Tine Embrechts schittert in griezelfilm ‘De Gebroeders Schimm’: “De sfeer op de set was geweldig”

Vanaf woensdag is Tine Embrechts te zien in de geestige griezelfilm ‘De Gebroeders Schimm’, de perfecte herfstvakantiefilm. Later dit najaar speelt Tine nog eens een tienermoeder in de film ‘Bittersweet Sixteen’. Met vier kinderen thuis helemaal op haar lijf geschreven. “Als ik vandaag kijk hoe er gepolariseerd wordt, dan maak ik me zorgen over hun toekomst, ja.”

‘De Gebroeders Schimm’ is een film van en met de broers Michael en Andrew Van Ostade. Zij kruipen in de huid van professionele spokenjagers, die dankzij het eigenzinnige meisje Lilith een nieuw bovennatuurlijk verschijnsel op het spoor komen. Alleen heeft Lilith het zelf niet gemakkelijk, zeker met haar moeder – een rol voor Tine Embrechts – die voor haar onderzoek van een Nieuw-Zeelandse vogel niet altijd thuis is. Tine, vanaf volgende week ook te zien in De Slimste Mens en later dit najaar in Bittersweet Sixteen van Jan Verheyen en Lien Willaert, kon zich helemaal uitleven in deze griezelfilm. “Het was heel fijn om deze film te doen, al lagen we halfweg de opnames wel stil door corona. Als actrice is het altijd leuk als je enthousiast meegetrokken wordt in iemands leefwereld. Bij de broers Van Ostade voel je die ongelooflijke liefde en passie voor films als The Goonies, Gremlins, E.T. en Ghostbusters . Dat ambachtelijke en die vakliefde voel je doorheen de film, die heel fris en veelbelovend oogt. Het is soms heel abstract om te spelen, met haardrogers en crewleden die dingen naar je hoofd gooien. Maar wel heel tof!”

Ben je zelf iemand die snel een griezelfilm opzet?

“Nee. De laatste keer dat ik zelfs naar de cinema ben geweest, dateert al van twee kinderen geleden. (lacht) Laat staan een griezel- of horrorfilm. Ik denk dat de laatste The Ring (uit 2002, red.) was en dan nog heb ik vooral de rechterbovenhoek van het scherm gezien. Maar De Gebroeders Schimm is van een ander kaliber. Ook de sfeer op de set was geweldig. Het was een goeie planeet om op te vertoeven, haha.”

Dat brengt ons naadloos bij het thema van deze krant. Je zette je eerder al in voor de klimaatstrijd?

“Ware het niet dat ik zo veel getraind had voor de 10 Miles onlangs, of ik was van de partij geweest op de klimaatmars. Ik was er eerder al, als signaal dat er dringend iets moet veranderen. Ik ben een grote Anuna De Wever-medestander. Straf hoe de jongeren zich in de strijd gooien. Ik vind het wel heel heftig om te zien hoe ze persoonlijk aangevallen worden, enkel omdat ze strijden voor de goeie zaak. Het is bedroevend hoeveel er gepolariseerd wordt, terwijl je letterlijk ziet dat het misgaat. Kijk maar naar de wateroverlast vorige zomer. Hoe je dan nog zuur kan reageren ‘dat het allemaal overdreven is’…”

Veel mensen kijken naar de politiek, maar we kunnen allemaal een verschil maken”

Vanwaar komt die strijdlust?

“Goh, ik ging naar een Steinerschool, waar dat ecologisch bewustzijn er altijd al was. Voor mij is dat een even grote evidentie als de fiets nemen voor een kleine verplaatsing. Ik kom ook uit een politiek nest, dus ik heb heel hard die drive om mee te strijden voor een betere wereld. Ik besef dat ik met vier kinderen misschien slecht bezig ben, maar ik probeer zoveel mogelijk mijn steentje bij te dragen. Ik merk ook wel dat je soms op limieten stoot. Ik vind het bijvoorbeeld niet zo evident om volledig te stoppen met vlees eten of de auto voorgoed achterwege te laten, maar ik wil zeker niet blind zijn voor de problematiek.”

Hoe kijken je kinderen naar die klimaatzaak?

“Als ik kijk naar de jongste twee, vraag ik me soms af hoe hun wereld later gaat worden. Want laat ons eerlijk zijn, dertigers en veertigers zijn vaak een luxeleventje gewoon. We zijn opgegroeid in de jaren 80 en 90, een periode van overvloed. Mijn oudste kinderen zoeken daar ook hun weg in, en dat is ook niet altijd even makkelijk. Als ik rond mij kijk, maakt me dat soms angstig in hun plaats. Maar ik word vooral boos als ik zie hoe de jeugd persoonlijke aanvallen te slikken krijgt. We zouden moeten blij zijn met jonge gasten die op tafel durven kloppen. Veel mensen kijken naar de politiek, maar we kunnen allemaal een verschil maken. Dat is als sakkeren in de file. Als je er midden in staat, dan bén je de file. We moeten er samen geraken. Niet met getrokken messen, maar met mildheid. Laat ons alsjeblieft allemaal wat milder zijn voor elkaar.” (Bert Vanden Berghe)

‘De Gebroeders Schimm’, vanaf woensdag 3 november in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier