Binnenkijken: mooie upgrade van oud huis
Anders renoveren, slimme keuzes maken, leuke oplossingen bedenken en zo waar mogelijk budget besparen, zonder in te boeten aan kwaliteit of esthetiek. Dat is het doel van renovatie-experte Carolien Berckmans. De renovatie van haar eigen woning is een mooi voorbeeld. “Het is wel degelijk mogelijk om binnen een strak budget een mooie renovatie te realiseren”, zegt Carolien.
Carolien Berckmans is co-auteur van het boek Anders renoveren . Samen met haar D!fferent-collega Nathalie Meiresonne geeft ze tips en tricks hoe je een renovatie en het daarbij horende budgetkaartje kan inschatten en het best kan aanpakken. Een renovatie zou tussen de 750 en 1.250 euro per vierkante meter kosten, exclusief btw. “Voor een woning van 150 m2 kan dit neerkomen op een bedrag tussen de 112.500 en 187.500 euro. “Om een idee te geven dat het zeker kan meevallen: onze verbouwing van 400 m2 kostte 180.000 euro.” Hierbij moet wel meegegeven worden dat niet alle posten horende bij een totaalrenovatie aan bod kwamen. Een dakrenovatie of gevelisolatie zijn nog niet gebeurd.
Volledig gestript
Carolien en haar partner vormen met hun drie kinderen een samengesteld gezin. Na een tijd in aparte woningen te hebben doorgebracht, hakten ze de knoop door om samen te wonen. “Hoewel het bij mij nog altijd kriebelt om zelf een woning te bouwen, gingen we voor een bestaande woning. Toen ik voor onze te koop staande woning reed – een vierkante betonnen blok uit de jaren 60 – belde ik meteen naar mijn man. Een dag later deden we een bod en was het beklonken”, blikt Carolien terug. Op die dag begon het renovatieplan al vorm te krijgen.
“Ons huis is volledig gestript, inclusief door slechts een niet-dragende muur weg te halen en twee deuropeningen in het interieur dicht te maken. Ook alle raamopeningen zijn ongewijzigd gebleven. Door het ontwerp van de nieuwe woning in te passen in de degelijke en destijds logisch ontworpen structuur hebben we geen euro’s verloren aan het plaatsen van stalen liggers en kolommen. Zo hebben we veel op de ruwbouw kunnen besparen én moesten we geen bouwvergunning aanvragen. Om het energiezuiniger te maken, zijn alle ramen vervangen en plaatsten we een nieuwe ketel.”
Domotica vergemakkelijkt
“Onze ramen vormden de grootste kost. Reken voor standaardramen in pvc rond de 15.000 euro. Wij hebben veel ramen, maar gelukkig zijn dit allemaal standaardmaten. We kozen wel voor ramen in aluminium, wat een stuk duurder is dan pvc maar beter bij de stijl van onze woning past.”
De betonnen plafonds hebben we ruw gelaten en enkel van een likje verf voorzien.
Een andere grote post was de vernieuwing van de technieken. “Voor een volledig nieuwe elektrische installatie voorzie je best zo’n 8.500 euro. Wil je domotica of iets anders minder standaard toevoegen, dan loopt dit bedrag op. Wij kozen voor enkele leuke snufjes zodat we het licht via onze smartphone kunnen dimmen of doven. Een extra investering die we de moeite waard vonden.”
Kiezen voor standaard
De beste tip om op budget te besparen, is goed doordachte keuzes maken. Maar ook ervoor zorgen dat je voor standaard kan kiezen én je vooraf goed informeren zijn van groot belang. “De vloeren in het hele huis zijn een microtopping, die met enkele millimeters dikte de look en feel van beton geven. Het is geen goedkope vloer, maar het uitbreken van de oude vloer, voorzien van nieuwe chape en nieuwe afwerking, had ons zeker en vast meer gekost.”
“De betonnen plafonds hebben we ruw gelaten en enkel van een likje verf voorzien. Zo bespaarden we een groot deel van de gyprocplafonds uit en wonnen we zelfs 40 centimeter hoogte. Samen hebben we geschilderd en plinten geplaatst. We zijn geen grote doe-het-zelvers, maar je kan een mooi bedrag uitsparen als je voor enkele basisafwerkingen de handen uit de mouwen steekt. Andere noodzakelijke werken zoals technieken en pleisteren laten we graag door ervaren aannemers uitvoeren.”
Ieder zijn ruimte
Intussen voelt het gezin zich helemaal thuis in de woning. De woning is ingericht op knusse momenten samen, maar ook op eigen relaxmomentjes. “Onze tienerkinderen hebben elk hun slaapkamer en een gezamenlijke tv-kamer. Onze kelder is intussen ingericht als gamezone. Zowel binnen als buiten creëerden we hoekjes om het gezellig te maken”, besluit Carolien.
(Kelly Cuypers)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier