Ontbijtbabbel met acteur Carry Goossens: “Ik prijs me gelukkig dat ik nog altijd veel gevraagd word”

Na vijf succesvolle seizoenen op tv zijn ‘De Zonen van Van As’ helemaal terug van (even) weggeweest. De komische reeks krijgt vanaf woensdag een tweede leven in de bioscoop met de langspeelfilm ‘De Zonen van Van As – De Cross’. Ook Carry Goossens, die in januari 70 wordt en niet veel later zijn musicaldebuut maakt, is van de partij.

Na een vijfde seizoen volgt meestal een zesde seizoen, zeker als een tv-reeks nog veel succes kent. Maar in het geval van De Zonen van Van As volgt er een bioscoopfilm. Die komt woensdag in de zalen, tot grote tevredenheid van de voltallige cast en de vele fans. “Of hiermee het verhaal van De Zonen van Van As ten einde is? Ik weet het niet”, vertelt Carry Goossens, die als Frakke een van de vele hoofdrollen speelt. “Wij, de spelers en de makers, waren ervan overtuigd dat we nog wel even door zouden gaan. We hebben vijf reeksen gemaakt met goede kijkcijfers in moeilijke tijden. Voor het zesde seizoen waren al vier scenario’s geschreven, maar plots trok VTM de stekker uit het project. Dat werd de zender niet in dank afgenomen door de producenten, die hun energie dan maar in een film hebben gestoken. Daar ben ik heel blij mee, want ik blijf De Zonen van Van As heel sterk vinden. Ook de film is een aanrader. Het verhaal is goed, er wordt goed geacteerd. Ik ben tevreden met het resultaat.”

Als de film succes heeft, komen ze bij VTM misschien wel terug op hun beslissing.

“Misschien krabbelen ze wel terug, wie weet? Ze hebben de film in ieder geval mee gesponsord. We zullen dus wel zien wat de toekomst brengt. Ik denk dat iedere acteur meteen zou tekenen voor een zesde seizoen. De Zonen van Van As is gewoon te goed. De ploeg is goed, het uitgangspunt is goed, we zitten allemaal op de juiste plaats om ons personage te spelen. Het is niet zoals F.C. De Kampioenen dat na vijf of zes jaar een karikatuur van zichzelf werd, met steeds vreemder wordende scenario’s. De Kampioenen werden na een paar jaar bijna stripverhaalfiguren. Dat heb je met Van As niet.”

De film speelt zich af in het wereldje van de cross, van het veldrijden. Heb jij iets met die sport?

“Niet fanatiek in ieder geval, maar als ik op zondag thuis ben, durf ik wel eens te kijken. Veldrijden is zo heerlijk Vlaams, een uur worstelen tegen de natuur. Afzien, vallen, kapotte fietsen, glibberige parcours. Entertainment van een uur met een winnaar op het einde. Dat vind ik aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de Tour de France. Ook die hele toestand eromheen, met tenten, pinten en worsten, is zo heerlijk Vlaams.”

In ‘De Zonen van Van As’ ben jij lang niet de ouderdomsdeken – die eer is weggelegd voor Jaak Van Assche. Maar volgens Wikipedia word je in januari wel 70. Hoe voelt dat?

“Het doet me wel iets, om eerlijk te zijn. Toen ik jong was, was iemand van 70 echt wel een oude mens die in een hoekje wachtte op de dood. Door de vergrijzing is de maatschappij heel erg veranderd. Ik prijs me gelukkig dat ik nog altijd actief kan zijn en veel gevraagd word als acteur. Vroeger was ik meer bezig met wat al achter me lag, nu vind ik het veel belangrijker wat er nog in het verschiet ligt.”

De permanente aanwezigheid van dieren is enorm rustgevend”

En dat is nog wel wat: binnenkort maak je je musicaldebuut in de spektakelmusical Red Star Line.

“Klopt. Ze hadden me al een paar keer gebeld om rollen over te nemen in Daens en 40-45 , maar ik kreeg dat nooit gecombineerd met andere opdrachten. De regisseur, Frank Van Laecke, die ik goed ken, had me nu ruim op tijd gevraagd. En ik wilde dat wel eens meemaken, meedraaien in zo’n grote machine. Het is fantastisch dat ik niet in de vergeethoek ben beland. Sterker nog, ik heb voor Streamz nog twee andere opdrachten in 2023 en speel nog twee keer in het theater. Ik ben volgeboekt tot maart 2024. Tegen die tijd ben ik 71, dan zullen we de boel nog eens herbekijken. Maar ik ben nu eenmaal een acteur. Ik kan sakkeren en klagen, maar als het doek opengaat en mensen applaudisseren, ben ik weer de gelukkigste mens ter wereld. Ik ben content dat ik het nog allemaal kan doen. Ik heb vrienden en kennissen die fysieke problemen hebben. Daar sta je dan toch wel bij stil. Sowieso wil ik in schoonheid eindigen, de slechte momenten voorblijven – al is dat niet altijd makkelijk in te schatten. Ik neem Jaak als voorbeeld: 82 jaar oud en nog altijd ‘alive and kicking’ op de set.”

Je bent thuis veel met paarden bezig. Kom je tot rust in je stallen?

“Ik heb paarden, honden, geiten, … En het eerste dat ik doe als het een beetje stressy is geweest, is een glaasje wijn drinken, dan mijn overall aantrekken en naar mijn stallen gaan. Na een kwartier bevind ik me in een andere wereld. Die permanente aanwezigheid van dieren is enorm rustgevend. Dat paard heeft geen interesse in mijn werk of mijn succes. Als ik op haar stap, moet ik haar vertrouwen winnen. Dan moet ik niet ambetant doen, want anders krijg ik het driedubbel terug.”

De Zonen van Van As – De Cross, vanaf woensdag in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier