Ontbijtbabbel met acteur Bart Hollanders: “Nee zeggen? Die luxe heb ik niet”

Met een hoofdrol in de nieuwe VTM-reeks ‘Exen’ en een grote rol in seizoen 2 van de dramareeks ‘De twaalf’ (VRT 1) wordt september de maand van Bart Hollanders. “Ik wist zelf niet op voorhand dat die twee reeksen in dezelfde periode op tv zouden komen, maar ik ben fier op beide projecten.”

Met inmiddels een vijftiental jaar BV-ervaring op de teller ben ik nog zelden star-struck, maar voor Bart Hollanders – die ik zowel in Callboys als in de film Dealer adoreerde – maak ik graag een uitzondering. In een hippe Antwerpse ontbijtzaak geeft de acteur tekst en uitleg bij Exen en De twaalf, twee reeksen die zeer binnenkort van start gaan, en praten we over verleden en toekomst.

In ‘Exen’ speel je een onhandige bon-vivant die geconfronteerd wordt met zijn exen.

“Klopt. Mijn personage Gilles staat op het punt te trouwen met Yasmine (Serine Ayari) en daar begint de reeks. Naarmate het huwelijk dichterbij komt, duiken plots vier ex-lieven op. Gilles maakt zichzelf het leven zuur door niet te willen kwetsen en daardoor nooit heel eerlijk te zijn. Hij speelt soms te veel het spel van de verleiding, en daar komen uiteraard problemen van. Gilles is zo’n personage dat haat-liefde zal oproepen. Ik ben zelf heel benieuwd hoe hiernaar zal gekeken worden door mannen en vrouwen. Want dat kan heel uiteenlopend zijn. Het mooie aan Exen is het kleinmenselijke aspect, de humor en de herkenbaarheid ervan.”

Met Serine Ayari, Charlotte Timmers, Ella-June Henrard, Janne Desmet en Eva Binon oogt de cast behoorlijk indrukwekkend. Zo’n sterrencast, hoe belangrijk is dat voor jou?

“Compleet onbelangrijk. Ik kende Serine bijvoorbeeld totaal niet als actrice. Maar ze heeft de pannen van het dak gespeeld. Het was enorm fijn om met haar te mogen werken. Hetzelfde geldt voor William Boeva, die ik goed heb leren kennen op de set en met wie ik een hele mooie vriendschap heb opgebouwd. Dat is het leuke aan mijn vak: je komt altijd weer nieuwe mensen tegen. Of dat nu grote namen zijn met veel ervaring waar ik zelf onzeker van word als ik ernaast sta, of nieuwe talenten waarbij je denkt ‘ik moet nu uit mijn pijp komen’, maakt niks uit. Als acteur hoop je alleen maar dat je op een set een connectie vindt en samen magie kunt creëren.”

Volgende week zondag komt ook seizoen 2 van ‘De twaalf’ uit, waarin jij een grote rol hebt. Goed nieuws voor de fans: veel Bart Hollanders op tv!

“Ik zou dat zelf niet zo gekozen hebben, maar ik heb daar weinig over te beslissen. Niet dat ik anders nee gezegd zou hebben tegen een van beide projecten. Maar het is wel leuker als dat wat gespreid wordt. Nu zul je me een avond in een rechtszaal zien en een andere avond fladder ik rond tussen mijn exen.”

Nee zeggen tegen een project, is dat een luxe die je inmiddels hebt?

“Nee, die luxe heb ik niet. Maar ik denk dat weinig acteurs, zeker in België, die luxe hebben. Het is weinigen gegeven om te wachten op een specifieke rol. En toch zeg ik ook wel eens nee, als ik het echt niet voel. Als ik het gevoel heb dat ik die bepaalde rol al een keertje gespeeld heb. Kijk, iedereen kent me als teddybeer, en ik wil nog honderd keer een teddybeer spelen, maar dan moet het wel die teddybeer zijn die ik nog niet eerder ben geweest.”

Je bent bekend geworden bij het grote publiek dankzij ‘Callboys’. Hoeveel impact heeft die reeks gehad op je carrière?

“Heel wat, en ik hoop dat er nog zulke projecten zullen volgen. Maar ik ben even schatplichtig aan de film Dealer, omdat ik daarin heb kunnen tonen dat je me niet hoeft te typecasten. Dat het oké is om me te vragen voor andere rollen, zoals bijvoorbeeld een enorme vetzak.”

Ik blijf voorzichtig met wilde dromen”

Je hebt op je 39ste een mooi palmares. Blik je wel eens vol fierheid terug?

“Ik probeer niet te veel bezig te zijn met wat ik al gedaan heb, maar als ik nu zou doodvallen, kan ik oprecht zeggen: ik heb een fijn leven gehad. Ik heb het geluk gehad om acteur te mogen worden en mooie projecten te mogen doen. Bij theatergezelschap FC Bergman heb ik vrienden voor het leven gemaakt en al zoveel avonturen op tournee beleefd. Dat wens ik iedereen toe die acteur of actrice wil worden. Dat neemt niet weg dat ik ook al heel onzeker ben geweest, zeker als er lange tijd geen werk was. Ik heb zeker al eens een carrièreswitch overwogen. Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Ik ben dan ook zeer dankbaar voor alles wat op mijn pad gekomen is. I love my job, en ik zou willen spelen tot ik erbij neerval.”

Hoe ambitieus ben je nog? Zou je bijvoorbeeld graag het buitenland veroveren?

“Tuurlijk zou ik dat fantastisch vinden, maar is het mijn ambitie? Goh, misschien toch een beetje. Maar ik blijf voorzichtig met wilde dromen. Ik ben ook niet opgevoed door heel ambitieuze ouders. Mijn ouders waren allebei blij dat ze een job hadden en ze wilden die job zo goed mogelijk doen. Wat ik wel heb meegekregen, is de wil om heel hard te werken. Maar wat buitenlandse ambities betreft, moet ik ook wel realistisch blijven. Ik heb niet de kop van Brad Pitt of Matthias Schoenaerts; ik ben niet de Adonis.”

Waar je in ieder geval straks weer tot je recht zult komen, is in het theater. Ik hoor dat je je aan een monoloog waagt.

“Klopt, dat wordt een soort muzikale monoloog, geschreven door regisseur en rockjournalist Marc Didden. Heel spannend, want het is de eerste keer dat ik een monoloog doe. Vijf jaar geleden zou ik hier onmiddellijk nee tegen gezegd hebben. Nu denk ik: ik ga zo hard in mijn broek schijten, dit ligt zo ver buiten mijn comfortzone; laat het mij maar proberen!”

‘De twaalf’, vanaf zondag 3 september op VRT 1. ‘Exen’, vanaf maandag 4 september op Streamz en een drietal weken later bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier