Angelo Dorny is onze nieuwe groenexpert:“Als het je maar gelukkig maakt”
“Je hoef niet de mooiste tuin te hebben, of bij uitbreiding de grootste, het belangrijkste is dat hij je goed doet voelen.” Het zijn wijze woorden van Angelo Dorny, onze gloednieuwe gids in de wonderlijke wereld van de tuin. Geen groene vingers? Deze groene jongen weet je de komende weken zeker te overtuigen om je handen vuil te maken. Van therapeutische kippen tot een ontegensprekelijke liefde voor tomaten: een portret van onze nieuwe groenexpert, in zijn eigen woorden.
Anderhalf jaar geleden ging het licht uit. Ik crashte aan 120 km per uur tegen de spreekwoordelijke muur en kreeg te horen dat ik een zware burn-out had. Alle passie en levenslust was plots verdwenen. Ik werd verplicht om stil te staan, mezelf beetje bij beetje terug te vinden en in vraag te stellen wat ik echt belangrijk vond in het leven. Mijn tuin, de fluffy kippen die erin rondscharrelen en mijn ontegensprekelijke liefde voor tomaten, zo bleek later. Niets nieuws, want ik tuinier al van kindsbeen af aan en vond met mijn handen in de grond zitten altijd heerlijk rustgevend. Maar ergens onderweg ging het dus fout. Ik leer de natuur weer ontdekken en de liefde die verdwenen was is gelukkig weer hersteld.
Mag ik je aanmoedigen om tomaten volgend jaar ook een kans te geven in je tuin?
Over kippentherapie en regenboogeitjes
Ik zou een uitvoerig relaas kunnen brengen over het belang van kippen bij het herstellen van burn-out of depressie, maar dat ga ik je besparen. Tenminste, ik wil het nu vooral hebben over het nut van deze prachtige dieren. Want hoewel ik ze bij momenten bijna heb doodgeknuffeld en zo hard heb genoten van de kuikentjes die na verloop van tijd hun opwachting maakten, zijn het vooral prima afvalverwerkers. Onkruid wordt plots een pittige snack en een heuse slakkenplaag blijft uit wanneer je ze tijdens de wintermaanden loslaat in de moestuin. En dan heb ik het nog niet over de eerstekeus mest die ze in hoopjes laten vallen. Uitstekend voor de tuin en al wat erin leeft. En dat ze belangeloos bijna elke dag een ei leggen, dat is wat mij betreft de kers op mijn moestuintaart. Wist je trouwens dat kippen niet alleen bruine en witte eieren leggen? Hier is het elke dag Pasen, en ik hoef er niet eens arbeidsintensief eieren voor uit te blazen en ze vervolgens een kleur te geven. Dat doen de kippen hier voor mij, gelukkig maar. De Marans hennen leggen rode of chocoladebruine eieren, terwijl de Araucana’s dan weer voor blauwe eitjes zorgen en Olive Eggers garant staan voor wat groen in het assortiment. Geef toe, eieren rapen wordt daardoor toch een stuk interessanter?
Oude liefde roest niet
Net als kippen zijn tomaten een oude liefde die blijkbaar niet roest. Er is een tijd geweest dat ik ze verwenste, maar uiteindelijk komt het wat mij betreft altijd op hetzelfde neer. Ik hou ervan en ze doen elke keer weer wat met mij. Het lijkt van de pot gerukt dat tomaten dat teweeg kunnen brengen bij een mens, maar ze zijn zo veelzijdig dat elk zomers slaatje weer een plezier wordt. Mag ik je daarom aanmoedigen om ze volgend jaar ook een kans te geven in je tuin? Onze zomers worden alsmaar warmer en helaas ook droger, een ideale combinatie voor een gewas als de tomaat. Met wat geluk kan je ze zelfs zonder serre kweken. En heb je geen grote lap grond waarin een moestuin past? Kies dan voor kleine pottomaatjes, die blijven klein en doen het prima op je terras of balkonnetje. Wereldwijd bestaan er inmiddels meer dan 15.000 variëteiten, dus keuze genoeg. Ben je eerder besluiteloos, ga dan voor de klassiekers want die doen het ook altijd goed. Coeur de Boeuf blijft een all-time favoriet van mij, maar ook een Green Zebra of een Noire de Crimée kan er altijd in en zal menig mensen verrassen bij een volgende barbecue (wanneer dat vieze coronamonster verdwenen is, uiteraard).
Tuinheld Monty Don
Laatst keek ik naar een reportage van mijn tuinheld Monty Don, je misschien wel bekend. Hij is Engelands charmantste tuinier en schrijft daarnaast ook heerlijk mooie boeken. Tijdens de reportage gaat hij op bezoek bij een Japanse hovenier. Hij staat aan het hoofd van een team dat een park onderhoudt. Hij vertelt met het grootste gemak over hoe ze met bijna 60 man elk jaar hun gigantische naaldbomen snoeien. Jawel, elke naald met een schaartje. Alsof het niets is. En dan zegt hij iets wat ik wellicht voor de rest van mijn verdere leven zal koesteren. “Het is niet het ontwerp of de schoonheid van je tuin die je geluk brengt, maar wat hij met je doet”. Hoe schoon is dat. Ik ben doorgaans niet fan van quotes, maar die heb ik uitgeprint en boven mijn bed gehangen. Daar zit zoveel waarheid in dat ik er week van word. Je hoeft niet de mooiste tuin te hebben, of bij uitbreiding de grootste, het belangrijkste is dat hij je goed doet voelen. Wat mij betreft is dat kort samengevat waarover tuinieren gaat. Als het je maar gelukkig maakt, toch?
Meer tuininspiratie? Volg Angelo via tv.angelodorny.be en @Angelo_Dorny op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier