De eerste keer: let’s talk about sex

Een vrijdagavond. Haar eerste keer. Ze vindt het spannend. Het lukt niet meteen. “Steek het wat dieper”, suggereer ik. En, ja! Het lukt: haar eerste betaling met een bankkaart is gelukt!

Maar, we gingen het dus over seks hebben… 14,5 is ze inmiddels die puberdochter van ons. Is ze al seksueel actief? We denken van niet. Komt ze het ons vertellen als ze er klaar voor is? We denken van wel. Een naïeve gedachte? Misschien, maar we denken van niet. Waarom? Omdat we open proberen praten over seks en seksualiteit. Het hoort bij het leven (het is zelfs nodig om nieuw leven te creëren) en bij de opvoeding en ontwikkeling.

GEGIECHEL

De bloemetjes en de bijtjes, ze kennen nog weinig theoretische geheimen voor onze kinderen. Ze weten heus wel dat die piemel niet alleen dient om te plassen en dat spleetje evenmin.

Open praten over seks en seksualiteit is misschien niet altijd makkelijk en gaat vaak gepaard met het nodige gegiechel, maar het is o zo noodzakelijk. Niet alleen, maar zeker bij pubers. Ze voelen hun lichaam letterlijk veranderen en hebben daar vragen bij. Zijn wij, als ouders, dan niet de eerste logische gesprekspartner? Ik zou zeggen van wel, maar de praktijk leert dat seksuele voorlichting vaak wordt doorgeschoven naar de school.

“seks is toch gewoon fijn”

Ja, wij (en vooral mijn vrouw, geef ik grif toe) durven met onze kinderen, elk op hun niveau, over seks, seksualiteit, intimiteit praten. Geven we hen daarmee een… euh vrijbrief om met jan (sorry, Jan) en alleman de koffer in te duiken? Zeker niet, want nog belangrijker is dat we hen bewust proberen maken over het bewaken en respecteren van elkaars grenzen.

VEILIG EN PLEZIERIG

Want laat ons toch eerlijk zijn: seks is toch gewoon fijn als beide partijen er zin in hebben er zich klaar voor voelen? Moeten we dat dan als ouders tegenhouden? Is het dan niet beter dat hét in veilige omstandigheden gebeurt en niet achter hoek en kant? Bieden we hen dan niet beter, letterlijk en figuurlijk, de ruimte om die eerste seksuele ervaring in veilige omstandigheden te beleven?

Dus ja, we denken dat ze het ons dus wel komt vertellen als ze er klaar voor. En indien niet, kunnen we alleen maar hopen dat alles veilig en plezierig verloopt.

Info: www.seksualiteit.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier