Clown Bassie bergt rode neus, pruik en pak voorgoed op

Gisteren geraakte bekend dat Bas van Toor (82 jaar) definitief ophoudt met Bassie. Zijn eerste en enige interview sinds maanden gaf hij aan het Nederlandse weekblad ‘Weekend’. Fan van het eerste uur Maxim Liebaert blikt terug en hoopt dat Bassie binnenkort ook op Netflix is te bewonderen.

De tv-avonturen van Bassie & Adriaan begonnen in 1976 op de Nederlandse televisie. En ietwat later (1984) konden ook wij de avonturen volgen op de BRTN, dit mede dankzij Nonkel Bob (Davidse). Het duo werd razend populair en kwam regelmatig met hun eigen circus- en theatervoorstellingen ook naar ons land toe. Hun laatste grote tv-serie werd gemaakt in 1994 en de broers draaiden tot 1996 op de Vlaamse televisie.

Bassie achter de schermen tijdens een van zijn talrijke shows in Vlaanderen.

Maar dankzij vtmKzoom waren Bassie & Adriaan vanaf 2010 weer helemaal terug bij ons. De kinderzender bracht hun avonturen opnieuw op de buis en het werd een schot in de roos.
Adriaan, oftewel Aad van Toor (75 jaar), was dan al even met pensioen, maar Bas speelde nog steeds de clown. Sinds de heruitzendingen werd Bas dan ook weer volop gevraagd in ons land met onder meer voorstellingen van zijn “Bassie Lachspektakelshow”. Jaren toerde hij succesvol langs Vlaamse podia met telkens uitverkochte voorstellingen. Op 1 december 2013 nam Bas afscheid van zijn theatershow in het Oost-Vlaamse Oosterzele met op 1 dag opnieuw twee uitverkochte vertoningen. Deze shows gaf hij samen met zijn grote Belgische fan en vriend Maxim Liebaert met wie hij toch wel een unieke band heeft. Sindsdien begon Bas wat kleinschaliger te werken, maar ook dan bleef hij graag gezien en nog veel gevraagd als gast op tal van Vlaamse evenementen.

Speelfilm

In 2015 vonden er in ons land ook opnames plaats met Bassie & Adriaan samen voor de speelfilm ‘Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan’, geproduceerd door Marmalade en Mountainroad Entertainment Group B.V. en deze prent diende als eerbetoon aan deze 2 artiesten. De première werd georganiseerd in Oostende op het filmfestival. Hierbij werden Bas en Aad flink in de bloemetjes gezet en ontvingen beide een Lifetime Achievenement Award, of ook wel de Ensor. Deze prijs kregen ze voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie.

Bassie & Adriaan met hun Vlaamse Ensor.

Afgelopen zomer brachten zowel Bas als Aad van Toor elk hun eigen biografische boek uit en organiseerden ze – met medewerking van fan, medewerker en vriend Martijn Passchier – twee maand lang een heuse Bassie & Adriaan tentoonstelling in hun eigen woonplaats Vlaardingen (Nederland). Dit was voor het duo hun laatst gezamenlijke verschijning in hun welbekende kostuums. Hierbij konden de fans met hun helden nog 1 keer samen op de foto. Ook kroop Bas voor het eerst publiekelijk 1 dag lang in zijn boevendubbelrol van ‘Vlugge Japie’ om met alle bezoekers op de foto te gaan. Deze tentoonstelling haalde meer dan 10.000 bezoekers.

Laatste tv-interview

Kort na hun tentoonstelling was Bas ook nog te gast in het programma ‘Gert Late Night’ in de uitzending van 6 september 2017 op VIER. Op dit ogenblik zijn laatste televisie-interview hier bij ons.

Het leven van Nederlands grootste kindervriend hing enige tijd geleden aan een zijden draadje vanwege complicaties na een operatie aan zijn halsslagader. Bas was zelfs korte tijd klinisch dood doordat hij een hartstilstand kreeg en dreigde te stikken. Een bijzonder zware en moeilijke periode. Maar na maanden van revalidatie is Bas terug thuis bij zijn vrouw Coby. Coby kreeg echter niet meer dezelfde Bas terug. De oude huppelende Bas zal hij nooit meer worden. Daardoor besloot Bas zelf zijn rode neus, pruik en pak voorgoed op te bergen. De jaren die nu komen wil Bas enkel nog genieten van zijn vrouw, zijn kinderen en vrienden.

Bas van Toor gaat voortaan ongeschminkt door het leven.
Door het begrijpelijke besluit van Bas komt er nu een definitief einde aan zijn inmiddels legendarische rol als Bassie. Voor de fans die het gehele oeuvre van Bassie & Adriaan in huis willen halen, er bestaat een speciale caravanbox met daarin 28 dvd’s en is te koop in diverse winkels en webshops. Ook op hun eigen ‘Bassie & Adriaan YouTube Channel’ kunnen de fans terecht voor heel wat jeugdsentiment. En wie weet binnenkort misschien ook wel via Netflix?! Want in Nederland voeren de 3FM Radio DJ’s Mark + Rámon actie om de clown en acrobaat op Netflix te krijgen. Wordt beslist nog vervolgd…

Bijdrage: Maxim Liebaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier