4 cultuurtips voor meerwaardezoekers

Anne Teresa De Keersmaeker keert in ‘Creatie 2023’ terug naar de wortels

In Creatie 2023 keert choreografe Anne Teresa De Keersmaeker op haar stappen terug: naar de wortels van dans, de wortels van de westerse popmuziek. In deze voorstelling komen het wandelen als oerbeweging en de blues als muzikale oorsprong elkaar tegen. Singer-songwriter Meskerem Mees zal daarvoor een reeks uitgeklede adaptaties, permutaties en doorwerkingen van walking songs componeren, samen met Jean-Marie Aerts, geluidsarchitect van de legendarische rockformatie TC Matic. (NB)

Voorstellingen van woensdag 31 mei tot zaterdag 10 juni in Brussel, en op woensdag 21 en donderdag 22 juni in Brugge – rosas.be


 © GF
© GF

92-jarige Inès van den Kieboom heeft eerste solotentoonstelling in Antwerpen

Inès van den Kieboom is 92 jaar oud en schildert al sinds de jaren zeventig. Toch stelde ze nog maar drie keer in haar leven tentoon. Ze schilderde voor haarzelf, en hield haar werken te graag bij. Sinds 23 maart heeft ze haar eerste solotentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery in Antwerpen. Van den Kieboom vindt vooral inspiratie in haar dagelijkse omgeving, maar ook in de kunstgeschiedenis, de populaire cultuur en de actualiteit. Met zelfverzekerde, geanimeerde en energieke portretten als resultaat.

Ze schildert altijd de dingen die ze ziet: pantoffels op een kleurig tapijt, dansende mensen in een café, citroenen in een schaal, haar schoonmoeder gekleed in haar blauwe kimono… En schildert ze niet op doek, dan maar op karton of stukken gevonden hout, zoals kastdeuren. Onze favoriet? Haar collages en kijkdozen met een knipoog naar de actualiteit, zoals vluchtelingen die via de Middellandse Zee aankomen en de klimaatmars van Greta Thunberg. (GV)

Inès van den Kieboom, Tim Van Laere Gallery, nog tot zaterdag 13 mei – timvanlaeregallery.com


 © GF
© GF

Nooit eerder vertoonde hedendaagse kunstwerken in expo ‘Private views’ in Luik

Particuliere verzamelaars drukken veelvuldig hun stempel op de geschiedenis van de hedendaagse kunst, dat staat in La Boverie in Luik buiten kijf. Voor het eerst in Wallonië heeft een krachtig netwerk van geëngageerde verzamelaars belangrijke werken uitgeleend voor een tentoonstelling die uitsluitend op die inbreng is gebaseerd. Opzet? Bezoekers met de expo Private views nooit eerder vertoonde hedendaagse kunstwerken laten ontdekken die in onze musea weinig aan bod komen. Een alternatief hedendaags museum dat met stip de nodige verwondering zal uitlokken. (GV)

‘Private views’, La Boverie, van zondag 23 april tot zondag 13 augustus – laboverie.com .


De geschiedenis van het wereldberoemde automerk Porsche te boek

F1-journalist Luke Smith schreef de geschiedenis van het wereldberoemde automerk Porsche neer. Het onmiskenbare ontwerp, de doorgedreven techniek en de topprestaties maken dat de auto’s van Porsche tot de meest gewilde machines op aarde behoren. Het boek Het verhaal van Porsche , met prachtige foto’s, besteedt aandacht aan alle belangrijke modellen, van James Deans 356 en de iconische 911 tot de ultramoderne 918 Spyder. (NB)

€ 18,99 – kosmosuitgevers.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier