Dit kan je best (niet) eten of drinken tijdens de examens

Voeding waar je slimmer van wordt, bestaat helaas niet. Wel helpt het om genoeg en gezond te eten wanneer topprestaties verwacht worden van de hersenen.  Hieronder enkele tips om jou scherp te doen staan vóór en tijdens de examens.

1. Complexe koolhydraten voor de hersenen

Om je hersenen van voldoende energie te voorzien op lange tijd, is het belangrijk te kiezen voor complexe koolhydraten zoals volkorenproducten, pasta, rijst en aardappelen.

2. Regelmatig eetpatroon

Eet op regelmatige tijdstippen, liefst drie gezonde hoofdmaaltijden, eventueel aangevuld met 2 à 3 tussendoortjes. Elke vier uur vraagt ons lichaam opnieuw energie en zeker op topmomenten zoals tijdens de examens.

Cheerful schoolgirl eating apple

3. Eet niet tussen de boeken

Gun jezelf ontspanning. Neem rustig de tijd om te eten, maar eet ook niet te veel en/of te rijkelijk. Zo voorkom je een overvol en loom gevoel dat de concentratie kan doen dalen.

4. Geen lege maag

Zorg dat je voldoende hebt gegeten en gedronken voor het examen. Sla zeker het ontbijt niet over. Geen ontbijt is geen energie (glucose) voor de hersenen.

“Suikerrijke voedingsmiddelen geven grote schommelingen in de suikerspiegel”

 

5. Vermijd suikerrijke tussendoortjes

Koeken, snoep en energierijke dranken en/of -repen moeten vermeden worden.  Het concentratievermogen zal hierdoor afnemen want suikerrijke voedingsmiddelen geven grote schommelingen in de suikerspiegel. Kies liever een gezonde snack zoals yoghurt, een boterham met beleg, snackgroentjes, een stuk fruit, ect.

6. Drink voldoende

In deze drukke periode wordt voldoende water te drinken wel eens vergeten. Dagelijks 1,5 tot 2,0 liter water heb je nodig om alle voedingsstoffen goed door je lichaam te laten voeren. Let op met suikerrijke drankjes: beter leren doe je er niet mee en bovendien krijg je (te) veel extra kilocalorieën binnen. Cafeïnerijke dranken zijn overbodig. Te veel kan zelf de nachtrust verstoren wat de prestaties niet ten goede komt. Conclusie: water blijft de basis. Ook tijdens de examens.

Healthy Lifestyle. Happy Woman With Glass Of Water. Drinks. HealNaast deze tips mag je zeker niet vergeten om voldoende te studeren, pauzeren en bewegen. Verder wens ik iedereen enorm veel succes met zijn examens!

Nathalie Antonis, diëtiste en diabeteseducator

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier