Jens Dendoncker maakt human interestprogramma over de liefde: “Diep vanbinnen ben ik een romanticus”

Jens Dendoncker gaat de romantische toer op. Vanaf morgen is de comedian te zien in het gloednieuwe VTM-programma Da’s Liefde!, waarin hij inzoomt op het liefdesleven van de Vlaming. Geen comedy deze keer, wel echte verhalen en mooie experimenten met bekend en niet-bekend Vlaanderen.

Onder een dikke mantel van humor en zelfrelativering schuilt er bij Jens Dendoncker een groot romanticus. De afgelopen maanden omarmde Jens deze zachte kant van zichzelf, samen met Shelter, het productiehuis waarmee hij eerder al drie seizoenen Hoe Zal Ik Het Zeggen? maakte. In Da’s Liefde! test Jens de wetenschap over de heerlijke maar soms ook pijnlijke liefde aan de praktijk. “De meeste mensen kennen mij als een grapjas, maar diep vanbinnen ben ik een romanticus. Mijn vriendin Lauren kan dat bevestigen, al denk ik dat ze me soms té romantisch vindt. Ze heeft niet meteen elke week nood aan een handgeschreven liefdesbrief van vijf pagina’s die in uitgebreide volzinnen omschrijft welke onnavolgbare indruk de glans van haar haren op mij nalaat. Gelukkig kan mijn hopeloos romantische ziel zich nu volledig uitleven in Da’s Liefde!

Biechtstoel

Samen met de KU Leuven zette Shelter speciaal voor dit programma een grootschalig onderzoek op. Meer dan 25.000 Vlamingen werkten mee en de resultaten van dat onderzoek vormen nu de basis van het programma. Wist je bijvoorbeeld dat 72 procent van de singles zijn of haar crush niet op date durft te vragen? Dat 61 procent van de koppels zich dagelijks ergert aan elkaar? Of dat 45 procent al eens verliefd werd op iemand anders terwijl ze een relatie hadden? Het zijn maar enkele van de vele cijfers die aan het licht komen in Da’s Liefde!. Al die informatie laat Jens niet onbenut. In de eerste aflevering trekt hij met zijn biechtstoel naar Brugge en laat hij (ex-)partners leugentjes om bestwil aan elkaar opbiechten. Hij helpt verliefde kinderen hun gevoelens neer te schrijven in een liefdesbrief, en die af te geven aan de gelukkige in kwestie. En hij overtuigt mensen op straat om hun crush op te bellen.

Blootgeven

Naast alle Vlamingen die de moed hadden om zich – soms letterlijk – bloot te geven voor de camera, geeft ook Jens zichzelf bloot door sporadisch deel te nemen aan zijn eigen experimenten. Samen met zijn vriendin Lauren Versnick geeft hij een unieke kijk in wat de liefde met hen doet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het van belang is voor een succesvolle relatie dat je je aangetrokken blijft voelen tot je partner. Ook hoe je jezelf ziet, speelt een grote rol. Veel mensen hebben het moeilijk om hun lijf te tonen aan hun partner en dus zocht Jens drie mensen met onzekerheden over hun lichaam, die erover willen praten en zich toch willen ontbloten. Net zoals hij en Lauren. Het duo nodigt voor een ander experiment twee bekende koppels uit: wat ontsluiert de wetenschap over het liefdesleven van Aster Nzeyimana en Lize Feryn, en hebben Sam Gooris en Kelly Pfaff na 20 jaar huwelijk nog iets te leren over de liefde?

Dit is een programma recht uit ons hart. Het heeft ons team ook persoonlijk op verschillende vlakken diep geraakt.” – showrunner en Shelter-baas Sofie Peeters

Geen kleffe boel

Bij productiehuis Shelter zijn ze opgetogen met het resultaat. Nooit eerder waagden ze zich aan een human interestprogramma. “We zijn blij en trots dat we er volledig voor gegaan zijn”, vertelt showrunner en Shelter-baas Sofie Peeters. “Want dit is een programma recht uit ons hart. Het heeft ons team ook persoonlijk op verschillende vlakken diep geraakt. Van tranen in de montage tot de eindredactrice die op de set verliefd werd op een van de deelnemers. We zijn meermaals ontroerd geweest door de openheid van onze deelnemers en zijn hen ontzettend dankbaar dat ze zich zo kwetsbaar hebben durven opstellen. We hopen dat het Vlaanderen mag inspireren om zich ondanks deze ‘afstandelijke’ tijden toch te durven openstellen. En toch is het niet de bedoeling dat het een kleffe boel wordt. We zijn en blijven de kwajongens en -meisjes van Shelter en dus zit er hier en daar bewust een randje aan.”

‘Da’s Liefde’, vanaf morgen elke maandagavond om 20.40 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier