© Pixabay

5 boeiende en bizarre weetjes

Itsy bitsy teenie weenie…


© Getty Images

In de lente van 1946 wordt in Frankrijk de bikini geïntroduceerd. Uitvinder Louis Réard wilde genieten van meer bloot op het strand en verkondigde dat een bikini pas een échte bikini is wanneer hij zo klein is dat hij door een trouwring gehaald kan worden. Het mag niet verbazen dat dit tweedelige badkostuum vernoemd is naar een eiland in de Grote Oceaan waar net een atoombom was getest. De ieniemienie bikini bleek net zo explosief. Het Vaticaan sprak over een ‘zondig kledingstuk’ en het dragen ervan werd verboden in landen zoals Spanje, Italië, Australië én – jawel – België. De ­bikini werd pas jaren later omarmd dankzij sterren zoals Brigitte Bardot en Ursula Andress.

ooOOO!


© Getty Images

De elektrische vibrator is in 1883 uitgevonden door ene Joseph Mortimer Granville, een arts gespecialiseerd in ‘hysterie’, een noemer waaronder zowat elke klacht van vrouwen viel: van spierpijn tot depressie. Een behandeling was het zachtjes masseren van de vagina, om zo de patiënt te ontspannen. Dat had overigens niets met seks te maken, aangezien vrouwen in die tijd niet in staat werden geacht tot klaarkomen. De vibrator werd uitgevonden om krampen in vingers, handen en polsen bij mannelijke dokters te vermijden, maar werd uiteraard om een andere reden een succes in menig huishouden. En dat tien jaar voordat het elektrische strijkijzer en de stofzuiger op de markt kwamen. Een kwestie van prioriteiten.

Rode oogjes


© Pixabay

Last van geïrriteerde, rode ogen na het zwemmen? De grootste oorzaak blijkt niet een te hoge concentratie aan chloor, maar wel de mix van chloorwater met… urine. En dat is niet de schuld van die ­guitige peuter in zwembandjes. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat ongeveer twintig procent van álle bezoekers weleens in het publieke bassin plast.

A PIG deal

© Kenneth Schipper

Varkens zijn slimmer dan je denkt. Er zijn er zelfs die computerspelletjes spelen. Wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania slaagden erin om varkens te trainen om met hun snuit een arcade joystick te besturen en zo een cursor naar een bepaald doel te begeleiden. En daar genoten die varkens van. Wanneer het hen lukte, kregen ze telkens een snoepje. Maar ook toen het beloningssysteem crashte, hield dat de varkens niet tegen om naar hartenlust verder te gamen.

Mmmm & zzzz


© Pexels

Een liedje neuriën verbetert niet alleen je humeur, het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen. Zo vertraag je tijdens het neuriën je ademhaling, waardoor je minder stress ervaart én stimuleert neuriën het slaaphormoon melatonine, wat zorgt voor een betere nachtrust en een boost van je immuunsysteem. Neuriën helpt ook bij piekergedachten, omdat je niet of minder kan nadenken tijdens het hummen. Ook leuk (en volstrekt nutteloos) om te weten is dat het onmogelijk is om te neuriën terwijl je je neus dichtknijpt. Geen dank.

(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier