Een alcoholist zes Duvels uitschenken voor 10 uur ’s ochtends? Cafébazen, neem jullie verantwoordelijkheid!

Veel kijkers zullen zich ongetwijfeld hartelijk geamuseerd hebben met de jongste aflevering van ‘Moerkerke en de Mannen’, waarbij Cathérine drie alcoholisten opzocht. En we geven het toe, Patrick De Meyer, de man achter de megahit ‘Pump up the Jam’, kwam soms erg grappig uit de hoek. Maar eigenlijk was het een intrieste uitzending. We kunnen nog steeds niet begrijpen dat er cafébazen bestaan die alcoholverslaafden nog voor het middaguur zes Duvels uitschenken.

Peter – Cathérine Moerkerke noemde hem steevast ‘Peterke’ – maakte er geen geheim van dat hij elke dag opnieuw om 6.45 uur het stationscafé opzoekt om daar zijn eerste Duvels van de dag naar binnen te gieten. Van zodra zijn stamcafé de deuren opent, verkast hij naar zijn vertrouwde toog en nog voor het 10 uur is, heeft hij er al zes glazen doorgejaagd. ‘Peterke’ is een veertiger maar hij lijkt bejaard.

Moerkerke en de mannen
Patrick De Meyer schreef mee aan de wereldhit ‘Pump up the Jam’. (foto’s vtm)

Patrick De Meyer, eveneens een trouwe stamgast, is veel energieker. Hij werkte mee aan acts zoals Technotronic en 2 Unlimited en schreef zelfs mee aan de wereldhit ‘Pump up the Jam’, maar greep naast de royalties en raakte aan lager wal. In het café is hij de man die grappen vertelt, meebrult met de hits, voor de ambiance zorgt. Maar als we hem later ladderzat van zijn barkruk zien donderen, is de fun ver te zoeken. Zoals zoveel alcoholverslaafden minimaliseert hij zijn probleem. Als de journaliste hem suggereert hulp te zoeken, volgt het antwoord meteen: “Geloof het of niet: ik heb het in de hand. Kijk maar, eerst in de rechterhand en nu in de linkerhand”, terwijl hij met een fles cava jongleert.

Hoopgevend was dat ‘Peterke’ na het bezoek van de cameraploeg wel tot het besef kwam dat het zo niet verder kon. Hij bleek al drie dagen droog te staan maar bleef wel zijn stamcafé bezoeken. We vrezen dat ‘Pump up Patrick’ en de gietgrage cafébaas ondertussen al een eind aan de drooglegging hebben gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier