Tip van de week: De mooiste MTB-routes

Het is weer de tijd van het jaar! Om te sleuren, te klieven door het zand en de modder, te jakkeren op smalle paadjes in godverlaten polders en bossen… Mountainbiken is een heel mooie sport en dat weet ook Sport Vlaanderen. We vroegen hen op welke routes ze het meest trots zijn, welke de onbekende parels zijn waar MTB-liefhebbers toch echt wel eens van moeten proeven.

1. Hart van de Vlaamse Ardennen – Ronse

De mountainbikeroute ‘Ronse’ start verrassend genoeg bovenop de Hotond, grondgebied Kluisbergen. Het is het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Via de heuvels in het hart van de Vlaamse Ardennen vormt de 33 kilometer lange route een groene gordel rond de stad Ronse. Met bosrijke natuur, rustige veldwegen, talrijke single-tracks, pittige beklimmingen en leuke afdalingen zijn alle ingrediënten aanwezig om te genieten van een uitdagende mountainbiketocht die voor 51% offroad verloopt. Je krijgt maar liefst 700 hoogtemeters voor de kiezen.

2. Technische lus – Essen

Een grote verbindingslus van 39 km die voor 75% over onverharde wegen loopt, verbindt alle al bestaande mountainbikeroutes in de directe omgeving van het Kempendorp Essen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen en het Grenspark Kalmthoutse Heide. Mountainbikers kunnen naar hartenlust combinaties van verschillende parcours maken. De verbindingslussen tussen de routes worden aangeduid met gele pijltjes. In de Wildertse Duintjes in Essen werd een technisch mountainbikeparcours aangelegd. De lus van +/- 4 km slingert doorheen de buitenkant van het domein en bevat enkele spectaculaire hindernissen, die zelfs voor de geoefende mountainbiker een uitdaging vormen.

In Ronse krijg je maar liefst 700 hoogtemeters voor de kiezen”

3. Holle wegen – Hoegaarden

De mountainbikeroute ‘Hoegaarden’ is gloednieuw. Deze pittige route is 40 km lang die je kan inkorten tot 21 km. Wie houdt van stevig klimwerk, mooie vergezichten en snelle afdalingen zit hier zeker goed. Tijdens de tocht fiets je door een aantal holle wegen waarvoor de streek zo gekend is. De start van de tocht bevindt zich aan de sporthal van Hoegaarden. Om na de rit te bekomen van de inspanning, fiets je best even naar één van de cafés op de markt van Hoegaarden.

De GPX van al deze routes is te vinden op www.sport.vlaanderen -> doorklikken op ‘Waar sporten’ -> doorklikken op ‘Sporten in de natuur’ -> doorklikken op ‘mountainbiken’

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier