Cartoonist Marec maakt kunstzinnige gids over de Provence

Anders tegen de realiteit aankijken is een specialiteit van cartoonist Marec. Mochten we vergeten zijn dat de man een verdomd goeie tekenaar is, wiens kunsten we nog lang niet allemaal kennen, dan herinnert zijn boek ‘De Provence’ er ons aan. De man beschikt niet alleen over tal van stiften en potloden, hij heeft ook een pen en is een zeer onderhoudend verteller, die vaststelt dat God niet toevallig in Frankrijk woont.

Eigenlijk is De Provence het perfecte vakantieboek. Volg gewoon Marecs parcours en je hebt niet alleen heel een heel zwierig geschreven en getekend kijkboek, je krijgt sappige en grappige verhalen over kunst, cultuur en beroemde mensen en via een QR-code in het boek serveert de deejay in Marec ook een reeks zonnige deuntjes. Het is een totaalpakket.

“Het was niet de bedoeling om een reisgids te maken, dat is ook niet mijn taak”, vertelt de Bruggeling. “Er zitten inderdaad wel verwijzingen in naar musea en ateliers van kunstenaars die je kan bezoeken. Maar het ging me vooral om de sfeer: wat is dat nu eigenlijk, de Provence? Mijn vrouw en ik reizen er al jaren naartoe en op een gegeven moment ben ik er puur als ontspanning beginnen schetsen. Als je hele dagen met cartoons over de actualiteit bezig bent, zie je alleen nog ministers en presidenten in je hoofd rondwaren. Dus ik dacht: ik ga weer eens tekenen wat ik zie. En dat heeft me ook geholpen in mijn tekenstijl voor mijn cartoons. De twee verschillende stijlen zijn langzaam naar elkaar toegegroeid.”

Late roeping

De Provence is een kleurig kunstboek geworden, een geschiedenisboek ook dat ruimte biedt aan vaak grappige weetjes en anekdotes over filmsterren, muzikanten en andere artiesten die in de Provence net als Marec rust en inspiratie zoeken. Plus, er is ook plaats voor zijn persoonlijke mijmeringen. “Dat schrijven is een beetje een late roeping. Het is al een hele tijd dat ik jaarlijks mijn beste cartoons in een boekje uitbreng. Op een gegeven moment heb ik daar ook tekst aan toegevoegd om wat uitleg te geven bij mijn tekeningen. En toen ontdekte ik dat ik eigenlijk ook heel graag schrijf. Blijkbaar zit in mijn teksten een beetje de sfeer en de toon van mijn cartoons.”

Net zoals de vele artiesten die op een gegeven moment in de Provence beland zijn, heeft Marec er intussen een eigen optrekje, in een oude vestingtoren in Sablet. “Ik had er altijd last van om er te moeten vertrekken en weer l’autoroute de la pluie, de snelweg naar de regen, richting thuis te moeten nemen. ‘Ieder vertrek is het begin van een nieuwe droom’, zei ooit een dame van wie we een huisje huurden. En zie, intussen is ook die droom in vervulling gegaan.”

‘De Provence’, uitg. Borgerhoff & Lamberigts, 256 blz., 25,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier