Delfine Bafort schittert in ‘Holy Rosita’: “Het lijkt misschien alsof ik nu als actrice na twintig jaar een comeback maak, maar dat is niet zo.” (foto Kris Dewitte) © Kris Dewitte

Delfine Bafort, straks te zien in Holy Rosita, over haar acteer- en modellencarrière: “Ik geniet er nu soms meer van dan vroeger”

Aanstaande woensdag komt ‘Holy Rosita’, de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende naar de bioscoopzalen, met daarin een opvallende bijrol voor actrice en topmodel Delfine Bafort. “Sommige mensen kennen mij nog van ‘Steve + Sky’ die twintig jaar geleden uitkwam. Ik heb sindsdien zeker niet stilgezeten.”

Delfine Bafort lijkt wel iets te hebben met regisseurs die zich aan hun eerste langspeelfilm wagen. In 2004 schitterde ze in Steve + Sky, het filmdebuut van Felix Van Groeningen; nu is ze te zien in Holy Rosita, het langspeeldebuut van Wannes Destoop (bekend van de fictiereeks Albatros, red.). Die film was twee weken geleden nog de opener van het Filmfestival van Oostende. “Ik was heel fier om daar met de cast aanwezig te zijn en zeer tevreden met het resultaat. Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik een moeder mocht spelen, met een nieuwe haarkleur en vijf kinderen.”

‘Steve + Sky’ was jouw debuut op het witte doek in 2004. Wat heb je in die twintig jaar allemaal nog gedaan als actrice?

“Het lijkt misschien alsof ik nu als actrice na twintig jaar een comeback maak, maar dat is niet zo. Ik heb in heel wat andere films meegespeeld, maar niet allemaal films die ook in België zijn uitgekomen. You Go to My Head bijvoorbeeld was vrij succesvol in het buitenland, maar is in België niet tot in de zalen geraakt. Zo gaan die dingen; een film kan heel goede reacties krijgen, maar toch weinig distributie. Ik was trouwens wel nog te zien in All of Us, van Willem Wallyn, waarin ik een grote bijrol had.”

“Ik droom al heel mijn leven van een rol in een horrorfilm”

Je was ten tijde van ‘Steve + Sky’ een topmodel en dat ben je twintig jaar later nog steeds, zo blijkt.

“Ik ben er wel een tijdlang tussenuit geweest. In die tussentijd heb ik twee kinderen gekregen. Daardoor stond mijn modellencarrière op een laag pitje. Maar zo’n tweeëneenhalf jaar geleden ben ik opnieuw begonnen, en tegen mijn verwachting in heb ik nu, op mijn 44ste, weer veel modellenwerk. Toen ik als model begon, zag je op de catwalk eigenlijk alleen maar jonge meisjes; nu zie je verschillende leeftijden – wat mij heel goed uitkomt. (lacht) Ik sta dus terug op de catwalk en doe opnieuw fotoshoots. Daarvoor moet ik vaak naar het buitenland, voornamelijk naar Milaan en Parijs. Ik geniet er nu ook soms meer van dan vroeger. Toen stond de focus voor 100 procent op werk en had ik nauwelijks tijd om in België te zijn. Nu ben ik wat ouder en voel ik minder de druk of de noodzaak, waardoor ik er meer van kan genieten.”

Je hebt in diezelfde tussentijd ook je theateropleiding afgewerkt. Hoe ambitieus ben je als actrice?

“Goh, ik neem eigenlijk alleen maar projecten aan die ik wil doen. Ik werk zonder agentschap en vind het op die manier zeer aangenaam. Ik ben niet het soort actrice dat de noodzaak voelt om elk jaar een groot project te hebben. Maar ik doe het wel supergraag en vind het uiteraard soms jammer als er eventjes niks komt. Ik droom al heel mijn leven van een rol in een horrorfilm, een genre waar ik grote fan van ben. Maar mijn volgende project zal er een zijn in het theater, waar ik met een deel van mijn schoonfamilie (de familie van Marijke Pinoy, red.) te zien zal zijn in een familievoorstelling. Daarmee gaan we in première tijdens de Gentse Feesten. Spannende vooruitzichten dus.”

‘Holy Rosita’, vanaf woensdag in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier