Absynthe Minded viert twintigste verjaardag met nieuwe verzamelaar: “Alsjeblief, laat ons terug gaan naar nul social distancing”

“Natuurlijk hopen we dat we onszelf zo herlanceren.” Bert Ostyn is er de man niet naar om te liegen, maar er is meer reden voor ‘Saved Along The Way – The Best Of Absynthe Minded’ dan het nakende einde van de lockdown. Dat het ongeveer twintig jaar geleden is, dat hij mensen rond zich vond om die liedjes die hij op CDR’s brandde ook live in te kleuren, bijvoorbeeld, en Absynthe Minded een band werd. Tijd voor een terugblik, dus? Ja, vindt de frontman.

“Er is al een Best Of van Absynthe Minded : Fill Me Up , uit 2010. Dat er nu weer één komt heeft niet eens zoveel met de coronacrisis te maken. De groep is nu ongeveer twintig jaar geleden opgericht, dat was reden genoeg. Sowieso hadden we het gevoel dat we met de nieuwe bezetting van de groep – met Laurens (Dierickx) op piano en Isolde (Lasoen) op drums – wat aan het terugkeren waren naar de basis, het akoestische jazzy geluid van de beginjaren. Het was een goed moment om nog eens terug te blikken, en ik ben blij dat met de nieuwe single Saved Along The Way ook de nieuwe bezetting zijn handtekening op deze verzamelaar heeft kunnen zetten.”

En een duwtje in de rug is welkom?

“Natuurlijk hopen we met deze best of onze eigen relance op gang te kunnen trekken. Want ik voel en weet wel dat het momentum voor Riddle Of The Sphinx , dat nog geen jaar uit is, voorbij is, maar we zijn wel klaar om opnieuw de baan op te gaan. We zijn van plan vanaf december te spelen, en als er in de zomer nog iets uit de bus valt, dan zien we het wel. Vorig jaar hebben we enkel in het Rivierenhof kunnen optreden, en daar kijk ik met gemengde gevoelens op terug. We hebben daar al zo vaak gestaan, en dat is normaal vollen bak . Nu voelde het zo klinisch, dat ik het bijna geen concert vond. We hadden daar zo hard naar toe geleefd, gerepeteerd, en dat was het dan: met al die afstand, die bubbels, … We hebben met hart en ziel gespeeld, maar alsjeblief, laat ons terug gaan naar nul social distancing.”

‘Riddle Of The Sphinx’ was de tweede plaat sinds je de band met nieuwe leden opnieuw begon. Ik heb sindsdien het gevoel dat Absynthe Minded eerder Bert Ostyn met muzikanten is.

“Ik heb nochtans áltijd gezegd dat ik in een band wil spelen. Ik wil geen frontman zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet altijd veel verantwoordelijkheid op mij heb genomen, ook in de samenwerking met die toenmalige manager. Nu ook; ik heb Jan, Jakob (Nachtergaele, voormalig drummer, red.) en Renaud een mailtje gestuurd over deze best of , zodat ze van mij hoorden dat die er aan kwam, en Jan heeft me een heel tof bericht teruggestuurd dat hij Liefde voor muziek aan het volgen was, en er wat nostalgisch door werd, en ook Jacob heeft gereageerd.”

Ik ben zeker dat als we dit overleven, alles dubbel en dik terugkomt

Laten we het anders eens over je televisieverschijning hebben, ja.

“Liefde voor muziek(grijnst) Ik had me nooit kunnen voorstellen hoe Willy Sommers van Beam een polonaisenummer zou maken, ik viel van mijn stoel. Maar het is hem gegund, ik hoop dat hij er een dikke hit mee scoort. En ja, er zijn daar toch wel (proeft het woord) vriendschappen gegroeid. Dat ik op meezing op de nieuwe plaat van Tourist LeMc is daar een gevolg van. Johannes is eerder introvert, hij overdenkt heel hard wat hij zegt, maar daar hou ik wel van. En ik blijf een muzikant, ik wil spelen. Toen hij me vroeg om iets te proberen, deed ik dat dus graag.”

Vorig jaar zei je nog dat de lockdown je verlamde, dat je niets meer geschreven kreeg.

“Dat is voorbij gegaan. Onder andere door het besef dat ik het al bij al niet zo slecht heb. Je wapent jezelf op die manier, want op het einde van dag wil je toch het gevoel hebben dat je iets hebt gedaan. Uiteindelijk blijft het altijd neerkomen op de droom van de veertienjarige die ik ooit was, en die besloot voor de muziek te gaan. En dat gevoel blijft. Onlangs waren we nog eens samen voor een fotoshoot, en ik voelde hoe veel goesting we hadden om er opnieuw in te vliegen. Ik heb echt zin in de toekomst. Zelfs al moet ik nog wachten, ik kan niet wachten tot we weer mogen. Want ik ben zeker dat als we dit overleven, alles dubbel en dik terugkomt.”

‘Saved Along The Way – The Best Of Absynthe Minded’ is nu uit op Sony.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier