Axelle Red zingt haar liefde voor Kerst uit: “Kerstliedjes zijn vaak waanzinnig knappe songs”

‘’t Is the season to be jolly’, en niemand vrolijker dan Axelle Red. Met ‘The Christmas Album’ heeft ze haar eerste eigen kerstplaat uit, en dat is geen toeval. Tekst en uitleg verschaft ze graag. Falalalala lalalala.

Een kerstplaat, dat stond al lang op je verlanglijstje?

“Absoluut. Ik hou enorm van Kerstmis. Ik denk dat niemand een grotere collectie kerstplaten heeft, om maar iets te zeggen. Die kerstliedjes zijn vaak waanzinnig knappe songs, die de tand des tijds goed doorstaan hebben. Ze zijn geschreven door de strafste componisten van hun tijd en gezongen door de grootste artiesten. De lat lag dus hoog, want mijn plaat moest met opgeheven hoofd naast die van Sinatra en andere knallers kunnen staan.”

Wat betekent kerst voor je?

“Spelen! Het staat voor mijn kindertijd, voor alles dat mogelijk is. En ook artistiek staat Kerstmis niet alleen maar voor slechte smaak. Ik heb me enorm geamuseerd, samen met Elvis Pompilio om een passende look te bedenken.”

Het resultaat is een hoes die de humor niet schuwt.

“Klopt! (lacht) Ik vind dat er wel wat meer humor bij mag in deze maatschappij, dus ik heb met veel goesting geposeerd met die rendieroren op mijn hoofd. We komen met die pandemie samen uit een heel moeilijke periode, en ik wilde met deze plaat wat troost en warmte bieden. Het was dan ook logisch om mijn kinderen te vragen om mee te zingen. Want we hadden in die lockdowns toch niets te doen. Ik heb ze wel moeten verplichten op straffe van geen zakgeld. Grapje!”

Als ik me wat minder goed voel, dan denk ik terug aan de favoriete dingen uit mijn kindertijd”

Je koos heel wat bekende nummers, zoals ‘Rudolph The Red Nosed Reindeer’ of ‘Let It Snow’, maar het mocht niet alleen dat zijn?

“Zoals Brand New Christmas van Hot Chocolate, inderdaad. Dat is er eentje die Filip, mijn man, heeft gevonden. Vond ik wel leuk. Ik herkende er mijn eigen tekst voor I Have A Dream van enkele jaren terug in. En zo probeer ik elk nummer een aparte dimensie te geven door ze toch te zingen vanuit mijn eigen gedachten.”

Wat is de link tussen ‘My Favorite Things’ uit ‘The Sound Of Music’ en Kerstmis?

“Als ik me wat minder goed voel, dan denk ik terug aan de favoriete dingen uit mijn kindertijd, die kleine onschuldige herinneringen. Dat maakt me blij, het zijn mijn wapens tegen negatieve gevoelens. Daar ging mijn plaat Jardin Secret ook over, over het zoeken naar metaforen om de ellende aan te kunnen. Ik vrees dat ik nog altijd een beetje kinderlijk in een fantasiewereld leef, als ik eerlijk ben.” (lacht)

Ik dacht eigenlijk dat je gewoon ging zeggen: ‘die film is altijd met Kerstmis op televisie’.

“Dat ook, natuurlijk. Ik herinner me een kerst dat mijn drie lievelingsfilms op televisie waren, en we op elk van onze drie toestellen één hadden opgezet. En elke tien minuten wisselden mijn zus en ik van scherm. Al lopend.”

‘Dit kan een jaarlijkse traditie worden’, heb je al beloofd.

“Dat hoop ik in stilte, ja. En wie weet met ook een tweede kerstplaat, want er zijn natuurlijk nog genoeg liedjes die ik niet heb kunnen opnemen. Een aantal daarvan zul je horen op de concerten.” (door matthieu van steenkiste

‘The Christmas Album’ is nu uit. Axelle Red trekt op kersttournee vanaf 15 december. Info & tickets: www.axellered.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier