De stille geldvreter: bespaar op je abonnementen

Vandaag nemen we onze stille geldvreters onder handen: de abonnementen. Er zijn er steeds meer en die nemen een almaar grotere hap uit ons gezinsbudget. Tijd om ze wat in te tomen. Je pakt het aan met de zeven tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck.

1. Check je abonnementen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel ergens een abonnement voor: voor vrolijke sokken, voor koffie en thee, voor extra geheugen in de cloud, voor wc-papier en panty’s. De abonnementsformule zit in de lift, maar vaak weten we niet hoeveel we er hebben en wat we er aan uitgeven. Het zijn stille geldvreters met vele ‘kleine’ maandelijkse kosten die flink kunnen doorwegen op je budget. Maak dus eerst een lijst van de abonnementen die je hebt. Vermeld er ook de maandelijkse kostprijs bij. Dat geeft overzicht.

  2. Zeg je slapende abonnementen op

  Nu is het tijd om je slapende abonnementen te schrappen. Stel jezelf daarbij deze vragen: Van welk abonnement wist ik niet meer dat ik het had? Welk abonnement heb ik nog nooit gebruikt? Gebruik ik het nog? Zeg op wat je niet (meer) gebruikt.

  3. Maak je huiswerk voor je een nieuw abonnement afsluit

  De beste besparing is geld dat je niet uitgeeft. Wees kritisch voor je weer een nieuw abonnement afsluit. Enkele nuttige vragen: Heb ik dit abonnement écht nodig? Past het in mijn budget? Is er een goedkoper alternatief?

  4. Heb je nog altijd het goedkoopste tariefplan?

  Ga bij je lopende abonnementen na of je nog altijd het goedkoopste tariefplan hebt. Is het elders goedkoper? Stap over naar een andere aanbieder. Doe dit minstens één keer per jaar.

  5. Profiteer van de (gratis) proefperiode

  Sommige diensten bieden nieuwe gebruikers een gratis proefperiode aan. Maar door jou eerst iets ‘kleins’ te geven, dat je gratis of voor een prikje krijgt, zal jij je onbewust verplicht voelen om iets terug te doen en dus teken je ‘plichtsbewust’ in op een betalend abonnement.

  6. Kies voor een jaarformule

  Je kunt ook besparen door een jaarabonnement af te sluiten. Let wel: om een dit te annuleren, kunnen kosten aangerekend worden, of je kunt het pas op het einde van de jaarperiode opzeggen.

  7. Gebruik gratis alternatieven

  Kun je bij streamingsdiensten genoegen nemen met een (iets) beperkter aanbod en reclame, kies dan voor de gratis alternatieven. Voor televisie, films, podcasts en muziek heb je onder meer VRT MAX, VTM Go, GoPlay en YouTube.

  Volg mij op mijnportemonnee.be voor meer handige budgettips.

  Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier