonskamer in plaats van een eenpersoonskamer, dan zal ook de premie van je verzekering lager uitvallen.

11. Sluit eventueel aan bij een collectieve polis die vaak door werkgevers aangeboden wordt, zoals voor een hospitalisatieverzekering. Dit kan meestal ook voor je gezinsleden.

Kijk één keer per jaar kritisch naar je verzekeringen. Met deze checklist kost het je slechts een beetje tijd, maar het brengt wel op.

Volg Sara op @mijnportemonnee.be voor meer zomerse budgettips & schrijf op www.mijnportemonnee.be in voor haar gratis budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier