Ish Aït Hamou en Jan Kooijman dansen zich een weg door de wereld: “Ierse stepdance was aartsmoeilijk”
In het culturele reisprogramma Dance around the world reizen Ish Aït Hamou en Jan Kooijman de wereld rond om de meest bijzondere dansen te leren. Of ze zich totaal onvoorbereid staande houden in onbekende danswerelden, zie je vanaf morgenavond op Eén.
Sebastiaan Bedaux
Dat dans de perfecte springplank is om in exotische culturen te duiken, bewijzen Ish en Jan in hun zelfbedachte format Dance around the world, dat ook al op de Nederlandse openbare omroep loopt. Zeven weken lang reizen de twee goede vrienden de wereld rond, om samen met de lokale bevolking een dans op te voeren. Het brengt hen onder andere naar het Andesgebergte in Peru, naar een inheemse Zulustam in Zuid-Afrika en naar Ierland, waar Ish en Jan een razend moeilijke stepdance wacht.
Klopt het als ik Dance around the world meer een reis- dan een dansprogramma vind?
Jan: Ik ben blij dat het zo overkomt, want dat is precies wat het is: een cultureel reisprogramma, met dans als haakje. Dans is een belangrijk onderdeel, omdat dat in onze levens zo belangrijk is. Het is ons ingrediënt. Maar Dance around the world gaat voornamelijk over culturen, en dus over mensen.
Ish: Als voormalige dansers wisten we dat dans het perfecte middel is om dichter bij die mensen en culturen te komen. Je leert samen dansen, je hebt samen pijn, je zweet samen en maakt samen plezier. Daardoor kregen we open en eerlijke antwoorden op onze vragen.
Het grote publiek kent jullie samen van het VTM-programma So You Think You Can Dance. Was het logischer geweest om jullie ook nu op VTM terug te zien?
Ish: Goh, dat weet ik niet. Als je naar het programma kijkt, zul je merken dat het heel goed op de openbare omroep past. Het gaat over culturen en mensen, het heeft geen wedstrijdelement. Wat mij betreft, past het perfect op Eén.
Jan: In Nederland loopt het trouwens ook op de openbare omroep, op NPO3, waar het heel goede waarderingen en recensies krijgt.
Het programma bestaat uit zeven afleveringen. Zeven bestemmingen en zeven verschillende dansen dus. Welke dans was voor jullie de grootste uitdaging?
Ish: Ongetwijfeld de Ierse stepdance. Dankzij Michael Flatley is dat een dans die iedereen wel kent, maar wij hadden er totaal geen ervaring mee. Op een gegeven moment begon ik me toch wel wat zorgen te maken. Het lukte ons totaal niet om die dans onder de knie te krijgen. Het was echt alsof je even in één week tijd een andere taal moest leren.
Dance around the world is ook een soort roadtrip van twee goede vrienden. Zijn jullie in het echte leven ook zulke maten?
Jan: Zeker wel. Dit zou je ook niet samen kunnen maken als die vriendschap er niet is. In Nederland gaan de reacties ook vaak over onze vriendschap, over hoe leuk het is om dat op televisie te zien. Als je alle afleveringen bekijkt, dan leer je ons ook een stuk beter kennen.
Jullie hebben nu zeven nieuwe dansen verkend. Er zijn er dus nog meer dan genoeg over om een tweede seizoen te vullen.
Ish: Absoluut. Aan het begin van ons avontuur hebben wij onze redactie vijftig bestemmingen voorgeschoteld, waaruit zij er dan zeven gekozen hebben. Op voorhand wisten wij trouwens nooit waarheen we gingen. Daar kwamen wij zelf telkens pas achter op de luchthaven. We mochten ons namelijk absoluut niet voorbereiden op een dans. Maar goed, er zijn dus nog genoeg mogelijkheden over en een tweede seizoen is zeker wel een wens.
Dance around the world, vanaf 2 april elke maandag om 21u30 op Eén.
(foto vrt)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier