Drama’s in Thuis: mag het wat minder?

Hoeveel grote drama’s kan één seizoen van een (soap)serie aan? Ik vraag het me af na de dood van peuter Lucas gisteren in Thuis op één. Als je nu al zo dramatisch uitpakt, hoe onwaarschijnlijk straf zal de seizoensfinale dan wel niet moeten zijn? Het lijkt wel of dit seizoen van Thuis nog meer dan anders aaneenhangt van drama’s en er amper ruimte is voor luchtigere momenten.

Ze vallen als vliegen dit seizoen in Thuis: eerst was er de geliefde dokter Geert, per ongeluk neergestoken in een ruzie tussen zijn ex-vrouw en zijn huidige vriendin en die niet meer te redden viel. Daarna stierf ook Andreeke, de goeie vriend van Yvette. Vlak voor kerst stierf ook Jens: hij werd aangereden door Paulien toen hij de straat zonder te kijken overstak. Dan was er nog politieman Danny, de ontvoerder en aanrander van tiener Emma, die stierf in zijn cel. En als voorlopig laatste (?) dus peuter Lucas, gestorven als gevolg van een verkeersongeval met zijn mama Femke.

Vergeten we verder ook niet de andere grotere drama’s tussendoor waaronder de ontsnapping van Danny uit de gevangenis en de daaropvolgende gijzeling van Emma en zwangere Sam door hem, en het leven van Toon dat aan een zijden draadje hing nadat Danny hem neergeschoten had. Ook het liefdessprookje tussen superkoppel Rosa en Waldek bleek jammergenoeg niet voor altijd (al denk ik, hoop ik, dat ze wel zullen beseffen dat ze niet zonder elkaar kunnen en weer samen zullen komen).

De meest belangrijke heuglijke gebeurtenissen zijn in een notendop samen te vatten: de geboorte van Hannah, het dochtertje van Sam en Tim en de reünie van Sam met haar biologische moeder Simonne en grootmoeder Yvette. Ook de transformatie van Franky Bomans naar Kaat valt hieronder, al is ook hier ook de schaduwkant niet ver weg: papa Frank heeft het er heel moeilijk mee om te aanvaarden dat zijn zoon nu een vrouw geworden is.

Evenwicht zoek

Heel heel veel drama dus. Een soap heeft drama nodig, zeker en vast. Het zorgt ervoor dat je kijkers vasthoudt aan je serie, dat je over de tong gaat op social media, op de werkvloer, bij vrienden… Zonder drama zou er niets aan zo’n serie zijn, maar te veel is te veel. Een soapserie bekijk je niet alleen voor de dramatiek maar ook om je te ontspannen. En bij Thuis heb ik dat gevoel momenteel niet meer: te veel miserie zonder dat er ook grote geluksmomenten tegenover staan. Want dat is waarvoor een soapserie volgens mij moet staan: een goede, evenwichtige mix van slechte en goede gebeurtenissen. Het teveel aan drama dit seizoen maakt dat ik – en misschien ook andere kijkers – wellicht zullen afhaken. Hoog tijd dus voor de scenarioschrijvers om wat meer positiviteit in de serie te steken … Te beginnen met de liefdesreünie van Waldek en Rosa!

(foto vrt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier