De tips & tricks van de experts van Immovlan.be: De zomer is ideaal om je woning te verkopen!

Soms is de verkoop van je woning gelinkt aan andere gebeurtenissen, bijvoorbeeld aan de aankoop van een nieuwe woning. Maar als je dan toch zelf kan kiezen wanneer je verkoopt, dan kies je maar beter de juiste periode. Dit zijn vijf redenen waarom de zomer het geknipte moment is om dat te doen!

Je woning verkopen doe je best in optimale omstandigheden: helemaal in orde, mooi opgeruimd en zo ingericht dat de potentiële koper zich kan inbeelden dat hij of zij er de rest van zijn of haar leven kan doorbrengen. Maar de vastgoedmarkt is niet het hele jaar door stabiel, en varieert naargelang het ritme van de seizoenen. Door je huis in de zomer te verkopen, zou je wel eens sneller een koper kunnen vinden dan in de herfst of in de winter.

1. Vakantie = tijd

De vereiste om je woning te verkopen, is dat je de potentiële koper over de vloer krijgt. En dat gaat makkelijker tijdens de zomer. Terwijl mensen tijdens de rest van het jaar soms een avond of een deel van het weekend moeten vrijmaken, wanneer ze er een drukke werkweek op hebben zitten, is het voor veel potentiële kopers makkelijker om tijdens de zomervakantie vrijaf te nemen tijdens de week. In bepaalde sectoren (zoals de bouw) is er zelfs collectief verlof. Dat zorgt ervoor dat je meer kijk- en kooplustigen kan lokken, en dat je misschien zelf ook meer tijd over hebt om de verkoop in goede banen te leiden.

2. Je woning is aangenamer in de zomer

Zeg nu zelf, wanneer heb je de meest positieve indruk van je eigen woning, wanneer je onbezorgd naar je voordeur wandelt, of wanneer je moet spurten om het druilerige weer te snel af te zijn? Juist ja. En hetzelfde geldt voor kopers. Het groen buiten, de zon die weerkaatst en de geur van bloemen die in de lucht hangt… een woning ziet er gewoon beter uit in de zomer. Toegegeven, de lucht is in België ook in de zomer niet altijd even stralend, maar de kans is toch al groter. In de zomer is het in huis bovendien ook aangenamer. Er is voldoende licht, het is minder vochtig dan in de winter en het is warm genoeg, zodat mensen minder denken aan de stookkosten die ze in de winter zullen hebben.

3. De prijzen zijn over het algemeen hoger

Als we de andere seizoenen van het jaar bekijken, zien we dat de donkere en kille herfst- en wintermaanden minder in trek zijn om woningen te koop te zetten. De verkoop komt traditiegetrouw op gang in de lente, wanneer potentiële kopers over het algemeen positief gestemd zijn en beginnen uit te kijken naar een nieuwe woning. Maar dat betekent ook dat het aanbod van woningen groot is, en de prijzen dus niet noodzakelijk zijn wat je ervan zou verwachten, tenzij je woning er echt met kop en schouders bovenuit steekt qua ligging, afwerking en aantrekkelijkheid. In de zomer staat er over het algemeen net iets minder te koop, waardoor je wel eens een hogere prijs zou kunnen krijgen bij de verkoop van je woning.

4. Het vakantiegeld is net gestort

Het kan iets heel klein lijken, maar wanneer net voor de zomer het vakantiegeld gestort wordt, gebruiken een aantal mensen dat om hun rekeningen af te betalen, waardoor ze met minder financiële stress de zomer ingaan. Of ze staan net stil bij de rekeningen die ze moeten betalen omdat ze in hun huidige woning wonen. Een kleine financiële meevaller die mensen er toe kan aanzetten om een nieuwe stek te kopen.

5. Meteen naar een nieuwe school

Voor mensen met kinderen is een nieuwe woning kopen in de zomer ideaal, zeker wanneer ze verhuizen om in een nieuwe regio te gaan wonen. Door in deze zomer of kort na de zomer te verhuizen, kunnen ze hun kinderen immers een natuurlijk schooljaareinde laten beleven op hun huidige school, en ze in september meteen laten starten in hun nieuwe school. Op die manier moeten ze niet midden in het schooljaar wisselen of lange tijd pendelen tussen hun nieuwe school en oude woonplaats of omgekeerd.

Ongeacht het seizoen…

Maar wanneer je je woning ook te koop zet, de goede raad van een échte professional is soms goud waard. Want in welk seizoen je je woning ook wil verkopen, een verkeerde prijszetting of marketing kan meer meer kwaad doen dan goed. Als je zelf dus niet echt van aanpakken weet op vastgoedvlak, neem je maar beter een makelaar onder de arm die de lokale markt kent en je optimaal kan begeleiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier