Fien Germijns, Tine Embrechts, Ann Van den Broeck, Sarah Vandeursen, Maïmouna Badjie, Julie Vermeire, Zita Wauters en Marleen Merckx willen borstkanker uit de taboesfeer te halen. “Door mijn deelname hoop ik veel jonge kijkers goede informatie mee te geven”, zegt Maïmouna Badjie. (foto VRT)

Actrice Maïmouna Badjie gaat uit de kleren in de strijd tegen kanker: “Zenuwen? Zeker! Maar ik denk aan het goede doel”

Dieter Coppens, Niels Destadsbader en een aantal andere bekende mannen gingen hen al voor in 2022, maar nu is het dus aan acht bekende vrouwen om lijf en leden in de strijd te gooien tegen kanker. In een stripact voor het goede doel – een initiatief van Fien Germijns – tonen de vrouwen hun lichaam, maar vooral hun engagement voor Kom op tegen Kanker.

Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen. Deze cijfers tonen hoe broodnodig het is om te durven praten over de ziekte en de juiste steun en begeleiding te krijgen. Met Kom op tegen Kanker, alles in de strijd proberen Fien Germijns en zeven andere bekende vrouwen (Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Sarah Vandeursen, Zita Wauters, Maïmouna Badjie en Marleen Merckx) borstkanker uit de taboesfeer te halen. De opbrengst van hun eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers in het Kursaal in Oostende gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Heb je meteen ja gezegd toen Fien het je vroeg, Maïmouna?

“Absoluut. Ik mag dan wel niemand in mijn nabije omgeving hebben die te maken heeft met borstkanker, maar ben wel iemand die graag taboes doorbreekt. Bovendien was de vraag een soort wake-upcall voor mij: ik wist eigenlijk heel weinig over borstkanker, terwijl het zo’n belangrijk onderwerp is. Op school ben ik hier helaas nooit goed over geïnformeerd. Door mijn deelname hoop ik veel jonge kijkers goede informatie mee te geven. Want er moet – en niet alleen door jonge mensen – meer over borstkanker gesproken worden.”

De apotheose van het programma is een stripact voor 2.000 toeschouwers. Hoe spannend is dat?

“Ik heb in de reeksen waarin ik gespeeld heb wel al een paar toplessscènes gedaan. Op dat vlak is uit de kleren gaan voor een publiek niet nieuw. Maar op een gesloten set bestaat dat publiek uit een cameraman, een klankman en een regisseur. Nu is het voor een zaal van 2.000 mensen. Dat maakt het allemaal wel heel spannend. Ik vermoed dat ik enorm veel zenuwen zal hebben, maar als ik denk aan het goede doel, heb ik dat er absoluut voor over.”

“Ik ben wel iemand die graag taboes doorbreekt”

Onder de acht bekende vrouwen die uit de kleren gaan, zit er iemand die nog niet lang geleden zelf borstkanker kreeg.

“Klopt, wat Ann heeft meegemaakt is wel een heftig verhaal. Het feit dat ze dat zo open met ons en met de rest van Vlaanderen wil delen, vind ik heel mooi. We hebben mooie, emotionele gesprekken gevoerd over haar strijd. Verder heb ik ook veel geleerd over de ziekte via gesprekken met artsen en andere vrouwen die met borstkanker te maken kregen. En steeds was de boodschap: we moeten dit meer bespreekbaar maken. Je kunt borstkanker natuurlijk niet voorkomen, maar we kunnen vrouwen wel aansporen om hun eigen borsten te leren kennen, zodat ze sneller veranderingen opmerken en op controle gaan vanaf de leeftijd die wordt aangeraden.”

Even iets anders: je bent momenteel ook te zien in de VRT 1-sitcom ‘Groeien & Bloeien’. Je carrière is met een flinke knal op gang gekomen.

“Ik besef nog niet goed wat er de laatste twee jaar allemaal op mijn pad is gekomen. Ik heb al zoveel nieuwe mensen ontmoet en zulke mooie kansen gekregen. Hier droomde ik als kind van. Ik ben ook heel dankbaar dat ik deel mag uitmaken van Groeien & Bloeien. Het was zo’n zalige bende om mee te werken, ik heb zoveel plezier gemaakt op de set. En het resultaat is een warme en mooie reeks, vind ik. Ik ben er superblij mee.”

‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’, van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart, en zaterdag de finale, om 21u30 op VRT 1 en VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier