De soort chocolade die je eet, beïnvloedt je emoties

Dat chocolade eten goed is voor je welzijn, is geen geheim meer. Het maakt ons gelukkiger en geeft troost. Toch roept niet elke soort chocolade dezelfde gevoelens op. Verschillende soorten chocolade roepen verschillende emoties op, zo ontdekte bio-ingenieur Sara De Pelsmaeker.

In haar doctoraatsonderzoek ging Sara De Pelsmaeker (Universiteit Gent) na welke emoties we ervaren bij het eten van verschillende soorten chocolade. Ze trok met haar smaaktest naar verschillende grote evenementen zoals Gent Smaakt en de Gentse Jaarbeurs. Meer dan 850 proefpersonen proefden chocolade en duidden aan welke emoties ze bij het proeven ervaarden.

Nostalgie

In een eerste smaaktest proefden de testpersonen drie verschillende soorten melkchocolade: één van een A-merk, één van een huismerk en één Koetjesreep. Die laatste is geen gewone chocolade: omdat Koetjesrepen minder dan 35% cacao bevatten, worden ze niet onder de chocoladeproducten gerekend, maar behoren ze tot de zogenaamde cacaofantasieproducten.

Wat bleek? De Koetjesreep roept overduidelijk nostalgische gevoelens op. “Nostalgie, maar ook vriendelijkheid en veiligheid zijn de emoties die het sterkst naar voor kwamen voor deze repen”, vertelt onderzoeker Sara De Pelsmaeker.
De chocolade van het A-merk en het huismerk zorgden allebei voor een gelukkig gevoel, zo bleek uit de smaaktest. “We merkten dat deze emoties bij het A-merk iets sterker waren dan bij het huismerk, maar al bij al was het verschil niet zo groot.”

Energie of gezelligheid

Uit een tweede test bleek dat muntchocolade over het algemeen met actie en agressie wordt geassocieerd, en dit vooral door de mannelijke proefpersonen. “Agressie klinkt negatief, maar het is een emotie die zeer nauw aansluit bij energie”, zegt De Pelsmaeker. Chocolade met sinaasappelsmaak roept dan weer warme, huiselijke gevoelens op.

Schuld

Maar niet alleen het eten van chocolade heeft een impact op onze emoties, ook het woord ‘chocolade’ brengt een en ander teweeg. “Veel proefpersonen voelden zich al schuldig nog voordat ze van de chocolade gegeten hadden”, vertelt De Pelsmaeker. “Blijkbaar veroorzaakte de gedachte aan chocolade op zich ook al schuldgevoelens.” Opmerkelijk: nadat ze effectief een stukje chocolade gegeten hadden, voelden deze proefpersonen zich al een heel stuk minder schuldig. Zo machteloos staan we dus tegenover de kracht van chocolade. Als dat geen reden is om je zonder zorgen op de paaseitjes te storten dit weekend…

Bron: Universiteit Gent / foto iStock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier